68-årige Ole Eik Jørgensen kalder sig selv obstetriker af den lavteknologiske slags. Han er fascineret af og tror på den naturlige fødsel, selv om han selv er oplært med alle den moderne verdens fødselshjælpemidler og -indgreb. Foto: Katrine Becher Damkjær

Garvet fødselslæge besøgte Amish-folket: Rejsen ud til den naturlige fødsel

Fødselslæge Ole Eik Jørgensen fra Svendborg er netop hjemvendt fra en studierejse ud til Amish-folket i Pennsylvania i USA. Her føder kvinderne naturligt og helt uden hjælpemidler eller medicin af nogen art. Det har fascineret den garvede, vestligt uddannede obstetriker, der vender hjem med endnu mere lyst til at nærmere sig naturen mere i sit arbejde.

Log ind

Bliv abonnent og læs hele historien

Amish-folket
Amish-folket stammer fra Europa og immigrerede til Amerika i 1700-tallet. Amish er en protestantisk kristen gruppe af anabaptister (voksendøbere), som lever i små landsbysamfund af 20-40 familier i Canada og i de amerikanske stater Indiana, Pennsylvania og Ohio.

Her familie består typisk af 7-10 børn og forældrene, og de fleste lever af landbrug.

En hjørnesten i Amish-troen er, at de ikke gør brug af moderne teknologi. De har derfor intet fjernsyn, ingen telefon, ingen vaskemaskine og ingen bil. I husene er der ingen elektricitet, og transport foregår i hestevogne. Skal man ringe, må man godt låne en telefon - man må bare ikke have en i hjemmet. Teknologi opfattes som forfængelighed, hvilket er en trussel mod fællesskabet.

Amish-folk må gerne benytte hospitaler, men foretrækker at være fri.

Amish-kvinder føder som oftest om natten og i hjemmet.
Rejsen
Vi rejser. Både kort og langt væk. Vi flytter os fra hverdagen. For at se eller gense. Opleve eller opdage. Nogle for at lande i en helt ny et nyt sted. Andre for at vende tilbage til hverdagen klogere, gladere, mere tænksomme eller med nye drømme om at flytte sig eller flytte noget. Om at rejse kortere eller længere væk eller lande i en helt anden hverdag.

I serien her kan du møde en lille stribe mennesker, der har rejst.