Fødselslæge Ole Eik Jørgensen fra Svendborg er taget til den lille by Voss i Norge for at arbejde. Her er fødsler et håndværk, og det kunne Danmark lære af i debatten om lukning af landets små fødesteder

Svendborg/Voss: Små fødesteder er ikke farlige for hverken kvinder eller nyfødte.

Det mener Ole Eik Jørgensen, der er overlæge på fødeafdelingen i Voss i Norge, et fødested med knap 500 fødsler.

Det er godt 300 færre fødsler om året end på fødeafdelingen i Svendborg, som et sparekatalog fra Region Syddanmark har foreslået lukket.

Ole Eik Jørgensen har selv gennem mange år været overlæge på fødeafdelingen i Svendborg og ryster på hovedet, når han hører Lægeforeningen Syddanmark bakke op om spareforslaget med et argument om, at Svendborg som fødested er blevet så lille, at det ikke længere er forsvarligt.

- Jeg er helt uenig. Man skal være meget omhyggelig med at sortere, hvem der kan føde hvor, men hvis man er det, er det aldrig nogensinde bevist, at det er farligere at føde på et lille sted eller føde hjemme for eksempel, mener overlægen.

De komplicerede fødsler bliver i Norge lige som i Danmark visiteret til de store, specialiserede fødeafdelinger. Men i Voss klarer man stadig, udover de normale fødsler, fødsler, som man for længst har visiteret væk fra Svendborg og ind til den højt specialiserede afdeling på OUH i Odense.

Det kan man, fordi man i Norge i højere grad end i Danmark betragter fødsler som et håndværk. Det kan vi lære noget af i Danmark, mens vi taler om nedlæggelse af de små fødesteder, mener Ole Eik Jørgensen.

- Ja, vi burde lære ikke at lægge så stor vægt på teknologien og mere vægt på klinikken (mødet med de patienterne, red.) og bruge vores øjne, vores hænder og vores ører. Lidt mere tro på, at det kan lade sig gøre at føde naturligt. Og så skal man holde op med den sygeliggørelse, mener Ole Eik Jørgensen.

- Fødsler er en kunst, ikke en videnskab. Som vi siger sådan lidt for sjov, er det 85 procent lidenskab og 15 procent videnskab. Det er jo ikke helt galt.

I Fyns Amts Avis torsdag kan du læse om den sydfynske fødselslæge i Norge og nordmændenes syn på fødsler.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
2
Norsk overlæge: Den normale fødsel er det normale

Norsk overlæge: Den normale fødsel er det normale