Det er afgørende for Lundeborg, at den får en købmandsbutik. Det mener havnedirektør Bo Torstensen, der derfor kalder borgerne til stormøde for at få afklaret, om nogen vil arbejde videre med projektet.

Lundeborg: Hvis Lundeborg skal overleve som velfungerende landsby, så skal der ske noget. Der skal en dagligvarebutik til.

Det mener Bo Torstensen, som er direktør for Lundeborg Havn og sammen med andre kræfter kalder til borgermøde torsdag aften.

Mødet bliver holdt i Aktivhuset og skal klarlægge to ting, forklarer han.

- Det skal gerne munde ud i, at vi dels finder ud af, om der er opbakning til en dagligvarebutik, dels at vi får nedsat en styregruppe eller en arbejdsgruppe, der kan arbejde videre med planerne, siger Bo Torstensen, der ikke tør sige, om folk vil bakke op om projektet.

Man kan godt fornemme, at der er opbakning, men det er jo lidt gratis at sidde på Facebook og skrive, at det er en god idé.

Bo Torstensen, direktør for Lundeborg Havn

- Man kan godt fornemme, at der er opbakning, men det er jo lidt gratis at sidde på Facebook og skrive, at det er en god idé. Hvis det skal blive til noget, er der nogen, der skal dedikere sig til det ved for eksempel at sige "jeg vil godt tage en vagt hver onsdag" eller ved at love at købe for et antal tusinde kroner om året, siger Bo Torstensen.

Nødvendig butik

Grundtanken er, at butikken skal drives på frivillig basis, som det for eksempel er tilfældet med Storms Hjørne i Troense.

Og ifølge Bo Torstensen er det af afgørende betydning, at projektet bliver sat i gang.

For det er svært at lokke børnefamilier til en by, hvor der ingen mulighed er for at købe daglige fornødenheder, og byens ældre borgere, som der bliver stadigt flere af, vil også have glæde af en butik, mener han.

Desuden er Lundeborgs ry som turistdestination truet.

- Mange sejlende har ikke mulighed for at køre fem-syv kilometer til nærmeste købmand. Så vi er nødt til at have en butik, hvor de kan købe et stykke kød til grillen eller noget morgenbrød, siger Bo Torstensen, der også anfører, at Lundeborg har mange badegæster, endagsturister og campinggæster, som alle godt vil have mulighed for at købe ind.

Glem Tordenskjolds soldater

En placering er allerede i spil.

Ifølge Bo Torstensen er ejeren af bygningen, som tidligere har huset en dagligvareforretning på Lundeborgs Torv, ikke afvisende for at leje ud til en dagligvarebutik.

Så meget er på plads, men afgørende er det, at nogen melder sig under fanerne.

- Det bliver ikke mig, og vi kan heller ikke blive ved med at trække på Tordenskjolds soldater. Jeg og de løst tilknyttede starter det op, men så heller ikke mere. Der skal nye kræfter til, siger Bo Torstensen.

Gode erfaringer i Troense

Thomas Dam Jensen er formand for bestyrelsen for Storms Hjørne i Troense, og han er enig med Bo Torstensen i, at det er af afgørende betydning, at en by har en dagligvareforretning.

Og selv om han ingen tal har på det, mener han, at Storms Hjørne har gjort meget godt for byen og for havnen siden åbningen i foråret 2016.

- Omsætningen stiger til det dobbelte om sommeren, og det viser jo, at sejlerne og de øvrige turister bruger butikken. Troense er ikke længere er en by, man bare passerer, siger han.

En sidegevinst er der også.

- Folk, der har været naboer i 30-40 år uden at hilse på hinanden, kender nu pludselig hinanden, fordi de mødes i Storms Hjørne. Så butikken har styrket sammenholdet i byen, siger han.

Mødet i Aktivhuset i Lundeborg starter klokken 19.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
Lundeborg vil have en købmand: Frivillige har allerede meldt sig

Lundeborg vil have en købmand: Frivillige har allerede meldt sig