Folkeindsamling på vej: Centralt springvand kan skabe liv

Havfruespringvandet skal i følge Bjarne Bekker placeres midt på torvet i en muret kumme, som her kort efter indvielsen i 1929.

Folkeindsamling på vej: Centralt springvand kan skabe liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Journalist og forfatter Bjarne Bekker vil starte folkeindsamling, der skal få havfruespringvandet tilbage midt på det bilfrit torv.

Svendborg: Et spinkelt flertal i byrådet besluttede tidligere på ugen at fjerne bilerne fra torvet i Svendborg, og nu lancerer journalist og forfatter Bjarne Bekker et forslag, der kan skabe liv på den store tomme plads uden biler.

Han foreslår, at Havfruespringevandet bliver flyttet til den oprindelige placering i en muret kumme midt på torvet. Bjarne Bekker vil ydermere starte en folkeindsamling, så kommunens økonomi ikke bliver belastet af flytningen.

- Jeg har talt med rigtig mange, som har et hjerte, som brænder for Svendborg, og de har sagt, at de er klar til at støtte ideen - også økonomisk, fortæller Bjarne Bekker.

Bjarne Bekker fylder 75.
Foto: Michael Nørgaard
Forfatteren og journalisten Bjarne Bekker. Foto: Michael Nørgaard
Havfruespringvandet
Havfruespringvandet - som egentlig har titlen " Havfruer, der laver malstrøm" - blev skænket af generalkonsul Peter Martin Wessel.Skulpturen er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen fra Vejen, og den stod i en brøndkumme tegnet af arkitekt Fritz Jørgensen. Den blev indviet den 19. november 1929.

I 1956 besluttede byrådet at flytte skulpturen for at få plads til flere parkeringspladser på torvet. Den blev flyttet til Christiansminde, hvor den stod indtil 1980.

I 1980 skulle der bygges et nyt Hotel Christiansminde, og byrådet besluttede derfor at flytte springvandet til Mølledammen i bunden af Møllergade.

I 2014 blev springvandet flyttet tilbage til torvet i forbindelse med en renovering, men ikke til den oprindelige plads midt på torvet, men til en placering i den sydvestlige del af torvet.

Naturligt midtpunkt

Han vil samtidig starte en indsamling blandt de mere end 6700 medlemmer af facebookgruppen med navnet SvendborgHistorier. I gruppen, som administreres af Bjarne Bekker, er der også stor velvilje til at skyde penge i en flytning af springvandet.

- Hvis springvandet bliver flyttet ud midt på torvet, så bliver det et naturligt midtpunkt, som vil være et udgangspunkt for liv og for de aktiviteter, der vil danne grundlag for et levende torv, siger Bjarne Bekker.

Han har nu sendt en ansøgning til byrådet, hvor han opfordrer politikerne til at give grønt lys for en flytning. Sker det, vil han indkalde til en stiftende generalforsamling i "Foreningen til genskabelse af Havfruespringvandet" og herefter starte folkeindsamlingen.

Han mener, at den nuværende placering af havfruespringvandet i det sydvestlige hjørne af torvet er en misforståelse. Placeringen er udpeget af arkitekt Kristine Jensens Tegnestue fra Aarhus.

- Placeringen er lavet af folk, der ikke forstår byens sjæl, og den er en hån mod dem, der donerede springvandet til byen. Det flotte springvand er blevet til en affaldskumme i skyggen, siger Bjarne Bekker.

Borgerens rum

Det er formanden for det nye Teknik- og Erhvervsudvalg, Flemming Madsen (S), der i første omgang skal tage stilling til henvendelsen fra Bjarne Bekker, og han er helt åben overfor ideen.

Han er enig i, at den nuværende placering af springvandet er uheldig, og han forklarer, at det er hensynet til bilerne, der er årsag til den nuværende placering.

- Vi har sagt fra starten, at det her skal være borgerens rum, og alle forslag fra borgerne vil blive taget seriøst. Vi har ingen færdig plan og er åben for alle forslag, og følger der penge med, tager vi imod det med kyshånd, siger Flemming Madsen.

Han er dog bekymret for ordlyden i Bjarne Bekkers henvendelse, hvor der står, at springvandet skal genskabes i den oprindelige form og på den oprindelige placering.

- Der kan også komme andre initiativer og ideer, så det kan jeg ikke love, men jeg er enig i, at den nuværende placering er uheldig, siger Flemming Madsen.

Folkeindsamling på vej: Centralt springvand kan skabe liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce