Gymnastikforening har store udvidelsesplaner for SG Huset: Se tegningerne her

Svendborg Gymnastikforening ønsker at udvide SG Huset og bygge en helt ny fløj. Projektet koster i omegnen af 40 millioner kroner og vil give det nuværende idrætscenter 3900 ekstra kvadratmeter. Tegning: Basisplusarkitekter

Gymnastikforening har store udvidelsesplaner for SG Huset: Se tegningerne her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svendborg Gymnastikforening håber, at en massiv udvidelse af SG Huset, der især skal tilgodese unge i alderen 15-25 år, står klar i 2020. Projektets pris: 40 millioner kroner.

Svendborg: Svendborg Gymnastikforening går med store byggeplaner for det hus, som blev indviet i 2013 og siden da har haft en enorm betydning for ikke blot foreningen, dens medlemmer og folk inden for gymnastikken, men også for alle mulige andre, der gør brug af huset på ugentlig basis.

Planen er at etablere en helt ny fløj, der bliver bygget sammen med SG Huset, og som får navnet Synergien. Herinde vil der være plads til at udvikle nye idræts- og kulturaktiviteter.

I alt vil nybyggeriet give cirka 3900 ekstra kvadratmeter til det eksisterende idrætscenter, og det er tiltrængt med mere plads, medgiver Ole Højly, der er formand i Svendborg Gymnastikforening.

- Vi er ved at gro ud af de lokaler, som vi har nu. Vi kom med 1300 medlemmer, da vi flyttede fra det gamle SG (nu Midtbyhallen, red.) til det nye hus på Ryttervej, og nu er vi pludselig 3300 medlemmer. Så snakken om det her begyndte på grund af kapacitetsproblemer, siger Ole Højly.

Med udvidelsen får SG Huset tilført flere nye træningsrum og faciliteter, men for formanden handler nybyggeriet ikke kun om at få flere kvadratmeter.

- Murstenene er i virkeligheden ikke det interessante. Det er mere projektet i det, og det at vi vil prøve at lave en platform for de 15- til 25-årige og skabe et miljø, som de har lyst til at være i, siger Ole Højly, der dermed løfter sløret for, at Synergiens målgruppe primært er de unge.

- Der sker nogle ting i den alder, som gør det interessant for os at arbejde med den gruppe. For eksempel sker der et stort frafald i foreningerne, fordi de unge i den alder stopper med at dyrke idræt. De får travlt med skole og alle mulige andre ting, og det kan være svært at få et ungeliv til at hænge sammen, og så falder man fra. Det er den præmis, vi arbejder ud fra. Hvordan laver vi en platform, så de ting bliver lettere for dem?

SG Husets historie og udvidelse
Det var i 2013, at Svendborg Gymnastikforening rykkede fra Midtbyhallen og ud i det nyopførte SG Huset. Huset ligger sammen med Idrætshallen og Svendborg Svømmeland på Ryttervej. De tre tilsammen udgør Svendborg Idrætscenter.SG Huset måler 5400 kvadratmeter og kostede 53 millioner kroner og blev til med hjælp fra blandt andre Lokale- og Anlægsfonden og Rasmus Mortensen Fonden.

Med flytningen steg SG's medlemstal fra 1300 til 2100 på et år, og i dag har foreningen cirka 3300 medlemmer.

Det er en af grundene til, at SG nu ønsker at udvide SG Huset og bygge en ny fløj, som får navnet "Synergien".

"Synergien har et særligt fokus pa unge i aldersgruppen 15-25 år, da behovet og potentialet i Svendborg Vest er stort," lyder det blandt andet i projektbeskrivelsen.

Udbygningen er budgetteret til at koste 40 millioner kroner og skal efter planen stå færdig i 2020.
Nybyggeriet på SG Huset, som SG håber står færdig i 2020, giver blandt andet huset et nyt indgangsparti, som leder folk direkte ind i den nye fløj. Tegning: Basisplusarkitekter
Nybyggeriet på SG Huset, som SG håber står færdig i 2020, giver blandt andet huset et nyt indgangsparti, som leder folk direkte ind i den nye fløj. Tegning: Basisplusarkitekter

Torvet som omdrejningspunkt

Ole Højly forklarer, at foreningen har gjort sig mange overvejelser om, hvordan man det nye byggeri bedst rammer den ønskede målgruppe.

- Vi kan selvfølgelig godt lave nogle idrætsfaciliteter, men hvordan rammer vi noget, som måske ikke er snorlige, som vi er vant til? Hvordan laver vi de miljøer, hvor det er fedt at komme. Kan man lave noget café? Kan man lave nogle steder, hvor man kan tage en middagslur? Hvordan kan vi være med til, at de får en dagligdag til at fungere, når de tager direkte fra deres ungdomsuddannelser og ned i idrætscentret?, forklarer formanden.

- I det nye byggeri vil der derfor være meget fokus på den arkade eller det torv, som ligger i midten af det hele. Gangen dernedad, hvor der er adgang til de forskellige lokaler og faciliteter. Det er miljøet mellem aktiviteterne, der bliver det vigtige. Dér, hvor de unge kan være og mødes, siger han.

Planen er at etablere 3900 kvadratmeter på den sydlige del af grunden. Den nye fløj får navnet
Planen er at etablere 3900 kvadratmeter på den sydlige del af grunden. Den nye fløj får navnet "Synergien" og skal primært henvende sig til aldersgruppen 15-25 år. Tegning: Basisplusarkitekter

Mere plads til fitness

Rent fysisk bliver der med udvidelsen lavet et nyt indgangsparti ud mod parkeringspladsen. Indenfor er der blandt andet gjort plads til en større fitnessafdeling end den nuværende. Også det er tiltrængt.

- Der er behov for et større lokale, fordi det fitnesscenter, vi har i dag, er simpelthen for småt, siger Ole Højly, som fremhæver den del som et eksempel på, at der ikke kun tænkes på de unge i den nye del af SG Huset.

- Det er et plus for hele foreningen, at vi har et tilbud om fitness, som forældrene også kan bruge, når de alligevel skal herned og aflevere og hente børnene.

I de andre træningslokaler, som skyder op, bliver der plads til nye typer af aktiviteter.

- Oven på fitnessafdelingen laver vi for eksempel noget, som vi kalder for Black Boxen, som er tænkt som et anderledes, eksperimenterende dansesal, hvor man kan arbejde med forskellige gulvniveauer. Her kan man tage dansen ud af den traditionelle gymnastiksal og sætte den ind i en anden kontekst og arbejde med andre dimensioner, lys og sådan nogle ting, forklarer Ole Højly.

Den del, som kommer til at ligge nærmest det nuværende idrætscenter, vil der være et rum med blandt andet ribber, som er egnet til gymnastikhold, og et stillerum til eksempelvis yogahold, og i den del længst ude mod Ryttervej vil der primært være det, som Ole Højly kalder for traditionelle bevægelsesrum, hvor der vil være plads til nogle af foreningens store hold.

Ikke alt indhold i de forskellige rum ligger helt fast, og det er der en mening med, påpeger formanden.

- Det skal helst være fleksibelt. Et er at bygge til den kapacitetsudfordring, vi har lige nu, noget andet er at kigge på, hvordan idrætten ser om 5-10 år eller bare om 3 år, når byggeriet er færdigt. Inden vi kommer i gang og har lært huset at kende, så ser gymnastik- og idrætslivet måske helt anderledes ud.

- Så når vi begynder at rykke rundt med brikkerne, overvejer vi også, hvad vi måske vil om 10-15 år og ikke bygge noget, som begrænser os, lyder det fra Ole Højly.

Selvom udvidelsen skaber grobund for foreningen at vokse endnu mere rent medlemsmæssigt, så det er altså ikke et mål i sig selv.

- Det handler mere om, hvordan man organiserer idrætten om fem år. At vi ser på, om folk går gymnastik eller måske rettere er medlem af et sted, hvor de lave forskellige ting og sager? Kan du være medlem af stedet og så klikke dig ind på nogle hold? Hvordan nytænker man det at være forening og skaber de fællesskaber, vi gerne vil understøtte? Det er det, det handler om, siger formanden.

"Synergien", som den nye fløj skal hedde, består af tre "klodser", som blandt andet giver SG mulighed for en større fitnessafdeling og flere træningsrum, hvor der kan udvikles nye typer idrætsformer. Tegning: Basisplusarkitekter

Lidt på kistebunden

Projektets budget lyder på omkring 40 millioner kroner, hvoraf halvdelen skal findes via fonde.

- Vi har lidt selv på kistebunden, og så har vi lavet en sag hos Lokale- og Anlægsfonden, som er med på det her og med til at udvikle mødestedet, siger Ole Højly.

Den anden halvdel skal SG låne sig til, hvilket kræver, at Svendborg Kommune stiller med en lånegaranti. Den del af regnestykket er endnu ikke faldet på plads, men hvis og når det sker, er håbet, at den nye fløj står færdigt i 2020 - altså året inden DGI Landsstævnet kommer til byen.

- Det er ikke vores mission at bygge det her for landsstævnet. Den er at gøre det, der er godt for foreningen. Men eftersom vi nok ikke får lov til at have byggeplads under landsstævnet, så skulle det gerne stå klar inden. Og så ville det da være fedt at kunne vise det frem til landsstævnet, siger formanden.

Tegningen her viser nybyggeriet i stueplan. Tegning: Basisplusarkitekter
Tegningen her viser nybyggeriet i stueplan. Tegning: Basisplusarkitekter
Her ses nybyggeriet i 1. salsplanTegning: Basisplusarkitekter
Her ses nybyggeriet i 1. salsplanTegning: Basisplusarkitekter
Byggeriet i 2. salsplan. Tegning: Basisplusarkitekter
Byggeriet i 2. salsplan. Tegning: Basisplusarkitekter
Et view over den kommende tilbygning på SG Huset set fra sydvest. Tegning: Basisplusarkitekter
Et view over den kommende tilbygning på SG Huset set fra sydvest. Tegning: Basisplusarkitekter
Ikke alt indholdet i den nye del af SG Huset er fastlagt, men der kunne blandt andet laves et klatreområde på anden sal. Tegning: Basisplusarkitekter
Ikke alt indholdet i den nye del af SG Huset er fastlagt, men der kunne blandt andet laves et klatreområde på anden sal. Tegning: Basisplusarkitekter
SG's byggeplaner set fra oven. Tegning: Basisplusarkitekter
SG's byggeplaner set fra oven. Tegning: Basisplusarkitekter

        Et detaljeret plandiagram over nybyggeriet
Et detaljeret plandiagram over nybyggeriet "Synergien". Tegning: Basisplusarkitekter

Gymnastikforening har store udvidelsesplaner for SG Huset: Se tegningerne her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce