KOØJET

Mogens Larsen, Svendborg mindes et drengetids-besøg i sin fars virksomhed, H. J. Jacobsens Eft. Her blev der drejet rat og blokke til skibe.

Vi er tilbage i Svendborgs maritime håndværkermiljø i 1946. Den fem-årige Mogens Larsen er på besøg i værkstedet hos sin far, Henning Larsen, mester på virksomheden H. J. Jacobsens Eft.

Værkstedet på Mølmarksvej fremstillede skibsblokke og skibsrat i en tid, da der stadig blev nybygget træskibe i Det Sydfynske Øhav.

Drengen, Mogens Larsen, bor i dag på Fruerstuevej i Svendborg og vil gerne dele dette lille stykke maritimhistorie med Fyens.dks læsere:

- Navnene på de tre ansatte på billedet har jeg desværre glemt, men jeg kan stadig fornemme duften af træ og savsmuld og ikke mindst af celluloselak, som skibsrat blev behandlet med, husker Mogens Larsen:

- Som man kan se på billedet bærer "stemningen" i værkstedet ikke præg af meget snakkesalighed. Jeg husker, at dette også var tilfældet. Der var afstand mellem mester og de ansatte, forklarer Mogens Larsen.

Værkstedet på Mølmarksvej var nyopført af hans far i familiens baghave. Faderen, Henning Larsen, var udlært på trædrejeriet i Gislev og overtog H. J. Jacobsens træ-drejeri. Svendborg-virksomheden var grundlagt i 1870 og lå ved købet i en nabobygning til Restaurant Svendborgsund på havnen. Bygningen ligger der endnu.

Beslag og hjul til blokkene blev udført hos smedemester Robert Huusfeldt på Thurø.

- Min far drev værkstedet på Mølmarksvej indtil 1956, fortæller Mogens Larsen.

Virksomheden blev så solgt til Viggo Nielsen og flyttede til Ollerup. Senere blev blokdrejeriet overtaget af Viggo Nielsens søn, Poul Erik Nielsen. Han drev indtil efteråret 2014 drejeriet under navnet Ollerup Blokfabrik. Derefter blev blokfabrikken overtaget af erhvervsmanden Jørgen Lundsgaard i Svendborg i tæt samarbejde med Monica Fabricius fra Ebbes Bådebyggeri og Sejlloft Eft. i Marstal.

Året efter overtagelsen flyttede blokfabrikken fra Ollerup til Ærø. I dag lever det gamle håndværk videre på bådebyggeriet i Marstal under navnet Maritime Woodcraft.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".