Det startede vådt, men med god stemning på Torvet i Svendborg onsdag formiddag, da rytterne i PostNord Danmark Rundt blev sendt af sted på 2. etape. Men det endte også vådt og blæsende før tid, da etapen helt blev aflyst omkring halvvejs på gru

På Svendborgsundbroen kæmper cyklister sig over gennem vind og vejr. Nogle er stoppet op halvvejs, og et barn klamrer sig til hegnet for ikke at blæse helt væk. Imens nærmer omkring 120 cykelryttere sig broen for at køre en rundtur på Tåsinge som en del af 2. etape af PostNord Danmark Rundt, som et par timer tidligere er begyndt på Torvet i Svendborg.

På Eskærvej står næsten hele Tåsingeskolen og venter på feltet, og lidt længere henne sidder, på den ene side af vejen, beboere fra Plejecenter Tåsinge med flag og bannere og på den anden side børn fra Sundhøj Børnehus. Og børnene glæder sig, fortæller pædagogmedhjælper Jette Hansted.

- Det har de gjort hele ugen. De laver jo løb med cyklerne i gården og er rigtig glade for at cykle selv. Så det er da rigtig spændende at se nogle rigtige cykelryttere, siger hun. 

Ved siden af hende sidder Karl Johan på fire år. Og han er i hvert fald en af dem, der har set cykelløb i fjernsynet og ved, hvad det handler om. Han vil gerne se Jakob Fuglsang, som godt nok ikke er med, men hvem kan alligevel se det, når et helt felt af ryttere suser forbi.

Han når dog knap nok at fortælle færdig, før den første ærgerlige melding kommer.

- De kommer ikke forbi, lyder det fra den anden side af gaden, og Jette Hansted må bringe den den dårlige nyhed videre til de små, mens beboerne på Tåsinge Plejecenter trækker ligeså skuffede ind i ly for blæst og regn.

Sekundmeterne er så mange, at man har måttet sløjfe feltets tur over Svendborgsundbroen, hvor barnet ved hegnet stadig klamrer sig fast på vej til Tåsinge.

For tilskuerne i Rantzausminde betyder den melding, at de skal vente 13 kilometer færre på rytterne. En af tilskuerne er Christian Stigaard, som sammen med et par andre lokale har søgt læ for den nu silende regn under halvtaget foran Brugsen, hvor cykelløbet snart passerer.

- Jeg har ikke set cykelløb før i virkeligheden, men jeg er da en af dem, der følger med i Tour de France. Jeg kender et par ryttere som Matti Breschel og Michael Valgren, så dem glæder jeg mig da til at få at se, siger han og ser på sin mobiltelefon, hvor han på livestream kan følge rytterne på vej mod Brugsen.

Men kort efter kan han være budbringer af næste sure nyhed.

- De har neutraliseret løbet, fortæller han de andre tilskuere.

Og det går da heller ikke så hurtigt, da det våde cykelfelt, endelig kommer rullende forbi, hvilket dog gør, at man bedre kan se de trætte ansigter på rytterne, som kun er omkring halvvejs på etapen. Det giver også bedre tid til at se Michael Valgren i snak med sin sportsdirektør i bilen bag feltet, hvilket må være et bekymrende syn for dem, der ved, at han i dag har fået mandat til at stoppe etapen på rytternes vegne, hvis han mener, at vejret er til fare for rytterne.

Og ganske rigtigt. De lokale foran brugsen bliver nogle af de sidste, som får PostNord Danmark Rundt at se i dag. Knap er rytterne ude af syne, før meldingen lyder, at man helt har valgt at aflyse etapen. Vejret er til fare for cykelrytterne.

Hvad der startede som god cykelstemning om formiddagen på Torvet i Svendborg er blæst og regnet væk. Og det ærgrer borgmester Lars Erik Hornemann, som efter at have sendt feltet af sted tidligere på dagen skulle have været i Odense og se dem komme i mål.

- Det var jo godt nok træls. Jeg var på vej til Odense, da jeg fik meldingen. Men jeg kan godt forstå det. Det er alt for farligt, for der er virkeligt sus på. Jeg kunne jo selv konstatere, hvor meget det blæser, siger han.

Borgmesteren kan dog godt glæde sig over, at Svendborg fik en del cykelløb at se.

- Det giver jo noget omtale, og der er ikke nogen, som ikke ved, hvordan vejret er hernede, men jeg er da rigtig ærgerlig over, at det ikke er det sportslige, vi får opmærksomhed for. Og jeg er stadig glad for, at vi fik afviklet den del, der foregår i Svendborg. Odense får desværre ikke glæde af løbet, og de er jo ramt hårdere på den måde. Men her nåede vi da at få lidt stemning af Tour de France, og jeg synes da selv, at det var spændende at få rytterne at se i virkeligheden, siger borgmesteren.

  • fyens.dk