Hjemstavnsmuseum på Drejø søger ny forpagter


Hjemstavnsmuseum på Drejø søger ny forpagter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er med målet om at fremtidssikre hjemstavnsmuseet Gammel Elmegaard, at der søges ny forpagter til cafédelen. Beth Toldbo Blay, der gennem 15 år har drevet stedet sammen med sin søster Sanne Larsen, håber, det vil frigive kræfter til at tage sig bedre af gården.

Drejø: Går man med drømme om at have en café midt ude i Det Sydfynske Øhav, er chancen der nu.

På Drejø står søstrene bag hjemstavnsmuseet Gammel Elmegaard, Beth Toldbo Blay og Sanne Larsen, nemlig og mangler en forpagter til gårdens café.

Beth Toldbo Blay fortæller, at det i høj grad handler om, at søstrene ikke længere selv har kræfterne til både at stå for museum og café, hvorfor de gerne vil bortforpagte sidstnævnte.

- Min søster og jeg har jo drevet det her i 15 år som frivillig arbejdskraft. Det er sjovt, men jeg er blevet 60 år, Sanne er 58, og vi skal til at tænke på Gammel Elmegaards fremtid, for den er vigtig for hele Drejø. Så vi skal have nogle nye kræfter ind, siger hun.

- Det skal vi, fordi vi godt kunne tænke os at bruge mere tid på museumsdelen, som det oprindeligt var tænkt. For det er jo egentligt et museum med en café, men de sidste par år har det i højere grad været en café med et museum. Samtidigt ser vi også en mulighed i, at det her giver et par arbejdspladser, som der ellers ikke er mange af på småøerne. Alt arbejde på småøerne består af frivilligt arbejde, og det får vi ikke nye beboere ud af, tilføjer Beth Toldbo Blay.

- Overordnet mangler vi nogle nye hjerner til at få nogle nye idéer, for der er et stort uudnyttet potentiale på Gammel Elmegaard.

Gammel Elmegaard
Gammel Elmegaard var en af 13 gårde, der i 1691 blev delt til 2 halvgårde. Hør om det enestående sammenhold, der blev kaldt Fællesskabets tid, om at drive markerne i fælles drift. Godt ledet af oldermanden.Gården kan fortælle en ubrudt historie siden 1664, hvor de første optegnelser starter over hvem, der var gårdejer.

I 1942 blev Drejø hærget af en stor brand, der tog 11 gårde og 7 huse. Kun 2 af de helt oprindelige gårde stod tilbage - og den ene var Gl. Elmegaard. På gården kan du også se den fantastiske model over byen før branden.

Gården står meget nænsomt restaureret , lige fra de gamle stuer til gårdspladsen med pigstensbelægning og til den smukke rosenhave.

Søstrene Sanne og Beth guider gennem de gamle stuer og stalde med spændende fortællinger om et ø-liv lige fra dengang kirken blev bygget af 13 gårdejere i 1535, og til den hverdag øboer har i dag på sidelinjen til det moderne samfund.

Enestående samling

Det var tilbage i 1994, at Beth Tolbod Blay sammen med sin mand købte Gammel Elmegaard, der er Drejøs ældste gård. Med i købet fik parret en enestående samling af indbo i stuer og stalde og på loftet, og de valgte at bo i den gamle gård uden isolering og forsatsruder, ingen centralvarme, men med de gamle møbler og deres historie.

I dag ledes gården af en fond, som har fået overdraget alt indbo, mens Beth Tolbod Blay stadig ejer selve gården.

Gammel Elmegaard har gennem årene aldrig modtaget offentlig støtte, men er blevet drevet for indtægter fra entré, museumsbutikken og caféen. Og sådan vil det fortsat være, selvom en ny forpagter står i caféen.

- Den nye forpagter skal betale en lille forpagtningsafgift, som er med til at sikre, at gården kan løbe rundt. Samtidigt ville vi få mere tid til at lave flere arrangementer og til at passe på den gamle gård og den fantastiske samling, der er her, fortæller Beth Toldbod Blay.

- Vi forestiller os, at en forpagter eller et forpagterpar også vil synes, det kunne være sjovt at gå ind i sådant et samarbejde. Og at vi får fordelt opgaverne på flere hænder, kan endda betyde, at vi kan holde mere åbent - også om vinteren, siger hun.

I samme stil

Søstrene har netop lagt en annonce op på Gammel Elmegaards hjemmeside, hvori de søger en ny forpagter. Beth Toldbod Blay forestiller sig, at en sådan vil lave mad i passende stil.

- Det er nok ikke sushi eller Noma-mad, vi går efter. Vi skal bevare den særlige stemning, der er herude på øerne, og vi har en forventning om, at man går lidt tilbage til kogekunstens gamle dyder. Det ville heller ikke være ringe, hvis de også laver en aftenrestaurant, siger Beth Toldbod Blay, der forklarer, at faciliteterne i caféen er fine.

- Vi har indrettet den gamle kostal, som er helårsisoleret, og hvor der er mulighed for at udvide med 40 kvadratmeter. Vores køkken fik vi lavet for et par år siden, så det er også okay, siger hun.

Beth Toldbod Blay er med på, at det kan tage tid at finde en ny, men hun håber inderligt, at det lykkes.

- Vi kan godt frygte, at der ikke kommer nogen. Spørgsmålet er jo, hvor mange år Sanne og jeg kan blive ved med det her. Vi skal finde en ny forpagter, siger hun

Hjemstavnsmuseum på Drejø søger ny forpagter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce