Ejeren af den 153 år gamle Højlund Mølle i Gudbjerg døde i maj, og sønnen, Henrik Bjerggaard Hansen, overtog ledelsen. Men nu er virksomheden lukket på ubestemt tid - angiveligt fordi generationsskiftet ikke er faldet på plads.

Gudbjerg: En af Svendborg Kommunes helt gamle virksomheder er i knæ.

Lørdag skrev Højlund Mølle i Gudbjerg på sin Facebook-side, at møllen er lukket på ubestemt tid, og selv om opslaget var fjernet søndag, så er der noget om snakken.

Det bekræfter Henrik Bjerggaard Hansen, da vi ringer ham op søndag formiddag.

- Min far er gået bort, og vi har diskussioner med banken om, hvordan det skal fungere. Jeg kan ikke sige så meget andet lige nu, siger Henrik Bjerggaard Hansen, der har stået for den daglige ledelse under faren, Claus C. Hansens, sygdom og også efter hans død i maj.

Om Højlund Mølle

Højlund Mølle blev stiftet i 1864 og overtaget af Carl Hansen i 1917.Dermed har møllen været i familien Hansens eje i 100 år.

Tredje generation ejere, Claus C. Hansen, overtog møllen i 1980.

Han ændrede den, så den i stedet for at være traditionel foderstof- og grovvarevirksomhed i stedet slog på salg af træpiller og -brikketter samt foder til kæledyrsejere og hobbylandmænd.

I maj i år døde Claus C. Hansen, og der var lagt op til, at virksomheden skulle overtages af sønnen Henrik Bjerggaard Hansen, som i forvejen havde haft ledelsen i en periode.

Men nu er Højlund Mølle lukket - ifølge Henrik Bjerggaard Hansen fordi generationsskiftet ikke er faldet på plads.

Højlund Mølle har 12 ansatte og afdelinger i Faaborg, Årslev, Gelsted og Haarby - samt i Gudbjerg. (finn)

 

 

Senere søndag sender Henrik Bjerggaard Hansen os dog en mail.

"I forbindelse med min fars sygdom og død i maj har vi arbejdet på et få gennemført generationsskifte og videre drift af Højlund Mølle. Det er desværre ikke faldet på plads endnu, og derfor er situationen, at der desværre er lukket lige nu", skriver han i mailen, hvor han ydermere oplyser, at virksomheden er et dødsbo, ligesom han henviser til bobestyreren, Svendborg-advokat Jens Bertel Rasmussen, for yderligere oplysninger.

I forbindelse med min fars sygdom og død i maj har vi arbejdet på et få gennemført generationsskifte og videre drift af Højlund Mølle. Det er desværre ikke faldet på plads endnu, og derfor er situationen, at der desværre er lukket lige nu.

Henrik Bjerggaard Hansen, fjerde generation på Højlund Mølle, i en mail til Fyns Amts Avis

Det lykkedes imidlertid ikke at få Jens Bertel Rasmussen i tale søndag, så det er uvist, hvordan fremtiden tegner sig for virksomheden. Og om den overhovedet har en.

100 års jubilæum

Det er til gengæld uomtvisteligt, at Højlund Mølle er en af kommunens helt gamle familievirksomheder.

Den blev stiftet i 1864 og købt af møllersønnen Carl Hansen fra Langeland i 1917, og han drev den, til hans søn, Hans M. Hansen, tog over i 1958.

Ved hans død i 1980 overtog sønnen Claus C. Hansen møllen, og i april i år rundede virksomheden så de 100 år i familien Hansen eje - med Henrik Bjerggaard Hansen som fjerde generation ved roret.

Og møllen har bestemt gennemgået forandringer undervejs, fortalte Henrik Bjerggaard Hansen til Ugeavisen Svendborg i forbindelse med jubilæet.

Da Claus C. Hansen fik ansvaret i 1980, var de små og mellemstore landbrug ved at gå heden, og de store, der var tilbage, havde ikke brug for en lokal, traditionel grovvare- og foderstofforretning som Højlund Mølle.

Så i stedet valgte han at slå sig på salg af foder til kæledyrsejere og hobbylandmænd, og hen ad vejen blev træpiller og briketter en stadigt større del af forretningen, forklarede Henrik Bjerggaard.

Ud over afdelingen i Gudbjerg er Højlund Mølle repræsenteret i Faaborg, Årslev, Gelsted og Haarby, og virksomheden har 12 medarbejdere.

Overraskelse hos 3F

Hos fagforeningen 3F, hvor de fleste af de ansatte er organiseret, kommer det bag på faglig sekretær på transportområdet, Steen Jespersen, da vi fortæller ham, at Højlund Mølle har drejet nøglen.

- Det har jeg ikke hørt, og det overrasker mig. For jeg har faktisk haft indtryk af, at virksomheden kørte udmærket, lyder det fra Steen Jespersen, der oplyser, at ingen af de ansatte havde kontaktet fagforeningen, da han gik på weekend fredag eftermiddag.

- Så de henvender sig nok mandag, siger han.

Da Højlund Mølle har været drevet som en enkeltmandsvirksomhed, er det ikke muligt at få indblik i regnskaberne.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis og skriver om stort og småt på tværs af stofområderne. Er oprindeligt butiksuddannet, men skiftede spor og startede på journalistuddannelsen i Odense i 1999. Efter en praktikperiode på Fyens Stiftstidende blev jeg ansat på det daværende Holbæk Amts Venstreblad i 2003, og efter godt fire år i det sjællandske rykkede jeg tilbage til Fyens Stiftstidende - nærmere bestemt Assensredaktionen - i 2007. Har siden 2010 været ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg, hvor jeg også bor. Og så er jeg vokset op i Tommerup på Højfyn. I øvrigt er jeg ikke ret god til golf. Men jeg spiller det alligevel ved enhver given lejlighed.

Mere om emnet

Se alle
1
Finansieringen er på plads efter dødsfald: 153 år gamle Højlund Mølle åbner igen

Finansieringen er på plads efter dødsfald: 153 år gamle Højlund Mølle åbner igen

Højlund Mølles ejer er død

Højlund Mølle solgt til Dyrenes Butik