Svendborg er fyldt med kultur af den slags, man skal bruge sine sanser for at opleve, mener Verdens Største Højskole, der nu vil lave byens kulturkatekismus

Svendborg: Svendborgs kulturliv lader sig ikke bare stoppe ned i en kanon, sådan som kommunen for nogle måneder siden ellers forsøgte.

Kultur er meget mere end gamle bygninger, historiske steder og fornemme folk.

Det er i hvert fald den overbevisning, der driver det kommende arrangement i Verdens Største Højskole, hvor blandt andre Jesper Vognsgaard, er forstander.

- Svendborg er i høj grad oplevelseskultur. Der er mange steder, man kan gå ud at spise og høre musik bagefter, så derfor synes vi, kultur meget er noget med oplevelse. Det er noget sanseligt. Ikke bare, om der hænger et fint billede på et fint museum eller at den og den skole er bygget af en berømt arkitekt. Vi går mere efter det, man ikke kan sætte ord på, siger manden, der til daglig er forstander på Ollerup Efterskole.

Ruter for folket

KuArrangementet, forklarer Jesper Vognsgaard, går derfor ud på at få lavet ikke en kulturkanon, men en kulturkatekismus, der mere konkret skal bestå i et kort med forskellige ruter indtegnet.

- Det kunne for eksempel være en rute, der viser, hvor det forelskede par kan gå hen at spise, og hvor de kan feste videre i byen bagefter. Eller en rute med oplevelser for børnefamilier. Og en for seniorer, siger han.

Men alt er sådan set i spil. For højskoleaftenen, der denne gang er henlagt til Skjoldemose Gods, er åben for alle, og på programmet er en buffet af kultur i form af sang, improvisationsjazz, digtoplæsning tilsat trommer og percussion og ikke mindst øl og ost fra Gundestrup Mejeri.

- Kultur er jo også det, vi putter i munden, siger Jesper Vognsgaard.

Arrangementet finder sted torsdag 17. marts klokken 19.30, og har man lyst til at bidrage til katekismussen, kan man melde sig til og købe billetter til 100 kroner hos Fyns Amts Avis senest klokken 12 på dagen.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.