Forgubningen rammer Svendborg: Nu er vi kun 58.598

Ved årsskiftet til 2019 var vi i Svendborg Kommune 58.598 indbyggere, og det er mod forventning rent faktisk hundrede færre end året før. Arkivfoto: John Fredy

Forgubningen rammer Svendborg: Nu er vi kun 58.598

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På årets sidste dag var vi i alt 58.598 svendborggensere, og dermed er indbyggertallet i Svendborg Kommune faldet med 100, mens sidste års befolkningsprognose rent faktisk forudsagde, at vi ville blive flere. Ærgerligt, lyder det fra borgmesteren, der gerne vil kunne sælge Svendborg til investorer som en attraktiv kommune.

Svendborg: Mod forventning faldt befolkningstallet i Svendborg Kommune sidste år med 100 borgere, viser den årlige befolkningsprognose, som Svendborg Kommune laver i samarbejde med Cowi.

Forventningen var nemlig, at vi ville blive flere. Helt nøjagtigt 165 flere, viser rapporten.

- Jeg ærgrer mig da over, at der en tilbagegang i 2018. Det gør jeg bestemt, siger borgmester, Bo Hansen (S).

I rapporten angiver man, at særligt på tre parametre er det gået anderledes, end man spåede.

Markant flere døde end ventet er en af årsagerne, fremgår det og i tal og procent står der, at 690 døde mod en forventning på 610. Desuden kom der kun 16 flygtninge til kommune, mens man havde forventet 80, og så steg fraflytningen til 3387 mod forventede 3199.

- Vi har jo gennem en årrække kunnet præstere et svagt voksende befolkningstal, hvor vi jo er blevet omkring 600 flere over de sidste fem år. Så på den måde har vi jo egentligt haft en fin vækst. Men det vil blive svært at fastholde på grund af sammensætningen i befolkningen med så relativt mange ældre, lyder det fra Bo Hansen.

Demografisk udfordring

Selvom den seneste prognose viser, at befolkningstallet i årene frem mod 2032 forventes at stige til 60.286, lægger Bo Hansen ikke skjul på, at med den nuværende befolkningssammensætning, er det ikke en kæmpe overraskelse, at det gik tilbage sidste år.

- Der er rigtig mange ældre i vores område, og derfor er det også svært at se for sig, at vi bliver mærkbart flere over de kommende år indtil alderssammensætningen bliver en anden i befolkningen.

Og den udvikling kan komme til at koste kommunen.

- Det er jo sådan, at der også tildeles tilskud til kommunerne fra staten på baggrund af befolkningstal, hvormed vi vil få mindre som følge af færre borgere. Det er den ene del af det. Men det allervigtigste er, at med alle de spændende projekter, der er for udvikling her i kommunen, så er det klart, at investorerne gerne vil se, at det her er et sted, hvor folk gerne vil bo. Og derfor ærgrer det mig, når jeg ser den her udvikling for 2018, der viser, at vi er blevet færre.

Han forsikrer, at der er politisk fokus på at tiltrække nye borgere til kommunen.

- Det synes jeg faktisk hele tiden, at vi har fokus på. Og med hensyn til den aldersgruppe, hvor man typisk har børn, har vi virkelig været stolte af, at vi har formået at tiltrække netop den gruppe, og det kan vi sådan set stadig. Men vi kan bare ikke lave om på, at lige så snart, man kommer ud af Danmarks større byer, så er der sådan en forgubning - det er et forfærdeligt ord - men der er bare en rigtig stor gruppe af meget ældre mennesker. Og når man har sådan en gruppe, så vil befolkningstallet ikke vokse, på trods af at man faktisk godt overordnet set kan levere en større tilflytning end fraflytning.

Sidste år var tilflytningen på 3476 mens fraflytningen var på 3387.

Forgubningen rammer Svendborg: Nu er vi kun 58.598

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce