Gassen lukkes efter 147 år

Den sidste ansatte og den sidste bestyrer på Svendborg Gasværk - Kurt Christensen og Svend Poulsen - tager afsked med det gasværk, der efter 148 år lukker for bygassen i dag.
Foto: Yilmaz Polat

Gassen lukkes efter 147 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ENERGI: I dag ledes de sidste kubikmeter gas ud i nettet under byen

SVENDBORG: I dag forsvinder bygassen fra Fyn. Når gasværket i Kullinggade lukker for hanerne, forsvinder den energikilde, der har lyst byens gader op og opvarmet svendborgensernes stuer og mad i næsten halvandet hundrede år.

Kun bygas tre steder

De seneste år er det især madlavning, bygassen har været brugt til. De eneste steder i landet, hvor man stadig kan tappe bygas direkte ind i komfuret, er nu i Kolding, Aalborg, København og på Frederiksberg.

Gassen er blevet unødvendig, efter at Svendborg fik kraftvarmeværket i 1999. Forbruget er faldet støt siden, og nu kan det ikke længere betale sig at levere gas til de cirka 400 kunder, der er tilbage. Samtidig er det 42 kilometer lange gasnet 150 år gammelt og skulle renoveres, hvis der fortsat skulle løbe bygas i støbejernsledningerne.

Kvælstof i ledningerne

Derfor begynder driftsleder ved Svendborg Vand og Gas, Jens Erik Hvergel og den eneste ansatte på gasværket, Kurt Christensen, fredag at lukke overskydende gas ud af systemet. De skal grave ned til ledningerne og lukke kvælstof ind. Kvælstoffet driver på den måde bygassen ud af rørerne, og for enden bliver den brændt af.

- Når flammen går ud, er der ikke mere gas, siger Jens Erik Hvergel og fortæller, at det er første gang, siden gasværket åbnede, at det sker.

- Der har ikke været lukket et sekund siden da, siger han.

Slid og slæb for gas

Der har både løbet gas lavet på kul, butangas og bygas - som er naturgas blandet med luft - i rørene under Svendborg. Den sidste bestyrer på gasværket i Kullinggade, den nu 80-årige Svend Poulsen, var med dengang gassen blev lavet af kul. Han startede 1. januar 1950.

- Det var et hårdt slid og slæb, der blev arbejdet dag og nat i tre-holdskift, husker han.

Kullene kom til Svendborg med dampskibe.

Ved de største skibe, var der fyrre mand til at hjælpe med at losse kullene. Kullene blev hejst med en elevator op under taget i det 30 meter høje gasværk. Her blev de placeret i "retorterne", som er en slags skorstene.

Inde i retorterne var der 1000 grader varmt, og mens kullene sank nedad, afgav de gassen. Når kullene nåede bunden, var de blevet til koks - som gasværket solgte. Dengang brugte man koks til opvarmning.

- Vi fik mere for koksene end for gassen, siger Svend Poulsen, der også kan fortælle, at gasværket havde overskud al den tid, han var med.

Kniber med julegåsen

I løbet af natten blev de store gasbeholdere fyldt op. Når det blev dag og forbrugerne vågnede op, kunne man se, hvordan beholdningen sank.

- Juleaften gik jeg og rystede i bukserne for, om den nu røg for langt ned, fortæller Svend Poulsen. Der var ingen mulighed for at sætte produktionen i vejret.

- Hvis der ikke var nok, faldt gastrykket - så kunne det knibe med at få gåsen færdig, fortæller den pensionerede gasværksbestyrer.

Produktionen af kulgas stoppede i 1973, da man gik over til butangas. Ti år efter fik Svendborg naturgas.

Naturgas eneste rigtige

Nu ligger den gamle gasbeholder som en bunke gammel jern foran den røde murstensbygning, der huser det, der er tilbage af gasværket - det anlæg, der blander naturgas med luft og laver bygas.Tilbage er et skelet og et hul i jorden. På bunden af hullet ligger lidt vand. Siderne er ræverøde af rust.

- Jeg arbejdede hårdt for at få naturgas - at det så skulle ende med at gøre os arbejdsløse, havde jeg ikke regnet med, funderer Svend Poulsen, der nu ikke er spor melankolsk over udsigten til, at hans gamle arbejdsplads fuldstændig forsvinder.

- Naturgas er det eneste rigtige, og nu kan man jo få det overalt i Danmark, selv på små øer og langt ude på bøh-landet, siger den sidste gasværksbestyrer Svendborg nogensinde får.

Gassen lukkes efter 147 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce