Formand for træskibssejlads lover ikke Svendborg noget for fremtiden

Andrea Gotved er formand for Fyn Rundt for bevaringsværdige træskibe. Resten af bestyrelsen i foreningen består af skippere fra de deltagende skibe. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Formand for træskibssejlads lover ikke Svendborg noget for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I flere end 30 år har det været tradition, at Fyn Rundt for bevaringsværdige træskibe slutter kapsejladsen i Svendborg. Men den tradition er slut nu. Sejladsen går i 2019 helt uden om Svendborg og vil fremover ikke føle sig bundet af den sydfynske hovedstad. Formand Andrea Gotved forklarer hvorfor.

Hvorfor skal Svendborg ikke være finalehavn længere?

Det var sådan, at Jay (tidligere leder af Maritimt Center, red.) valgte at stoppe i Maritimt Center. Vi har haft Jay til at lede sejladsen i mange år til stor tilfredshed, og vi vidste ikke, hvad der ville ske, hvem der ville blive ansat i hans sted, og hvordan tingene ville komme til at se ud, så vi så muligheden for at fortsætte med Jay som løbsleder, og da han ikke længere er forankret i Maritimt Center, giver det os en frihed til at variere. Så er vi ikke længere bundet af Svendborg eller Maritimt Center.

Skal det forstås sådan, at I længe har haft et ønske om at komme væk fra Svendborg?

Nej. Men vi har jo været bundet af Svendborg. Vi har altid været glade for Svendborg, og vi glæder os til at kunne komme igen, men ikke nødvendigvis som fast sluthavn. Jeg kunne se en mulighed i at komme til Svendborg og sejle videre og slutte i Nyborg eller sejle den anden vej rundt. Så det giver os nogle flere variationsmuligheder.

Men I har droppet Svendborg helt denne gang. Kan du forstå, hvis nogen synes, det her ligner en art hævntogt i kølvandet på Jays afgang fra Maritimt Center?

Det har vi dementeret rigtig mange gange efterhånden. Og det er ikke det, det drejer sig om på nogen måde. Det er bestyrelsen, der har set muligheder i at kunne variere sejladsen. Så der er ikke noget, der hedder hævntogt.

Som Jays efterfølger har man i Svendborg Event ansat Joacim Bøllehuus, som i den grad er træskibsmand og generelt dybt forankret i det maritime miljø i Svendborg. Hvorfor tæller det ikke?

Han blev ansat pr. 1. oktober. Jeg vidste ikke noget om det, før det blev officielt, så der havde vi jo planlagt videre. Så det er ikke Joacim, der afskrækker os fra Svendborg på nogen måde.

Men han har ikke talt til Svendborgs fordel?

Fremadrettet gør det helt bestemt. Men det her er jo noget, der er startet helt tilbage i foråret.

Jeg kan forstå, at I ikke har ønsket at mødes med Svendborg Event. Hvis I nu havde gjort det, havde I måske fået noget at vide om Joacim, og så kunne man måske have fundet en løsning?

Det kan man selvfølgelig sige. Vi havde en evaluering i bestyrelsen om, hvad vi skulle gøre fremadrettet, og der besluttede vi at gå med Jay. Så det er ikke utilfredshed med Svendborg, Svendborg Event eller Maritimt Center, der ligger til grund for vores beslutning. Det er en mulighed, der har budt sig for at nytænke sejladsen.

I dropper jo nærmest hele Fyn og har kun tre fynske havne med i 2019. Hvorfor giver det mening?

Forhandlingerne med byerne er ikke på plads endnu, så derfor er der ikke noget, som er fast endnu. Men ruten lyder Bogense, Fredericia, Assens, Sønderborg, Marstal og Faaborg. Vi har før været startet i Korsør og sejlet videre til Samsø, så det er ikke første gang, at vi har andre havne end fynske havne med. Vi valgte sidste år at tage de lange etaper nord om Fyn ud, fordi de kan være hårde for de mange små, vi har fået med, og de kan være dieseltunge for alle, for der er langt at komme fra Kerteminde til Middelfart. Så det var et forsøg, vi gjorde sidste år, og det har der umiddelbart været tilfredshed med, fordi det giver os længere tid på sejladsbanen, at vi ikke nødvendigvis skal ligge og sejle tre timer for motor for at komme hen et sted, hvor det er muligt at lave en kapsejlads.

Hvornår bliver Fyn Rundt så Fyn-forankret igen?

Det mener vi stadig, det er, selv om vi har to jyske byer med. Vi bevæger os jo stadig rundt. Men det er ikke en hel runde, og det er rigtig mange år siden, at vi har sejlet fra Svendborg til Svendborg, fordi det giver nogle meget, meget lange etaper de første dage.

Der er mange af besætningerne, der har det som tradition at slutte Fyn Rundt af med en bytur i netop Svendborg. Hvordan ved I, at det her er en populær beslutning blandt alle dem, som sejler med ved Fyn Rundt?

Det kan vi jo heller ikke vide med sikkerhed. Vi ved, vi har fået generalforsamlingens fulde opbakning til det her tiltag, og så må vi se. Der er jo traditioner i alle byer, vi kommer til, og jeg tror ikke, vores afslutningsfest er afhængig af, at vi er i Svendborg. Vores fornemmelse er, at der er opbakning til det.

Kommer I til Svendborg igen i 2020?

Jeg kan ikke love, at vi kommer i 2020, men jeg kan love, at Svendborg er en potentiel havn, som vi gerne vil til igen. Jeg tror ikke, vi slutter i Svendborg, og vi har også meldt ud til Maritimt Center, at vi nu prøver at nytænke. Så jeg kan ikke sige noget som helst andet med sikkerhed, end at Svendborg helt sikkert er på listen over potentielle havne. Lige som alle andre havne rundt omkring Fyn.

Formand for træskibssejlads lover ikke Svendborg noget for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce