Gå-koncept fra Svendborg breder sig til andre byer

Gå dig glad-konceptet fra Svendborg er ved at brede sig til andre byer. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Gå-koncept fra Svendborg breder sig til andre byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Gå dig glad"-konceptet, der begyndte i Frivillig Center Sydfyn som et tilbud for borgere med behov for nye sunde vaner, nyder stor succes. Byer på Fyn, Jylland og Sjælland har taget konceptet til sig, og flere er på vej.

Svendborg: Det er et koncept, som tog sin spæde start i Svendborg, der i øjeblikket er ved at brede sig som ringe i vandet rundt om i landet.

"Gå dig glad" hedder projektet, der blev oprettet af Frivilligcenter Sydfyn i 2015. Det går kort fortalt går ud på at arrangere faste ugentlige gåture for borgere, der har lyst og brug for motion og sunde vaner, men som ikke finder dem blandt de traditionelle motionstilbud.

Nu kan projektleder og initiativtager Lis Theils fortælle, hvordan byer på Fyn, Sjælland og i Jylland har taget konceptet til sig og oprettet egne afdelinger af "Gå dig glad".

- Det startede med, at TV2 lavede en inspirationshistorie om det, som blev sendt her i januar. Det fik det til at bryde løs i hele landet, fortæller projektlederen.

- Jeg har fået henvendelser fra borgere i Skanderborg, Tønder, på Falster og fra Stevns. Alle mulige steder, som gerne vil tage det her til sig, og gerne vil vide, hvordan man gør det, lyder det fra Lis Theils.

Sidste år fik hun og Frivilligcenter Sydfyn 832.000 kroner fra Trygfonden. Penge, der netop skulle gå til at udbrede kendskabet til gå-konceptet.

- Meningen var, at jeg skulle udbrede det gennem frivilligcentrene i Region Syddanmark, men det har vist sig, at det er enkelte borgere, der sidder derude, som vil sætte det i gang. Det har jeg fået Trygfondens velsignelse til at gå videre med, og jeg har fået at vide, at jeg bare skal tage mig af de borgere, der viser interesse.

Gå dig glad
Siden foråret 2015 har Frivilligcenter Sydfyn arrangeret ugentlige gåture for interesserede borgere, der har lyst til og behov for at skabe sig nogle nye sunde vaner, men ikke finder de mere traditionelle motionstilbud så attraktive. Deltagerne inddeles i hold alt efter deres ønsker til distance og tempo, så alle kan være med - også hvis man bruger rollator. Efter turene samles deltagerne gerne til hygge og socialt samvær, så fokus er på at styrke både den fysiske og den mentale sundhed.Foruden helt almindelige gåture har projektleder Lis Thejls arrangeret adskillige ture med varierende temaer og distancer, blandt andet intervalgang for diabetikere, rollatorture, mande-ture i forlængelse af LærDansk undervisning og stilleture langs vandet.

Eget logo

Grundidéen med Gå dig glad er, at der bliver arrangeret gåture, som folk kan komme med ud på. Simpelt nok, fortæller Lis Theils, der hjælper borgerne med at komme godt i gang, ligesom hun med fondsmidlerne sørger for, at der kan komme annoncer i lokalaviserne om tiltaget.

- Hele idéen er, at det skal være så nemt som muligt at deltage i, og at folk ikke behøver at melde sig til eller melde afbud, men bare kan møde op.

- Folk er gået i gang med at lave Facebook-grupper, og jeg understøtter med, at hver gruppe for et logo, som ligner vores - bare i forskellige farver. Ellers lever det sit eget liv, og det prøver jeg at hjælpe dem med at styre, siger hun.

Hun fortæller, at det er hver gruppe selv kan sætte sit præg på konceptet.

- Men der er nogle kerneværdier, jeg gerne vil værne om. Blandt andet, at det altid skal være gratis, og at man ikke behøver at melde sig til, fordi det er samme tidspunkt hver uge. Og så skal altid der være en turleder.

Lis Theils er stolt over at se sit projekt vokse, som det gør.

- Det er spændende at se, hvordan ens ide kan bruges af andre, siger hun.

Gå dig glad er altså nået ud til andre byer. I Svendborg går det godt, som det altid har gjort.

- Der er stadig tre ugentlige ture mandag, tirsdag og torsdag. Jeg er nok med hver fjerde gang, og ellers bliver det varetaget af frivillige. Der kommer mellem fem-seks stykker og op til 24-25 stykker, og der er ret stor udskiftning i grupperne, fortæller projektlederen.

Den 1. marts fylder projektet tre år, og i den forbindelse inviterer projektlederen på en særlig fødselsdagsgåtur for at sige tak til alle involverede. Som altid med start fra frivillighuset i Svendborg.
Vil du vide mere eller deltage i tiltaget, kan du søge på "Gå dig glad Svendborg" på Facebook.

Gå-koncept fra Svendborg breder sig til andre byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce