Nyt ambitiøst turismeprojekt skal i 2020 gøre Fyn, Langeland og Ærø til Nordeuropas førende cykeldestination.

Svendborg: Danmark er en destination, som rigtig mange turister forbinder med cykler, og nu skrues der yderligere op for ambitionerne om at skaffe endnu flere tohjulede turister til Fyn og de omkringliggende øer.

Et nyt projekt, Bike Island 2020, skal gøre Fyn, Langeland og Ærø til Nordeuropas førende cykeldestination i 2020 og skaffe yderligere 200 millioner kroner i omsætning fra cykelturister.

Det er Destination Fyn Klyngen, der står bag det ambitiøse mål, og den fynske turistorganisation har blandt andre Visit Denmark og organisationen Dansk Cykelturisme i ryggen.

Formanden for bestyrelsen i Dansk Cykelturisme, Peter Ole Sørensen, betragter Fyn som et oplagt sted at satse på cykelturisme, fordi Fyn har det, som mange cykelturisterne efterspørger: Flotte naturoplevelser, gode attraktioner og et varieret landskab.

- Samtidig har Fyn nogle gode og let tilgængelige overnatningssteder, som typisk ligger inden for 40-50 kilometer, og det er netop den afstand, som de fleste cykelturister kører i løbet af en dag, forklarer Peter Ole Sørensen.

Cykelstier og skiltning

Janne Grønkjær Henriksen, markedsføringsdirektør i Visit Denmark, beskriver Fyn som den ideelle cykelø, fordi oplevelserne - både de naturmæssige, kulturelle og kulinariske - ligger meget tæt på hinanden.

- Samtidig er Fyn et sted, hvor der er rigtig mange cykelstier og rigtig god skiltning, og der er mange andre steder i Danmark, hvor det slet ikke er up to date. Fyn har vist 1000 kilometer velpreparerede cykelstier, og det er en forudsætning for, at vi overhovedet kan trække folk til, at produktet er i orden, siger Janne Grønkjær Henriksen.

Hvis Fyn skal rykke op i den europæiske cykelelite, gælder det blandt om at få markedsført Fyn som cykelø og få fortalt de gode historier, så Fyn kommer ud på hylderne hos alverdens rejseoperatører og rejsebureauerne.

Det arbejde er i fuld gang i disse dage, hvor 12 rejsearrangører fra Tyskland, Holland, Frankrig, Italien, USA, Canada og Kina er inviteret til Fyn, hvor de ikke bare tramper i pedalerne, men også besøger slotte og herregårde og får viden om cykelruter, natur, kultur, historie og overnatningssteder.

Janne Grønkjær Henriksen er ikke i tvivl om, at sådan en kampagne kan betyde, at de udenlandske gæster bliver forelskede i Fyn.

- De vil i hvert fald have lettere ved at blive forelsket i Fyn end i dem, som kommer og viser deres produkter i en brochure, siger hun.

- Det at komme ud og opleve, at infrastrukturen fungerer, og at det er muligt at køre fra sted til sted, er lige præcis det, der skal til, for at man kan lave en pakke og gå ud og sælge den til sine kunder, forklarer markedsføringsdirektøren.

Cykel, bøf og rødvin

Der skal dog mere end god markedsføring til, hvis Fyn, Langeland og Ærø skal blive et nyt mekka for pedalturister. Peter Ole Sørensen fra Dansk Cykelturisme understreger, at overnatningssteder, spisesteder og attraktioner også skal klædes bedre på til at modtage cykelturisterne.

- Overnatningssteder skal blandt andet kunne vaske cykeltøjet og sørge for, at der er et sted, hvor cyklerne kan låses af vejen, og de skal i det hele taget bliver mere servicemindede i forhold til cykelturister, siger Peter Ole Sørensen.

Han fastslår, at cykelturister ikke længere spiser suppe og overnatter i et telt i en baghave.

- De er nogle rimelig velstående turister, som cykler om dagen og spiser bøf og drikker rødvin om aftenen, siger Peter Ole Sørensen.

Forretningschef i turistsamarbejdet Destination Fyn Thomas Kastrup forklarer, at man nu går i gang med at opbygge en massiv markedsføringskampagne, som for alvor skal gøre Fyn salgbar fra 2018. En forsigtig vurdering er, at hele kampagnen i 2020 skal skaffe yderligere 50.000 turister ud på det fynske cykelstier.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers redaktion i Svendborg, hvor jeg jagter alle former for nyheder. Jeg skriver både til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Er bosat i Svendborg med min familie og uddannet på Danmark Journalisthøjskole i 1994.

Mere om emnet

Se alle
Indsigt: 12 spor skal gøre Fyn til cykelmekka

Indsigt: 12 spor skal gøre Fyn til cykelmekka

Udlændinge er vilde med fynske cykelforhold

Udlændinge er vilde med fynske cykelforhold