Fra plus 30 til minus 22: Dybfryseren er yndlingstjansen

Fra 25 til -22,5 grader. Jens Garup fra Dagrofa i Svendborg viser rundt inde i fryseren, der muligvis er det koldeste sted i Svendborg lige nu. Foto: Katrine Becher Damkjær

Fra plus 30 til minus 22: Dybfryseren er yndlingstjansen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I hvad der blev spået til at blive årets varmeste dag, tog avisen rundt på Sydfyn for at tage temperaturen på fire forskellige steder. Kom med ud til plejehjemmet, børnehaven, genbrugsstationen og ind i det nok koldeste sted i Svendborg lige nu.

Hesselager: - Hej, og velkommen til.

Jytte Jørgensen byder indenfor på Hesselager Plejecenter. Som resten af landet har de i længere tid døjet med varmen. Især beboerne er udsatte, når termometret sniger sig op over 30 grader, og derfor er der fuld opmærksomhed på de 23 ældre, der bor her.

- Vi holder ekstra godt øje med dem i de her måneder. Det er både ved at minde dem om at drikke væske, men også ved at se efter, hvordan de har det. Og så er der ingen af dørene ind til lejlighederne, der er lukkede om dagen, fortæller hun.

Ud over at huske de ældre på at få væske, viser varmen sig også rundt på plejecentret. Vinduer og døre på begge sider er åbne, de nyindkøbte ventilatorer drøner derudaf, og kasketter og solhatte er købt ind til at tage det værste af solen.

Udenfor er 95-årige Aage Lauersen på sin faste morgentur rundt på terrassen. Med fast greb om rollatoren og rolige skridt rundt, finder han en plads i skyggen. Det er nødvendigt, for selv om klokken kun lige er nået 10, så er det brandvarmt, hvorend solens stråler får fat.

- Selv om jeg nyder varmen, så nyder jeg skyggen endnu mere, siger han og retter lidt på sommerhatten, der dog er hans egen, og som kommer på, så snart han går udenfor.

Bare tæer og leg i skyggen

Lidt længere mod syd ligger Skårup Børnehus, hvor der både er børnehave og vuggestue. Her fortæller pædagogisk teamleder Pia Drost, at varmen gør, at de voksne er mere opmærksomme på børnene.

- Det er meget varmt, så de fleste børn er ude at lege om formiddagen, inden det bliver for varmt ved middagstid. Og så bliver aktiviteterne tilrettelagt efter, hvad børnene vil, og hvad deres behov er. Heldigvis er der skygge på meget af legepladsen, men vi holder selvfølgelig også øje med, om børnene har det godt, siger hun.

Det samme fortæller Dorthe Jul, der er pædagog i vuggestuen. Hun mærker det på børnene, når varmen bliver for meget.

- Nogle af børnene bliver lidt mere pylrede, måske fordi de sover dårligt. Men vi søger tit ned i skyggen og lader det være op til børnene, om de vil være inde eller ude. Og så har vi lidt flere vandaktiviteter, hvor vi enten tænder sprinkleren eller leger med vand i et bassin, siger hun.

Fra 30 til minus 22

Temperaturen sniger sig op over de 30 grader, og ikke en vind rører sig. Parkeringspladsen er bagende. Der er et par stykker, der kommer ud fra butikken med fyldte vogne, men i dag er det, som om det hele foregår i slowmotion. Indenfor er temperaturen mere tilpas og svalende. Butikschef Jens Garup viser rundt og sætter med det samme kurs ned i hjørnet af hallen - til fryseren.

- Pas på, der kan godt være glat, lyder det.

Og der er glat. Og koldt. Minus 22,5 grader helt inde i fryseren, og blot minus 17,5 lige indenfor døren. Et skifte på over 50 grader fra varmt til koldt kan mærkes i hele kroppen. Kulden bider i bare ben, i næsen og i kinderne, og for første gang i seks måneder kan ens åndedrag ses i luften.

Her hos Dagrofa i udkanten af Svendborg har den lange og varme sommer vist sig i varerne på hylderne. Især beholdningen af kildevand, læskedrikke og is er lav, og flere is-varianter er ikke til at få længere resten af året. Køleanlæggene tjekkes flittigt af de ansatte af frygt for nedbrud. Der er dog én ting, der er mere populært end is blandt de ansatte, og det er tjansen i fryserummet.

- Den er der rift om i de her dage, fortæller Jens Garup.

Ingen arm på containeren

Rundturen slutter på genbrugspladsen, hvor Niels Christoffersen i dag passer gården og pladsen. Ved middagstid siger termometret 32 grader udenfor og 28,5 grader inde i huset med el-apparater, malingsrester og spraydåser.

- At det lige skulle være blive den varmeste dag i dag, mærker jeg ikke rigtig - det er varmt hele tiden, synes jeg. Men vi husker vand, og så søger vi skygge, når vi kan. Og vi undgår at læne os op ad containerne, for de bliver ret varme, fortæller han.

Selv om dagen i dag var varm, slog den ingen rekorder, som prognosen ellers gik på. Ifølge DMI toppede temperaturen på Sydfyn omkring klokken 12 med lige under 30 grader.

Fra plus 30 til minus 22: Dybfryseren er yndlingstjansen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce