Det sydfynske kunstnerpar er ikke kendte i Danmark. Men der er bud efter deres malerier i USA
SVENDBORG: Tid og sted forsvinder i atelieret i de smukke omgivelser. Det er 2008 ved Lehnskov Strand. Det kunne lige så godt have været for et par hundrede år siden i et atelier i Holland, Spanien eller Italien.

De to kunstnere - danskeren Louise Camille Fenne og amerikaneren Charles Weed - står her hver dag, opslugt af deres arbejde med at male.

Klassisk realisme, hedder det. Malerier af mennesker, som de selv opfatter dem. Med rigtige mennesker som modeller. Ikke noget med fotos af mennesker som model. Nej, rigtige mennesker, som skal sidde model i mange, mange timer.

Med dagslyset strømmende ned fra store ovenlysvinduer og med sagte klassisk musik i højtalerne har atelieret ved Lehnskov Gods været kunstner-ægteparrets arbejdsplads i ni år.

Det seneste halvandet år mere nervepirrende end ellers - det er den tid, de har arbejdet på at færdiggøre malerier til deres første separatudstilling i New York, USA.

Én udstilling i Danmark

I Danmark har de udstillet én gang. I - af alle steder - Struer. Ellers ikke. Ikke, fordi de ikke gerne vil udstille i Danmark.

- Men vi har ikke selv gjort noget særligt for at få udstillinger i Danmark. Måske fordi vores klassiske realisme ikke er noget, danske gallerier rigtig gør sig i, fortæller de.

Den klassiske realisme dømmes af mange umoderne - hvad de to kunstnere ikke forstår - for kunst handler for dem ikke om moderne eller umoderne. Det er "thinking before looking", som Charles Weed siger om den slags fordomme.

I USA har de derimod udstillet flere gange. I New York og i Charleston, South Carolina. Sammen med andre malere.

Men i november åbner Eleanor Ettinger Galleries i New York en udsilling kun med malerier af Louise Camille Fenne og Charles Weed.

- Ja, det er lidt nervepirrende. Jeg er færdig og klar med mine malerier, men det er Charles ikke helt endnu, siger Louise Camille Fenne.

Og tiden løber. De sidste malerier skal snart afsendes.

Billederne i fokus

Kunstner-parret har aldrig selv været i USA til deres udstillinger. Faktisk har de ikke været i USA i ni år. Men de tager derover til receptionen ved åbningen af udstillingen i november.

- Ja, det skal vi. Så det gør vi. Men vi er ikke meget for den slags, siger Charles Weed.

Louise Camille Fenne nikker samtykkende. De er ikke meget for at komme i fokus - de vil hellere have fokus på deres billeder. Det sidste dog heller ikke for enhver pris. De stiller ikke kun høje krav til deres egne billeder. Men også til omgivelserne. Som nu med det tilbud, de har fået om at udstille i London.

- Det vil vi meget gerne. Vi har fået henvendelse fra et galleri. Men vi tror ikke, det er det rigtige galleri for os. Jeg ved ikke, om det er klogt, at vi har sagt nej. Nu må vi se, siger Louise Camille Fenne.

Hun mødte Charles, da hun i 1995 rejste til The Florence Academy of Art i Firenze i Italien for at videreuddanne sig. Det er en amerikansk kunstskole med aner tilbage til de parisiske atelierer, hvor man i 1800-tallet underviste i klassiske tegne-og maleteknikker.

Charles Weed, som stammer fra Minnessota i USA, var lærer på akademiet.

Inden de med deres to børn rejste tilbage til Louise Camille Fennes Sydfyn og slog sig ned ved Lehnskov Strand, boede og arbejdede de i først Amsterdam og siden i Lucca i Italien.
  • Fyens Stiftstidende