Hornemanns sidste dag på kontoret: - Jeg var mentalt forberedt

Fredag havde borgmester, Lars Erik Hornemann (V), sidste dag på kontoret. Foto: Michael Bager

Hornemanns sidste dag på kontoret: - Jeg var mentalt forberedt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var en afklaret borgmester, Lars Erik Hornemann (V), der fredag havde sidste dag på kontoret. Nu ser han frem mod sin nye rolle som udvalgsformand, viceborgmester - og ikke mindst til, at han kan tilbringe mere tid sammen med sin familie.

Svendborg: Fredag formiddag er borgmester Lars Erik Hornemann (V) ved at pakke borgmesterkontoret ned. Et par flyttekasser står på gulvet. Op af en af dem stikker et blåt skilt. "Anstændighedens Plads" står der på det.

- Det betyder meget for mig det skilt, så det vil jeg gerne have med hjem. Jeg tror, at det skal hænges op i kontoret, jeg er ved at indrette derhjemme, fortæller Hornemann om skiltet, der har hængt på borgmesterkontoret, siden han overtog det i januar 2014.

Skiltet fik han af foreningen "Syg i Svendborg", både som en anerkendelse af hans evne til at lytte til de svageste borgere, men også som en påmindelse om at blive ved med det.

Og det synes han, at han har gjort.

- Ja, for alle mennesker har jo noget at komme med, hvis de bliver mødt med respekt og åbenhed. Og jeg har da også ofte kunnet tage imod borgere her på kontoret, der synes, de er løbet mod en kommunal mur, fortæller Hornemann, der har taget plads i borgmesterstolen, der snart får socialdemokratiske balleaftryk.

Lars Erik Hornemann
Han er født på Svendborg Sygehus og opvokset i Brænderup ved Gudbjerg. Siden blev han uddannet landmand fra Dalum Landbrugsskole og landbrugstekniker fra Nordisk Landboskole.Fra 1986 til 2006 drev han landbrug med svineproduktion og planteavl sideløbende med sit engagement i landbrugspolitik, hvor han blandt andet var formand for De Fynske Landboforeninger.

Fra 2002 til 2006 var han borgmester i den daværende Gudme Kommune, og efter kommunalreformen indtog han borgmesterkontoret i Svendborg. Han måtte dog overdrage nøglerne til Socialdemokratiet, da valgperioden udløb i 2009, men i 2013 blev han igen valgt som borgmester.

Ved kommunalvalget i november fik han 1666 personlige stemmer, og Venstre tabte borgmesterposten til Socialdemokratiet. Fra januar 2018 er han formand for Kultur- og fritidsudvalget samt viceborgmester.

Sammen med sin hustru Joan bor han i Troense, og i alt har de seks sammenbragte børn.
Lars Erik Hornemann (V) overlader borgmesterkontoret til Socialdemokratiets Bo Hansen. Foto: Michael Bager
Lars Erik Hornemann (V) overlader borgmesterkontoret til Socialdemokratiets Bo Hansen. Foto: Michael Bager

Mentalt forberedt

Er det vemodigt?

- Jeg er egentligt meget afklaret med det. Men jeg var jo også mentalt forberedt på det. I månedsvis har jeg jo vidst, at Venstre nok ikke kunne regne med Dansk Folkepartis opbakning. Og selvfølgelig kæmper man videre, men da valgresultatet kom, var det jo åbenlyst, at jeg ikke ville fortsætte, siger Hornemann og tilføjer:

- Vi har fået den næstbedste løsning med en bred konstituering. Det er godt for Svendborg, og jeg glæder mig til min nye rolle, hvor jeg kan dykke mere ned i politikken og koncentrere mig om det, siger han med henvisning til sin post som formand for Kultur- og Fritidsudvalget samt viceborgmesterposten.

Hornemanns sejre og nederlag
Tre sejre:Der er jo mange sejre, jeg slet ikke kan tage æren for alene. Men jeg synes, at den første sejr vi fik var i januar måned 2014, da vi fik havneudviklingsplanen endeligt godkendt. Det var en meget vigtig ting.En anden sejr må være, at vi har fået et sundhedshus og ikke mindst demensbyen. Og så synes jeg også, at fremtidsfabrikkerne med udviklingen af iværksættermiljøer er gode eksempler på noget af det, der er lykkedes. De er jo begge totalt udlejet, når vi kommer ind i det nye år.

Tre nederlag:Nederlagene går jeg jo ikke og husker så meget på, men jeg vil sige, at konstitueringspartierne kunne godt have stået mere sammen i løbet af valgperioden, end vi har gjort.

Og så er der de statslige arbejdspladser, som vi jo har kæmpet for. Det lykkedes jo ikke at få politiskolen hertil, og ind til nu har vi jo kæmpet forgæves. Men jeg håber, at arbejdet trods alt har bragt os i en bedre position. Der kommer jo en ny runde af udflytning af statslige arbejdspladser i det nye år.

Og så er der kommunens økonomi, og det hænger jo lidt sammen med sammenholdet i blå blok og konstitueringspartierne imellem, for der kan man bare sige, at blå stue i hvert fald ikke har formået at holde sammen omkring at stramme op på økonomien, selvom det burde man nok kunne.

Sænker skuldrene

- Det er ikke en bitter mand, du står over for. Det må du ikke skrive, for det er jeg ikke.

Det er vigtigt for Hornemann, at det står klart. Og faktisk virker han da også mere lettet end noget andet.

- Ja, jeg kan allerede mærke, at presset på skuldrene er taget af. Det har nok været større, end jeg selv vidste. Det er nok mere min familie, der har kunnet mærke, at jeg var presset, siger han og fortæller, at familien glæder sig over, at han nu har mere tid til dem.

- De synes jo, at det er en win-win situation, siger han og afviser, at han har travlt med at finde et nyt job, for med borgmesterløn det næste halve år, borgmesterpension fra januar og lønnen for det politiske arbejde, kan han fint klare sig.

- Jeg er jo meget priviligeret. Det gør, at jeg kan koncentrere alle kræfter om det politiske arbejde. Jeg kommer vel til at bruge omkring 30 timer om ugen på det, forestiller jeg mig, siger han og understreger, at han som formand for Kultur- og Fritidsudvalget ser frem til at sætte landsstævnet i 2021 på skinner.

Du fortalte kort før valget, at du godt kunne se dig selv som ejendomsmægler. Er det noget, du vil forfølge?

- På et tidspunkt bliver jeg nok rastløs, og så finder jeg nok på noget. Men det kan også være, at jeg kan kaste mig over noget bestyrelsesarbejde, siger Hornemann, der som bekendt har en fortid som svinebonde; noget som også trækker lidt i ham en gang imellem.

- En lille landbrugsejendom kunne jeg godt drømme om en gang imellem. Nu må vi se.

Hornemanns sidste dag på kontoret: - Jeg var mentalt forberedt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce