Hun har taget lidt af Afrika med hjem

Winnie Olsen vil skabe en butik, hvor forbrugerne skal tage stilling til de varer, som de køber.
Foto: ROBERT WENGLER

Hun har taget lidt af Afrika med hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke noget tingeltangel eller dillerdaller. I en ny fair trade-butik i Svendborg er det tilladt at tage stilling til store emner i verden

SVENDBORG: Butiksejer in spe, Winnie Olsen, pakker skåle i fajance med dyremotiver ud af en papkasse.

De er fra Zimbabwe. Det land, som hun har boet og arbejdet i af to omgange med sin mand, Arne Hansen.

Det land, hun holder så meget af.

Selv om det er to og et halvt år siden, hun vendte tilbage til Svendborg, har hun ikke været i stand til at slippe Afrika helt.

Det er en af grundene til, at hun 1. juli åbner en fair trade- butik - "Fru Olsens stuer" - i Skattergade, hvor hylderne vil være fyldte med varer fra Afrika.

Alle produceret under ordentlige forhold, hvor lønningerne er rimelige, produktionsforholdene ikke belaster miljøet, og børnearbejde er bandlyst.

- Da min datter og jeg pakkede varer ud, udbrød hun: "Ej, hvor det lugter af Afrika". Og det gjorde det. Sådan en sød, krydret duft, forklarer Winnie Olsen.

Også lokale ting

Sammen med Arne, har hun arbejdet for udviklingsorganisationen Ibis.

De er begge uddannet som lærere og har brugt deres kompetencer til at udvikle pædagogik og undervisningsmateriale til skoler og støttecentre i Afrika.

Udover glas, skåle og kurve fra Afrika vil der også være fair trade-varer fra Sydamerika og Fjernøsten at finde på butikshylderne.

Men også kunst fra Ballen, smykker fra Ullebølle, sæbe fra Avernakø vil finde vej til "Fru Olsens stuer", som det bogstavelig talt er.

Arne og Winnie flyttede for nyligt fra deres hjem til baghuset i gården, som Arne har sat i stand, for at gøre plads til butikken.

Hjælp nedefra

- Det skal ikke være en butik med en masse tingeltangel. Det skal være en butik med et internationalt udsyn - hvor man tør tage en diskussion om seriøse emner, forklarer Winnie, der selv mener, at fair trade er vejen frem i forhold til at hjælpe 3. verdenslandene.

- Med fair trade hjælper man u-landene nedefra. For mig at se er det mest hensigtsmæssigt, forklarer Winnie.

Det var både et engagement og en lyst til at prøve noget nyt, der fik Winnie til at kvitte sit job på en specialskole i Rudkøbing for at starte sin butik.

- Det er nok det bedste job, jeg nogensinde har haft. Alligevel sagde jeg det op, siger Winnie, som godt kan lide at bevæge sig ud på usikker grund.

- Hvis jeg skulle have min egen butik, så skulle det være nu. Jeg fylder 55 i år, og hvis alt går godt, er jeg butiksejer i 10 år frem - måske længere, smiler Winnie Hansen.

Hun har taget lidt af Afrika med hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce