Det vil koste Svendborg Kommune mellem 60.000 og en million kroner at udbedre de omstridte og glatte fliser på Torvet, Ramsherred og i Møllergade. Prisen afhænger af, hvilken løsning politikerne i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget vælger.

Svendborg: Efter to vintre med problemer skal det være slut med glatte fliser på Torvet, Ramsherred og i Møllergade i midtbyen, som man går og falder på. Det har politikerne i Svendborg allerede medgivet.

Men hvordan problemet løses er endnu ikke fastlagt.

Det bliver det formentligt på mandag, når politikerne i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget sætter sig til møde. Her bliver de præsenteret for fire løsningsmodeller.

Kort fortalt

Belægningen rundt om Torvet og på en del af Møllergade udskiftes som led i byfornyelsesprojektet "Den grønne Tråd".En styregruppe med politikere og embedsmænd vælger en belægning med en blanding af beton og granit.

Allerede inden torvets officielle indvielse den 13. december 2014 er der kritik af de glatte betonfliser.

Kommunen har løbende afvist at gøre noget. Forklaringen har blandt andet været, at samme fliser er blevet brugt ved et monument i Jelling, at fliserne er testet på Jysk Teknologisk Institut og at ruheden ligger over den grænseværdi, der er fastlagt af Vejdirektoratet.

I sidste uge satte Jesper Stig Andersen pottecypresser op på de mange glatte fliser som en gimmick, og få dage senere sagde Søren Bach-Hansen, ny chef for kommunens Center for Ejendomme og Teknisk Service, at han ikke ønsker at bortforklare problemet med tabeller og målinger.

Blandt politikerne i Trafikudvalget er man nu indstillet på at afsætte penge til at løse problemet. Man er nu ved at undersøge, hvad der kan gøres ved de glatte fliser, og der er lagt op til, at politikerne skal træffe en afgørelse på et møde den 23. januar.

De kan vælge den billige løsning, hvor man sandlæser de glatteste fliser. Det koster 60.000 kroner.

Den dyreste indebærer en udskiftning af samtlige de problemfyldté, lyse fliser. Vælger politikerne den, skal kommunen punge op med 1.050.000 kroner.

Og så er der to løsninger, der ligger sig i lejet midt i mellem henholdsvis 180.000 og 485.000 kroner, hvor man laver en kemisk behandling af fliserne. 

Hælder til den billige løsning

Spørger man udvalgets formand, Birger Jensen (V), hvilken løsning han hælder til, svarer han:

- For mig handler det om, at fliserne bliver gjort ikke-glatte for den billigste pris muligt. Om det er en kemisk behandling eller sandblæsning ved jeg ikke endnu, siger han og afviser umiddelbart at pege på den dyreste løsning.

Uanset set om det koster det dobbelte, så mener jeg, at vi burde skifte fliserne én gang for alle, så problemet er løst for evigt.Flemming Madsen (S), medlem af Miljø-, Klima- og Trafikudvalget

- Vi får præsenterer nogle prøver for de forskellige løsninger til mødet på mandag, og så træffer vi en beslutning ud fra det. Men jeg er umiddelbart ikke for at lave en total udskiftning, siger formanden.

Hvis prøverne viser sig ikke at have den store effekt, er du så villig til at sætte lidt over en million kroner af til det her?

- Ikke på nuværende tidspunkt, men nu vil jeg gerne se prøverne, inden vi beslutter os for, hvad vi gør, lyder det fra Birger Jensen.

Ingen aner det

I udvalget sidder også Socialdemokratiets Flemming Madsen, der forud for mødet ikke føler sig synderligt velinformeret om, hvad en overfladebehandling af fliserne vil få af konsekvenser.

- Der er fire forslag, men der er ikke så meget som en linje på, hvad det betyder. Hvad betyder det for fliserne, og hvordan kommer de til at se ud, at vi sandblæser dem eller giver dem en kemisk behandling? Det har ikke været prøvet før, så det er der ingen, der ved, siger Flemming Madsen.

- Og uanset om man vælger den ene, anden eller tredje behandling er meningen med det, at man ødelægger overfladen på flisen. Hvad betyder det for holdbarheden? Kan der trænge vand ind? Og betyder det, at man om 10-15 år alligevel skal udskifte dem. I så fald vil det blive rigtig spild af penge, siger han.

I modsætning til udvalgsformanden har Flemming Madsen derfor ikke umiddelbart noget imod at bruge en million kroner på at komme problemet til livs.

- Uanset set om det koster det dobbelte, så mener jeg, at vi burde skifte fliserne én gang for alle, så problemet er løst for evigt.

Nogen vil måske mene, at det er en dyr løsning på noget, som I allerede har brugt mange penge på.

- Ja, men det kunne dem, der har besluttet det, jo have tænkt på fra starten af, lyder svaret fra Flemming Madsen.

Valget af belægning blev truffet af en gruppe med embedsmænd og politikerne Henrik Nielsen (K), Morten S. Petersen (V), Bruno Hansen (SF) og Flemming Madsen (S). Sidstnævnte sagde som den eneste nej til løsningen med en blanding af beton- og granitfliser.

Det er mandag eftermiddag, at udvalget holder møde.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyns Amts Avis' Svendborg-redaktion, hvor jeg beskæftiger mig med alle områder af lokalstoffet. Jeg er uddannet fra Roskilde Universitet, hvor jeg har en Cand.Comm med speciale i Journalistik. Jeg har været ansat på Fyns Amts Avis siden 2011 og har en fortid som praktikant på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var på Nordfyns lokalredaktion og sportsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Torvet: Glatte fliser er fortsat et mysterium

Torvet: Glatte fliser er fortsat et mysterium

3
Jette faldt på de glatte torvefliser: Nu er der nyt håb om erstatning

Jette faldt på de glatte torvefliser: Nu er der nyt håb om erstatning

Ny test: Hvide torvefliser er meget glatte

Ny test: Hvide torvefliser er meget glatte