Formand i Erhvervsudvalget, Henrik Nielsen (K), er parat til at tage finansieringen af Fremtidsfabrikken op til revision og overveje yderligere kommunal finansiering. Udvalgsmedlem Bo Hansen (S) er mere tilbageholdende.

Svendborg: Den afgående fabrikschef i Fremtidsfabrikken, Susanne Aagaard, mener, at Svendborg Kommune bør finansiere iværksætteri yderligere. I hvert fald, hvis man har et ønske om at få flere iværksættere.

Det siger hun efter, at det igen i år har vist sig, at Fremtidsfabrikken ikke kan sikre tilstrækkelig udlejning af kontorpladser til at finansiere både drift og afdrag på et kommunalt lån, der gik til at renovere Fremtidsfabrikken på Jessens Mole.

Fremtidsfabrikken

Fremtidsfabrikken på Jessens Mole åbnede i november 2014. Målet var, at den økonomisk skulle hvile i sig selv efter en opstartsperiode på tre år.Det indbar, at både den daglige drift i iværksætterhuset skulle løbe rundt efter tre år, samt at huset også skulle finansiere renter og afdrag på et kommunalt lån, der gik til at renovere bygningen på Jessens Mole.

Den målsætning gik dog i vasken og i 2015 gik fabrikken 800.000 kroner over det forventede budget, og kigger man på både fremtidsfabrikkerne I og II, er forventningen, at ved udgangen af 2017 sprænge budgetterne med 2,1 millioner kroner.

Ifølge Susanne Aagaard burde man allerede for flere år siden have erkendt, at budgetterne for den kommunale iværksætterbiks ikke ville holde og på den baggrund have ændret de økonomiske forudsætninger for iværksætterhuset.

En pointe, som formand i Erhvervsudvalget- Beskæftigelses- og Kulturudvalget, Henrik Nielsen (K), godt kan forstå.

- Jeg er da enig i, at vi skal se på, hvad kommunens indsats på iværksætteriområdet skal være, og om det er rimelige rammer, vi har sat for Fremtidsfabrikken. Som det er skruet sammen nu, er det iværksætterne selv, der finansierer de afdrag, der er på bygningen, og det kan man jo diskutere, om det er rimeligt. Det er også dem, der finansierer Susanne Aagaards indsats, og det er også derfor, vi må se på, hvordan vi skal skrue det sammen fremadrettet i forbindelse med budgetforhandlingerne, lyder det fra Henrik Nielsen.

Hun mener, at iværksætteri er en kommunal opgave, og at I for år tilbage burde have kastet flere penge efter Fremtidsfabrikken. Det lyder som om, at du er enig med hende. Har i siddet på hænderne for længe?- Det kan man måske godt sige, men forudsætningen var, at nu var der en treårig etableringsperiode, og det var den ramme, der var sat. Jeg tror på, at vi skal gøre mere. Det er vigtigt, at vi har nogle stærke iværksættermiljøer, og der er behov for, at vi understøtter iværksætteri.

Klare forudsætninger

Udvalgsmedlem Bo Hansen (S) er uenig i, at man allerede for år tilbage burde have ændret på de økonomiske rammer for Fremtidsfabrikken.

- Det har været en meget klar målsætning for Socialdemokratiet, at det her skulle hvile i sig selv. Det var forudsætningen, og derfor har vi været ret håndfaste. Det er nok meget mig, Susanne Aagaard tænker på, når hun skriver den kronik, for jeg har været meget præcis om, at det her skulle hvile i sig selv, lyder det fra Bo Hansen.

Bo Hansen vil ikke afvise, at kommunen kommer til at poste flere penge i Fremtidsfabrikken, men siger, at det kommer an på, hvad man kan enes om i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger. Han mener dog langt fra, at han og de øvrige politikere har været for sløve til at komme Fremtidsfabrikken til økonomisk undsætning.

Behov for investering

Borgmester, Lars Erik Hornemann (V) er på linje med Henrik Nielsen.

- Skal du skabe rammer for iværksætteri, kræver det også investering, siger han og fastslår:

- Jeg vil i hvert fald arbejde for, at der er politisk opbakning til, at vi fortsat kan investere i et iværksættermiljø, lyder det fra Lars Erik Hornemann.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Fabrikschef i Svendborg: Vil I have iværksætterhus eller kontorudlejning?

Fabrikschef i Svendborg: Vil I have iværksætterhus eller kontorudlejning?

1
Kronik: Fremtidsfabrikken: Udvikling eller udlejning?

Kronik: Fremtidsfabrikken: Udvikling eller udlejning?