Handicapprisen 2017 gik til Naturama for stedets ekstraordinært gode tilgængelighed for især syns- og hørehandicappede. Overrækkelsen foregik i den nye lyddome, Sound Scape Theatre, som blev indviet i sommer.

Svendborg: Den italienske komponist og miljøforkæmper David Monacchi har kaldt Naturamas nye ottekantede lyddome med navnet Sound Scape Theatre for den bedste lyddome nord for Alperne.

En blind kvinde fortæller i en mail, hvordan hun fik en helt særlig oplevelse, da hun besøgte Naturama. Hun bad om mulighed for at røre og føle de udstoppede dyr, og en naturvejleder greb hendes ønske og førte hende rundt til de mest følevenlige dyr.

Handicappolitik

Svendborg Kommunes handicappolitik:https://www.svendborg.dk/sites/default/files/2015handicappolitik.pdf

En flok elever fra en skole for multihandicappede kørestolsbrugere nød en lydudstilling i lyddomen i en grad, som deres lærere aldrig havde set lignende, skrev en lærer bagefter. Og i skolernes ferier er der tilbud til alle hørehandicappede om rundvisning på tegnsprog.

Alt sammen unikt i museumsverdenen og baggrunden for, at Naturama blev modtager af Svendborg Kommunes Handicapprisen 2017.

Overrækkelsen af den lille prisstatuette foregik i netop lyddomen med kransekage, bobler og guitarmusik. Og selvfølgelig med tegnsprogstolkning til de hørehandicappede, der var tilstede.

- Vores ønske er at fortælle naturens historier på måder, så alle kan få glæde af dem, sagde museumsdirektør Mette Thybo i sin takketale.

- Det må gerne blive kendt vidt og bredt, at vi har Danmarks bedste tilbud til handicappede, når det gælder naturformidling.

Mere end en kørestolsrampe

Det var næstformand i Handicaprådet, Lone Stærmose, der overrakte prisen, og hun betonede, at Naturama har gjort så meget mere, end krævet.

- FN-konventionen understreger, at borgere med funktionsnedsættelse skal have de samme muligheder som andre i samfundet. Det gælder ikke kun kørestolsbrugere, men også synshandicappede, døve og andre med handicap, og det drejer sig om mere end blot et handicaptoilet, en kørestolsrampe og elevatorer.

- Det drejer sig om at tage selve formidlingsopgaven alvorligt. Det gør Naturama. Her ønsker man at nu ud til alle, og Naturama er et eksempel til efterfølgelse, sagde Lone Stærmose.

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv

Mere om emnet

Se alle
Naturama får halv million kroner til lydkulisse-projekt

Naturama får halv million kroner til lydkulisse-projekt

Lyden af truede arter - hør dem her

Lyden af truede arter - hør dem her