Hospice klar næste år

Døden kom tæt på Else Bæk Kristensen, da hun mistede fem nære familiemedlemmer på tre år. Så gik hun ind i kampen. Sydfyn skal have et hospice. Støtte­foreningen tæller nu 900 medlemmer, og allerede i 2011 ventes institutionen at være en realitet.
Foto: Peter Leth-Larsen

Hospice klar næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Optimismen blomstrer blandt initiativtagerne til et sydfynsk hospice. Else Bæk Kristensen fik ideen efter mange dødsfald i den nærmeste familie

Svendborg: Som fagbibliotekar for læger og sygeplejersker på Svendborg Sygehus udgør sygdom og død en del af Else Bæk Kristensens dagligdag. Men det var nu ikke i første række patienter og sygehus, som bibragte hende overbevisningen om, at et hospice bør Sydfyn kunne tilbyde.

Baggrunden var mere personlig.

- Jeg mistede fem nærtstående familiemedlemmer i løbet af tre år, så jeg må sige, at jeg fik døden tæt på, fortæller Else Bæk Kristensen, 64 år.

Startede for et år siden

Så for godt et år siden gik hun i gang, og stadig flere kom til. Det gik stærkt. Støtteforeningen bag det sydfynske hospice-projekt blev stiftet 14. januar i fjor, og samme dato i næste uge vælges bestyrelsen til selve Hospice Sydfyn.

- Fra første dag mærkede vi en stærk opbakning overalt. Velviljen har nærmest været utrolig, og det er jo udtryk for, at behovet er stort. Men økonomisk har finanskrisen da haft betydning. Vi troede nok, det var lettere at skrabe penge sammen, end tilfældet var, fortæller Else Bæk Kristensen.

Under alle omstændigheder råder Støtteforeningen Hospice Sydfyn og dens 900 medlemmer nu efter et enkelt leveår over 450.000 kroner.

Sådan et beløb forslår jo langtfra.

Stedet endnu ikke fundet

Endnu er lokaliteten for det kommende hospice ikke udpeget, men flere emner har været på bane. En byggegrund i forbindelse med den tidligere Svendborgskolen har været nævnt. Men hertil kræves en ny lokalplan.

Også overvejelser om Svendborgs måske smukkest beliggende ejendom - den gamle Kogtved Søfartsskole - har indgået i universet.

- Men intet er overhovedet besluttet endnu. Men når først den nye bestyrelse er sammensat, håber jeg, at valget kan træffes i løbet af nogle måneder, siger Else Bæk Kristensen.

Og så skal der skaffes penge - uanset om man vælger at indrette sig i eksisterende lokaler eller bygge helt nyt. I sidste tilfælde kan udgifterne let at løbe op i 40-50 millioner kroner.

Hospice Sydfyn vil efter planen komme til at huse 12 patienter, som kan afslutte livet her. I hvert fald er Else Bæk Kristensen ikke i tvivl om, at stedet vil kunne tages i brug i løbet af 2011. Og allerede i år skulle en hospicechef gerne ansættes.

Regionsrådet har afsat en million kroner til Hospice Sydfyn i 2010 og 14 millioner i 2011. Beløbet er øremærket til driften. Anlægsudgifterne kan støtteforeningen stadig langtfra gabe over.

- Men vi er slet ikke begyndt at søge de store fonde endnu. Vi skal nok skaffe pengene, siger Else Bæk Kristensen.

Hospice klar næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce