Fyns Amts Avis mener: Sig til, når I har besluttet jer om filmarbejdspladser


Fyns Amts Avis mener: Sig til, når I har besluttet jer om filmarbejdspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lokalredaktør Caspar Troest Jørgensen catj@faa.dk
Billede
Svendborg. 

Filminstituttet skal til Svendborg. Staten skal købe Kogtved Søfartsskole og rykke de gode folk, som administrerer støtten til danske film, to timers kørsel fra København til en flot udsigt over Svendborgsund.

Sådan lyder en del af det seneste politiske udspil om statslige institutioner, der skal flyttes vest for Storebælt og også endnu en i rækken af arbejdspladser, som helt specifikt skal til Svendborg.

Set fra Sydfyn lyder det da meget godt, og i dette fine demokrati skal tingene da luftes i det fri, så for, imod, hvornår og hvordan kan blive diskuteret. Men den mest nærliggende reaktion er alligevel at trække på skuldrene.

For hvordan var det nu det gik med Søfartsstyrelsen? Og den nye afdeling af politiskolen? Det startede med klare og tydelige budskaber, som da en stribe fremtrædende politikere, inden folketingsvalget i 2015 pegede på Søfartsstyrelsen og Svendborg som et match à la Brad Pitt og Angelina Jolie, men da beslutningen så blev taget, var det pludselig Korsør, der blev Søfartsstyrelsens nye hjem.

Den nye afdeling af politiskolen skulle også ligge i Vestdanmark, og den kastede de fynske kommuner sig ind i med Svendborg som fælles forslag som hjemby, men efter en lang og ærligt talt pinlig proces endte den i Vejle, og ingen landspolitikere havde tilsyneladende evnet bare at fortælle, at Vestdanmark betyder altså Jylland, så spar kræfterne og pengene, Svendborg.

Så tilgiv os, hvis vi tillader os at bruge kræfterne på noget andet, mens vi venter på, at lobbyisterne har gjort deres indflydelse gældende, ordene har lagt sig og politikerne når til beslutningsdelen af processen.

Det er faktisk synd, at man efterhånden har så nemt til skuldertræk, når politikere foreslår udflytning af statslige arbejdspladser, for der er jo umiddelbart fine argumenter bag Dansk Folkepartis forslag, om dels at betale 50 millioner kroner for den gamle søfartsskole for at kunne rumme Det Danske Filminstitut og dels at rykke Filmskolen til Odense, som Alex Ahrendtsen er talsmand for. Filmbranchens udgangspunkt i København betyder, at provinsen fremstilles på en særlig måde - hvilket et andet folketingsmedlem Kaare Dybvad (S) også fint har fortalt om i sin bog Udkantsmyten - og så er der det økonomiske element i, at man kan få rigtig meget for de 30 millioner kroner, som Det Danske Filminstitut betaler i leje om året for dets adresse i København.

Men meget mere tid er der ikke grund til at bruge i denne omgang. Dertil er der for meget déjà vu over politiske forslag om nye arbejdspladser til Sydfyn. Så I siger bare til, når I har besluttet jer.

I dette fine demokrati skal tingene da luftes i det fri, så for, imod, hvornår og hvordan kan blive diskuteret. Men den mest nærliggende reaktion er alligevel at trække på skuldrene.

Fyns Amts Avis mener: Sig til, når I har besluttet jer om filmarbejdspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce