VÅBENSMUGLER: Trigon-rederen nåede forbi sin gamle mor i Svendborg på flugtvejen. Nu er hun død og han selv sidder efter 20 års flugt fast i Sydafrika, hvor den danske ambassade har inddraget hans pas
SVENDBORG: Han havde håbet, det kunne blive i år. At han endelig kunne gense sin barndoms og ungdoms by, Svendborg. Nu tror han ikke på det længere. Nu tror han kun, at han resten af livet må blive, hvor han er - i det Sydafrika, han flygtede til for 20 år siden.

Den 83-årige tidligere skibsreder Anders Jensen fik i 2003 tændt håbet om at kunne gense Danmark. Og ikke mindst sin fødeby, Svendborg, hvor han som ung mand blev udlært i shippingbranchen.

Sydafrikansk nej

Det sydafrikanske justitsministerium meddelte sidste år - efter syv års sagsbehandling - de danske myndigheder, at Anders Jensen ikke vil blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark for våbensmugling og skyldnersvig for millioner af kroner.

- Jeg troede, at jeg nu kunne komme hjem og hilse på min familie, siger Anders Jensen i telefonen fra sit hjem i Oranjesicht, en eksklusiv forstad til Cape Town.

Men nej, sagen er ikke slut. De danske myndigheder har ikke opgivet sagen mod Anders Jensen for ulovligt at have smuglet omkring 6000 ton våben til det daværende racistiske apartheid-regime i Sydafrika.

Passet inddraget

- Min sagfører har sagt, at sagen slet ikke er slut, siger Anders Jensen, der selv direkte har mærket det samme.

I alle årene har han haft dansk pas. Han har sågar fået det fornyet på den danske ambassade i Sydafrika.

- Men nu har jeg ikke længere noget pas, fortæller han.

Da han sidste år igen forsøgte at få det fornyet, sagde de ikke alene nej på ambassaden. De inddrog også hans gamle pas.

- Det var bagmandspolitiet, der havde givet dem besked på, at det skulle inddrages, fordi jeg var flygtet fra straf i Danmark, siger han.

Sidder fast

Så nu sidder han for alvor fast i det land, som han tjente mange penge på, da det hvide mindretalsstyre herskede og gav rigtig god betaling til folk som Anders Jensen, der omgik FN-blokaden og smuglede våben til regimets undertrykkelse af det sorte flertal.

I det land, hvor apartheid i mellemtiden er blevet afskaffet og hvor magten i de seneste 10 år har tilhørt dem, som Anders Jensens våben først og fremmest var beregnet på at bekæmpe - frihedsbevægelsen ANC under ledelse af Nelson Mandela.

Forbavset over ANC

Da ANC kom til magten, håbede Danmark - og frygtede Anders Jensen - at en udlevering ville blive gennemført. Men sidste år sagde den sydafrikanske regering så definitivt nej.

- Jamen, jeg må da indrømme, at jeg er forbavset over, at ANC ikke har udleveret mig til Danmark. Positivt overrasket, siger Anders Jensen.

- Godt nok er der demokrati hernede i dag. Men derfor kunne man jo godt forestille sig, de ville finde på at udlevere mig. Men jeg må sige, at det er glædeligt at se, at de holder deres egne love og ikke gør det, tilføjer han.

Anders Jensen er blevet reddet af den forsonings-linje, der blev lagt, da apartheid-regimet var væltet og et demokratisk styre indført. En linje, som for at sikre et fremtidigt, stabilt Sydafrika, lagde mere vægt på forsoning end på straf for forbrydelser begået under det racistiske styre.

En snes våbenladninger

Anders Jensen forstår da heller ikke, hvorfor Danmark bliver ved med at forfølge ham for de 20-25 ulovlige våbenfragter i perioden fra 1978 til 1980, da han var direktør for anpartsrederiet Trigon.

Lyngby Politi havde kigget på sagen i 1980, men mente ikke, der var noget at komme efter. Det mente til gengæld bagmandspolitiet, der tog sagen op i 1983 og anholdt Anders Jensen. Efter en række afhøringer blev han dog løs-ladt.

Farvel til mor

Siden så bagmandspolitiet eller andre danske myndigheder ikke skyggen af Anders Jensen. Han tog flugten. Via Svendborg for at sige farvel til sin gamle mor. Det var sidste gang, han så hende.

Flugten gik videre over Spanien, hvor han ifølge politiet hævede cirka fem millioner kroner, som tilhørte rederiet. Og videre til Sydafrika, hvor han og konen bosatte sig i rigmandskvarteret Oranjesicht uden for Cape Town.

Dér har han boet siden.

"Helt uskadelig"

- Jeg er 83 år nu. I 20 år har jeg ikke været hjemme. Det ville jeg ellers gerne. Min mor lever ikke længere. Hun er død, mens jeg har været hernede. Men jeg ville gerne, inden det er for sent, hjem og hilse på gamle venner. Det kan jeg ikke komme. De danske myndigheder straffer mig stadig. Det har de nu gjort i over 20 år. Skønt jeg er helt uskadelig - som altid, siger Anders Jensen.

Folkepension

I en periode drev han et firma i Sydafrika, Jensen Shipping and Trading. Det gør han ikke mere.

- Hvad lever du så egentlig af - er det alle de mange penge, du fik med dig fra Spanien?

- Det var ikke så mange penge. Dem kunne man ikke leve af så længe, siger Anders Jensen.

- Hvad lever du så af?

- Jamen, både jeg og min kone får jo folkepension fra den danske stat. Og så har jeg noget privatpension.

- Vil det sige, du får pension fra den danske stat, der har eftersøgt dig i 20 år og har inddraget dit pas?

- Ja, den bliver sat ind på en konto i Danmark hver måned. Men den når man jo ikke langt med. Men vi får da smør på brødet hver dag. Lurmærket ovenikøbet. Det er - tror jeg nok - billigere hernede end i Danmark, siger Anders Jensen, der - udover det, at han ikke kan komme til Danmark - kun har én ting at beklage sig over.

- Jo, det kniber efterhånden lidt med bentøjet. Så det bliver ikke rigtig til mere golf, siger han.
  • fyens.dk