Friluftsrådet uddeler 45 blå flag på Fyn - men ikke til Svendborg Havn, som har takket nej til at være med i ordningen.

Selv om vejrudsigten for tiden ikke indbyder til at pakke strandtasken, så er Friluftsrådet snart klar til at skyde badesæsonen i gang ved at hejse i alt 256 blå flag på de danske strande og lystbådehavne.

45 af flagene bliver fra den 1. juni hejst på fynske strande og lystbådehavne, og det er et flag færre i forhold til sidste år.

Svendborg Havn har nemlig droppet ordningen efter flere års overvejelser, da flaget sendte et forkert signal, og da havnen er på vej med sin egen mærkeordningen i samarbejde med i alt sytten sydfynske havne.

- Vi har besluttet, at vi vil certificere vores havne. Vi vil stjernecertificere vores havne lige som hoteller, så man kan få to-tre-fire og maksimum fem stjerner, siger havnemester Hans Søby fra Svendborg.

Ikke tilladt at bade i havnen

Han forklarer, at man med den nye ordning blandt andet satser på at tiltrække flere tyske sejlere.

- Vi tænker egentlig, at Blå Flags tanker om miljø og sikkerhed er rigtig fint, men vi synes samtidig, at systemet er en lille smule stift og besværligt. Det havde en hage - i hvert fald i Svendborg Havn: Det signalerede badevand, forklarer Hans Søby, der uddyber, at folk troede, at havnen var et svømmebassin:

Da de blå flag på de danske strande signalerer, at det er sikkert at bade, så er det ikke tilladt at bade i lystbådehavne.

Derimod viser flagene, at der eksempelvis er nødtelefoner og livrednings- og førstehjælpsudstyr.

- Vi gider ikke gå og være politibetjente. Der er nogle farer forbundet med at bade i et havnebassin, hvor der er strøm og skibe, der kommer sejlende. Plus at vandet også kan være forurenet, når det har regnet, tilføjer havnemesteren.

Den nye stjerneordning i Det Sydfynske Øhav er et samarbejde mellem en række parter. Ordningen er mere omfattende end først antaget og derfor først klar til at blive hejst til næste år.

- Så vi har lidt et år uden flag. Det var ikke intentionen, men sådan er verden bare nogle gange, nævner Hans Søby.

Friluftsrådet har lavet dette kort over de danske badestrande og lystbådehavne, der fra juni hejser det blå flag. Tryk på enten Blå Flag Strande eller Blå Flag Havne og få vist dit kort. Hvilken strand vil du helst pakke dit badehåndklæde ud på?

  • Byline

    Af:

    Webredaktør, Fynsamtsavis.dk. Ansat på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis siden januar 2012 og bor på Midtfyn - i landsbyen Espe - med kæreste og to børn. Arbejdssteder: 2017-: Fynsamtsavis.dk 2016: Erhvervsavisen Fyn 2012-16: Lokalredaktionen i Ringe 2012: Fyens.dk 2011-12: Journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende i Middelfart og på samfundsredaktionen.