• Svendborg Kommune bliver den første kunde til en smart opladerbænk, som SEF Energi med eneret i Danmark vil lancere i hele landet.
  • Kommunen har købt fem soldrevne bænke, som turister og andre kan oplade deres mobiltelefoner på.

Svendborg: Når forårssolen for alvor bryder frem i maj og skinner på torve, stier, lystbådehavne og andre steder, hvor turister færdes i det sydfynske, vil man kunne slå sig ned på en af kommunens nye, smarte solbænke og lade sin telefon op på den.

Man sætter sig direkte på solpanelet, og via usb-stik eller trådløst lader man solenergi på sin telefon, samtidig med at man selv får varmen på det op til 30 grader lune sæde.

Svendborg Kommune har som den første i Danmark købt fem af de smarte bænke bygget af jern, solpaneler og glas, som skal opstilles til turister og andre, der har brug for at lade telefonen op. Sælger er SEF, som har fået eneret i Danmark til at forhandle den specielle solbænk, som er udviklet af en ung mand i Kroatien og foreløbig taget i brug i Australien, USA og Schweitz.

Bænkene koster 28.500 kroner plus moms per styk, og i kommunen skal man nu finde ud af, hvor bænkene skal stilles op. Kurt Sorknæs, der har stået for indkøbet for SEF, forestiller sig, at de ville være velegnede på for eksempel Øhavsstien, lystbådehavnen, på torve og i parker.

- Bænkene kræver tre timers dagligt sollys for at være opladet, fortæller Kurt Sorknæs.

- I det danske klima kan det jo være et problem, så derfor har vi også sikret os opbakning med ekstern strøm til tre af dem. Bænkene er desuden ikke i brug om vinteren, hvor der hverken er sollys eller turister.

Idé på facebook

Historien tager sin begyndelse for et års tid siden, da Mai-Britt Schultz på Søren Bøving-Andersens facebookprofil foreslår ham at importere sådan en bænk.

Om Søren Bøving-Andersen, der er bestyrelsesformand for SEF, selv reagerer på hendes opfordring, vides ikke, men der er en anden, der bemærker det, nemlig Kurt Sorknæs. Han synes, det lyder spændende og kontakter på vegne af SEF den kroatiske virksomhed.

- Det var en 21-årig ingeniørstuderende kroater, der i 2015 opfandt bænken og forlod studierne for at sætte den i produktion, fortæller Kurt Sorknæs om den kroatiske leverandør.

- I dag har han seks ingeniører ansat og en velkørende virksomhed. Vores opgave i SEF er nu at promovere og sælge bænkene til andre byer og steder i landet.

  • Gedde_Gitte_(2015)_035

    Af:

    Allround journalist med særligt fokus på krimi og erhverv