For normaltfødende kvinder er det lige så sikkert for både hende og barnet at føde på et lille fødested som på en stor specialafdeling, viser fødselsforskers resultater.

Svendborg: Små fødesteder er lige så sikre som de store, højtspecialiserede fødeafdelinger.

Det var konklusionen, som Charlotte Overgaard, ph.d ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet, nåede frem til, da hun for nogle år tilbage satte sig for at undersøge, om man kan påvise nogen forskel i sikkerhed, kvalitet, kvinders oplevelse af fødslen og omsorgen mellem små, jordemoderledede fødeklinikker og store, specialiserede fødeafdelinger.

- De tal, vi fik, er klart signifikante, siger Charlotte Overgaard.

De små fødesteder var ikke alene lige så sikre for børnene. Det var tilmed sikrere for kvinderne, viste studiet baseret på 1678 normaltfødende kvinder. For jo mere specialiseret et fødested er, jo større risiko er der for normaltfødende kvinder for, at også de bliver udsat for indgreb som kejsersnit, ve-stimulerende drop eller at barnet bliver taget med sugekop. Alt sammen noget, der er forbundet med risici.

Kvindernes oplevelse af fødslen og plejen var også betydeligt mere positiv, end den var på det store fødested, viste forskningen, der bakkes op af flere udenlandske studier.

Det forskningsresultat stikker i en noget anden retning end det forslag om at lukke fødeafdelingen i Svendborg, før det nye OHU er færdigt, som blev luftet i et sparekatalog fra Region Syddanmark i januar.

Men det er en gammel aftale mere end Charlotte Overgaards forskning, der vejer tungest i regionsrådsformand Stephanie Loses (V) bevidsthed nu og frem til, at regionen skal tage stilling til spareforslaget 25. april.

- Den beslutning, der ligger til at skulle træde i kraft ud i fremtiden, er, at fødslerne skal samles på nyt OUH, uanset hvad vi beslutter nu. Det er jo ikke noget, vi har fundet på i regionen. Det er et udtryk for, at vi har en Sundhedsstyrelse, som har nogle retningslinjer, som siger, at fødende skal forbi et akutsygehus, hvor man har adgang til alle de faciliteter, der er der. Det er nogle retningslinjer, vi i forbindelse med tilsagnet til nyt OUH har skullet rette ind efter, siger hun.

Aftalen, hun refererer til, går på, at regionen i 2011 måtte gå med til at nedlægge fødeafdelingen på Svendborg Sygehus, når det nye OUH er færdigt, for til gengæld at få de 6,3 milliarder til et nyt supersygehus.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
3
Folkemøde mod lukning af fødegang

Folkemøde mod lukning af fødegang

Svendborg: Fødselssamtaler forebygger angst og depression

Svendborg: Fødselssamtaler forebygger angst og depression

Sundhedsplejerske imod spareforslag

Sundhedsplejerske imod spareforslag