Undslupne krondyr stammer sandsynligvis fra hjorteavler Arne Petersens dyrehave ved Åbyskov. Han mener, der ligger en kriminel handling bag.

Åbyskov: - Her kan du se, hvordan de simpelthen har kastet sig ind i hegnet, som har givet efter i den bløde grund, så de har kunnet klatre over. Her er der hår.

Den 73-årige hjorteavler Arne Petersen viser tydelige mærker i vildthegnet på dyrehaven Brohave ved Åbyskov, hvor fire af hans krondyr er undsluppet.

Det opdagede han midt i påsken, men reagerer først nu, efter Fyns Amts Avis har beskrevet, hvordan Svendborg Jagtforening de seneste dage har spottet flere krondyr i den frie natur ved Gudbjerg og Skårup. Via en underskriftsindsamling forsøger jægerne at få den lille flok fredet.

Hjorteavleren er overbevist om, at dyrene stammer fra hans dyrehave på Ågårdsvej, der tæller 20 krondyr - og ikke længere 24.

- Det er et stort tab, og det er fem års arbejde, der er spildt, fortæller Arne Petersen.

Hjorteavleren mener, at ukendte personer er hoppet ind til krondyrflokken for at indsamle hjortegevirer, dyrene taber i løbet af marts.

Det kan have skræmt de sky krondyr til at tage flugten over vildthegnet, vurderer Arne Petersen, der før har oplevet, at uvedkommende er trængt ind hos dyrene.

- Jeg tog en fra nabolaget sidste år på fersk gerning, der kom gående med en kastestang. Han har betalt, og så er det ude af verden. Det viser bare, at det er fristende. Man kan ikke lade være - det er meget smukke stænger, som er eftertragtede. Det er kriminelt og helt utilstedeligt, når folk går direkte ind i indhegningen, siger Arne Petersen, der har meldt sagen til politiet.

Fredning kan ske til efteråret

Han anslår, at en undsluppen avlshjort er 25.000 kroner værd - og han har lidt et samlet tabt for over 50.000 plus moms på krondyrene, der er tre til fem år gamle og producerer gevirer, der er et sted mellem 10 og 16 takke. Gevirerne bruger Arne Petersen blandt andet til at lave knagerækker af.

Krondyrene er ikke øremærket og er betragtet som vildtlevende. Arne Petersen må derfor ikke indfange dem.

- Jeg har mistet mange penge på dem. Men hvis de er så begejstrede for dem i jægernes forening, så kunne de jo købe resten af dyrene og sætte ud. Jeg mangler mit avlsmateriale, mit store handyr, bemærker Arne Petersen, der ellers gerne ser, at de undslupne dyr bliver fredet.

Svendborg Jagtforening er i fuld gang med at samle underskrifter ind for at få fredet krondyrene - og er ikke afvisende overfor Arne Petersens forslag:

- Ja, det er da noget af tilbud. Nu skal vi have tilladelsen først, og så må vi se, om vi kan skaffe midler til det, nævner jagtformand Claus Lauritsen.

Formanden håber, at krondyrene får fodfæste på Fyn. I dag lever krondyr udenfor hegn i det meste af Jylland og Nord- og Vestsjælland, men ikke på Fyn.

En fredning kan allerede komme på tale til efteråret, inden en ny jagtsæson går i gang, oplyser Miljøstyrelsen, der i øjeblikket har sendt forslag om nye jagttider i høring.

- Rent teknisk fastlægges jagttiderne for kronvildt i en bekendtgørelse. I forbindelse med en generel revision af jagttiderne for kronvildt er en sådan bekendtgørelse netop nu i offentlig høring. Det er tanken, at disse jagttider træder i kraft forud for den kommende jagtsæson. Hvis noget i et høringssvar tilkendegiver et ønske om en fredning af kronvildt på Fyn, vil dette indgå i den videre proces, siger specialkonsulent Jens Skovager Østergaard fra Miljøstyrelsen, der nævner, at man indtil nu ikke har haft kendskab til en krondyrbestand på Fyn.

Det er ifølge specialkonsulenten i sidste ende en politisk beslutning, hvor krondyr skal fredes. Høringen løber frem til 24. maj.

  • Byline

    Af:

    Webredaktør, Fynsamtsavis.dk. Ansat på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis siden januar 2012 og bor på Midtfyn - i landsbyen Espe - med kæreste og to børn. Arbejdssteder: 2017-: Fynsamtsavis.dk 2016: Erhvervsavisen Fyn 2012-16: Lokalredaktionen i Ringe 2012: Fyens.dk 2011-12: Journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende i Middelfart og på samfundsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
3
Sjældent kronvildt spottet på Sydfyn: Nu vil jægere have dem fredet

Sjældent kronvildt spottet på Sydfyn: Nu vil jægere have dem fredet