Grønlændere afværger hjemveen

En ny grøndlandsk café i Svendborg er åbnet. Ellen Jensen håber, at hun med sit initiativ kan få grønlænderne i Svendborg "ud af hulerne" og mødes til grønlandsk hygge og humor.
Foto: Christian Brandt

Grønlændere afværger hjemveen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med caféen Takanna håber kvinden bag, Ellen Jensen, at samle de svendborgensiske grønlændere og skabe et netværk.

SVENDBORG: Hun elsker skoven om foråret, sommeren og efteråret. Hun elsker de åbne landskaber og havet. Især havet, der minder hende om hjemlandet Grønland. Hun elsker Svendborg. Alligevel føler Ellen Jensen sig en smule ensom i den sydfynske hovedstad.

Og netop ensomheden har drevet hende til for få uger siden at åbne café Takanna i Færgegården i Svendborg.

Caféen er åben hver torsdag eftermiddag - på Ellen Jensens fridag fra jobbet som butiksassistent i en tøjbutik.

Handler om samvær

- Jeg har gået med tanken om at åbne caféen i lang tid, men det krævede lidt mod at tage skridtet. Det er jo min fridag, som jeg bruger på det, og jeg har ret travlt i forvejen. Jeg har to små børn og et arbejde at passe, forklarer hun, mens hun arrangerer kanelkringlen og bollerne på et fad og hælder kaffe i kopperne.

Det ligner et stykke dansk foreningskultur, bortset fra, at der strømmer grønlandsk musik fra ghettoblasterens højtalere. Cd'en har hun fået sendt fra sin søster, som stadig bor i Nuuk.

- Den musik gør mig så glad og får mig til at føle mig tryg, forklarer Ellen.

På trods af at hun indimellem kan savne Grønland, har hun ikke et ønske om at flytte tilbage.

- Jeg tog derfra for 15 år siden. Grønland er ikke længere det samme, som da jeg boede der. Svendborg er mit hjem nu, forklarer Ellen Jensen.

Alligevel ved hun, at grønlandsk kultur og det grønlandsk sprog altid vil betyde meget for hende og formentlig også for de gæster, der vil komme i caféen.

- Denne her café skal ikke handle om, hvem der tager kage med til næste møde. Det skal dreje sig om samværet. Om at føle sig tryg og kunne tale grønlandsk uden at behøve at oversætte, siger hun.

Til de første møder kom der blot seks-syv op ud af de cirka 190 grønlændere, som bor i Svendborg Kommune.

Ud af hulerne

- Jeg håber virkelig, at grønlænderne her i Svendborg vil komme ud af deres huler. Ud at hygge sig, smiler Ellen Jensen og understreger, at det er meget uforpligtende at kigge forbi og få en kop kaffe og et stykke kage.

Ellen har store planer for den nystartede café. Hun håber, at Takanna, der i øvrigt betyder "værsågod", kan være katalysator for forskellige udflugter og arrangementer for de svendborgensiske grønlændere.

- Jeg håber, at der på sigt kommer flere og melder sig til at hjælpe med at løfte opgaven. Når det sker, har vi mulighed for at lave andet end at drikke kaffe og hygge. Så kan vi lave nogle større ting, siger Ellen Jensen.

Grønlændere afværger hjemveen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce