Gutterne på bænken


Gutterne på bænken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"SEKSKANTEN": I den gamle havnekiosk fra 1916 eksploderede omsætningen
RUDKØBING: Tilværelsens allerførste pensions-klat dumpede ind ad brevsprækken hos Svend Larsen forleden.

42.000 kroner.

- Så mange penge havde jeg slet ikke regnet med, fortæller Svend Larsen og stiller derfor en kasse kolde bajere frem foran Sekskanten ved havnen i Rudkøbing.

En særpræget lille kiosk er Sekskanten, bygget i 1916 og med et mylder af stamkunder omkring sig. De kommer for øllets skyld og ikke mindst det berigende indbyrdes vås.

Svend hører til de flittige. Akkurat som Georg Nannberg, der også kan tømme en flaske. Georg er tidligere indehaver af byens dengang legendariske udskænkningssted Den Gamle Kro, og hans specialkonstruede knallert 45 transporterer ham hver dag til Sekskanten.

- 365 dage om året. Er man så ikke stamkunde, spørger Georg Nannberg.

- Georgs knallert har lige rundet 3000 kilometer, og han bruger den kun til at komme herned, siger Helge Smed.

- Det passer ikke. Jeg er også i Tullebølle en gang imellem.

Georg Nannberg har - muligvis på grund af sin værtshusfortid - bebyrdet sig selv med en opgave. Han sorterer de tomme flasker, så en cola ikke pludselig optræder i Tuborg-kassen.

Eksplosivt øl-salg

Og flaskernes antal eksploderede denne uge. Der var til tider lang, lang kø foran Sekskanten, hvad indehaveren Ole Damgaard-Hansen kun oplever under Langelandsfestivalen.

- Jeg seksdobler min omsætning i øjeblikket, fortæller Ole Damgaard-Hansen.

En almindelig festival-formiddag sælges øl, sodavand, snus, skrå, tips og lotto for samme beløb, som det til daglig tager en uge at få i kassen.

50-60 kasser øl ryger ud af huset i løbet af en dag, og Preben "Kalvekaster" Christensen hjælper ham med det tungeste slæb.

Ni kvadratmeter butik

Ole Damgaard-Hansens historie er den typiske. Han drev købmandsforretning i Longelse i en årrække, men økonomien hang ikke sammen.

- Hvor mange små butikker ser du i dag, spørger Ole Damgaard-Hansen.

Som derfor anskaffede sig en endnu mindre forretning.

Med et butiksareal på ni kvadratmeter er her ikke plads til den store grøntsagsafdeling, men stedet er så specielt, at det magnetisk tiltrækker enhver turist med respekt for havnestemning og sig selv.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg vil sælge Sekskanten, men det vil jeg ikke. Jeg bliver ved et par år endnu. Eller måske til jeg fylder 70.

Så Ole Damgaard-Hansen, 60 år, har travlt, men giver sig tid til en sludder med gutterne på Sekskantens tre udendørs bænke.

Under Langelandsfestivalen holder han typisk åbent fra 07 til måske 22. Han tjener penge og favner festivalen med kærlighed.

- Og det generer mig ikke spor, at der sælges øl og sodavand fra spande rundt om i byen. Ikke spor. Her er plads til alle, siger Ole Damgaard-Hansen og lunter tilbage til sine ni kvadratmeter.

Vi har vor egen festival

Ingen af drengene fra havnen bevæger sig i disse dage op i Rudkøbing by og da slet ikke i nærheden af festivalpladsen.

- Vi holder vores egen festival her ved havnen, siger Helge Smed og ser meget glad ud. Lige som de andre.

Enkelte overvejer at drosle bajernes antal ned, når festivalen er slut, men det er ikke sikkert, de gør alvor af det. Som det udtrykkes af en kunde:

- Det går jo bare ud over dig, Ole, hvis vi springer på vandvognen.

Gutterne på bænken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce