Gratis Rådgivning: Retshjælpen efterlyser folk med ondt i juraen

Ved siden af at være daglig leder af Retshjælpen Fyn i Svendborg, driver Anders Sandvig sit eget firma, der også beskæftiger sig med juridisk rådgivning. Foto: Katrine Becher Damkjær

Gratis Rådgivning: Retshjælpen efterlyser folk med ondt i juraen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I mere end et halvt år er der blevet givet gratis juridisk rådgivning i Svendborg hos Retshjælpen Fyn. Der er et tydeligt behov for deres tilstedeværelse, fortæller medstifter og leder Jørgen Peter Holst Christensen.

Svendborg: Anders Sandvig sætter Retshjælpen Fyns skilt udenfor, og kort tid efter går den første borger ind ad opgangen, drejer til venstre og træder indenfor i retshjælpens lånte lokaler i en af boligblokkene i Byparken. Den muligheden har eksisteret siden 1. august.

I gangen møder borgeren en af retshjælpens rådgivere Burak Dagli. Han giver ham hånden og følger ham ind i et tomt lokale. Det har 79 gjort i perioden fra den 27. august og til og med 31. december. 46 af de henvendelser har ført til en sag, som retshjælpen har kørt gratis for en borger.

Sagerne spænder bredt fra arbejdsskader, ulovlig download, familiesammenføring og til inddragelse af opholdstilladelser.

Det store antal sager taget antallet af henvendelser i betragtning er positivt og bemærkelsesværdigt sammenlignet med deres afdeling i Vollsmose, fortæller leder og medstifter af Retshjælpen Fyn Jørgen Peter Holst Christensen.

- Vi havde dog forventet lidt flere henvendelser. Men det tror vi kommer i takt med, at kendskabet til at vi findes bliver større. Det er også helt forventet, at der ville være en indkøringsfase.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at folk skal bruge deres kontanthjælp eller andre lave indtægter på at få en advokat til at læse deres sag igennem for måske 10 til 15 tusind.
Medstifter og leder af Retshjælpen Fyn Jørgen Peter Holst Christensen.
Retshjælpen Fyn
Retshjælpen Fyn åbnede deres afdeling i Svendborg den 1. august.

Man har ført tal på antal henvendelser siden 27. august. Fra den dato og frem til 31. december har 79 henvendt sig, hvilket har resulteret i 46 sager.

Retshjælpen Fyn begyndte i Vollsmose, hvor den ene af to afdelinger befinder sig.

Retshjælpen Fyn er afhængig af støtte primært fra Civilstyrelsen for at kunne betale leje af lokaler og til at aflønne blandt en uddannet jurist til at hjælpe de jurastuderende med spørgsmål i retshjælpens åbningstid.

Antallet af jurastuderende som rådgiver borgerne, der henvender sig, er gået fra 19 i januar 2018 til 40 i februar 2019.

Alle kan få en mundtlig aftale.Skal Retshjælpen gå videre med sagen, skal klienten have en årlig indkomst lavere end 315.000 kroner for enlige og 400.000 kroner for samlevende.Derudover må sagen ikke være over 50.000 kroner. Hvilket vil sige, hvis du køre galt i en bil uden ansvarsforsikring, kan retshjælpen kun hjælpe, hvis skaden er under 50.000 kroner.Retshjælpen Fyn i Svendborg har åbent tirsdag, onsdag og torsdag i tidsrummet mellem 14 og 17.

Borger fik 800.000 kroner

Uanset hvem man er, kan man komme forbi i åbningstiden og få en snak med en rådgiver, det kræver bare at man har et problem af juridisk karakter. Det har denne borger gjort i håbet om at få samvær med sit barn. Derudover har han en række andre udfordringer, som han gerne vil have Retshjælpen til at kigge på.

Ifølge historikken er et besøg og en snak som denne ofte er givet godt ud, fortæller Anders Sandvig, der er leder af afdelingen i Svendborg.

- Vi havde for nylig en sag om en arbejdsskade. Fagforeningen havde opgivet sagen, som var meget kompleks. Efter vi tog sagen op fik han en yderligere erstatning på 800.000 kroner.

Burak Dagli og de andre rådgivere får ikke løn, og bliver kun betalt i erfaringen, som de får gennem at hjælpe borgerne. Da rådgiverne stadig er studerende, kan de komme i tvivl i vanskelige sager. Når det sker, kan de til hver en tid gå ind i lokalet overfor, hvor Anders Sandvig, der er færdiguddannet jurist, er klar til at hjælpe.

Mediator mellem kommune og borger

Det er særligt de socialt udsatte, som Retshjælpen Fyn ønsker at nå ud til, fortæller leder af Retshjælpen Fyn, Jørgen Peter Holst Christensen.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at folk skal bruge deres kontanthjælp eller andre lave indtægter på at få en advokat til at læse deres sag igennem for måske 10 til 15.000.

Erfaringen som Retshjælpen Fyn har gjort sig i Svendborg og i deres anden afdeling i Vollsmose viser, at de har deres eksistensberettigelse, forklarer Jørgen Peter Holst Christensen, der hører følgende fra nogle af de borgere, der besøger retshjælpen.

- Der er borgere, der løber panden mod en mur med deres problemer. De savner at blive lyttet til, hvilket der bliver gjort, når vi tager deres sag og hjælper dem.

- De har mange dårlige oplevelser, og der kan vi kan gå ind og være mediator mellem eksempelvis kommune og borger.

Ingen garanti for succes

En time efter borgeren og rådgiver Burak Dagli begyndte at diskutere sagen, er døren stadig lukket og samtalen endnu ikke færdig.

Der er ingen garanti for, at retshjælpen kan hjælpe. Men med deres rådgivning vil borgeren stå stærkere end på egen hånd. Og når det lykkes at hjælpe borgen videre, kan Anders Sandvig mærke, at hans arbejde giver mening, fortæller han.

- Det føles godt, når man kan se, man har gjort en forskel, pointerer han.

For ikke at konkurrere med advokater er det kun borgere med en indtægt på under 315.000 - 400.000 for samlevende -, der kan få yderligere hjælp end en samtale hos retshjælpen som eksempelvis dialog med kommunen eller anden myndighed.

Gratis Rådgivning: Retshjælpen efterlyser folk med ondt i juraen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce