Vi starter med et kig fremad. Til forårskoncert med Peder Most Garden den 25. marts klokken 14, som der sikkert er mange, som ser frem til. En der ser lidt ekstra frem til dagen, er gardens brass band-dirigent Bjarke Visby Andersen, og det er fordi, skuespiller og sanger Kurt Ravn er gæstesolist og konferencier på dagen. I en pressemeddelelse om arrangementet fortæller han, at det er en drøm, der går i opfyldelse for ham, fordi han har været beundrer af Kurt Ravn, siden den landskendte skuespiller spillede Lauritz "Røde" Jensen i Matodor-serien fra 1978-1981. Så stor en beundrer, at dirigentens et år gamle datter, Agnes, er opkaldt efter Rødes kone i tv-serien.

Videre fra garderne og ud til øboerne på Drejø, hvor der også er en lille flok, der har fået en drøm opfyldt. Drejø Havnelaug har langt om længe fået lov at overtaget Hybels hus ved den gamle havn på nordsiden af øen, og det glæder lauget sig over, for det har været et ønske siden 2005. Dengang var lauget interesseret i huset, fordi det kunne fungere som samlingssted på havnen og ly for sejlere. Med hjælp fra kommunen kom det i stand, at huset blev åbnet i sommerhalvåret med tilladelse fra ejer Finn Hybel. Aftalen var herefter, at kommunen kunne overtage huset senest i oktober 2015, men det skete ikke. Men nu, hvor huset trænger til en renovering, er overtagelsen kommet i stand, og bestyrelsen i lauget skal inden længe lægge en plan for renoveringen, beretter formand Svend Helmer.

Og vi bliver på øene, hvor generalforsamlingen i Drejø Havnelaug finder sted lørdag 15. april. Og her er mangler der ikke folk til posterne, da alle medlemmer på valg modtager genvalg. Men så heldige er de ikke i øens beboerforening, hvor der er generalforsamling 25. marts. I hvert fald bliver der med både fed og rød skrift i det seneste nummer af Drejøposten opfordret til, at nogen melder sig til en tjans i Drejø Beboerforenings bestyrelse. Der er brug for tre nye medlemmer, som kan afløse næstformand Peter Strange og Mimi Jespersen, der ikke modtager genvalg, og Niels K.Mortensen, der ellers godt kan overtales til at fortsætte. Arbejdet er ikke kedeligt, forsikrer formand Mogens Chriél og løfter lidt af sløret for sin årsberetning: "Der er både noget, vi ikke fik gjort, som vi burde have gjort, noget vi fik gjort, som vi ikke burde have gjort, noget vi kunne have gjort bedre, men heldigvis også noget, som vi selv synes, vi gjorde rigtig godt", skriver han i øbladet.

Ledig er også tjansen som havnefoged på naboøen Skarø, lyder meldingen fra havnemester Hans Søby. Lige nu er det Nanna og MartinCorydon, der byder sejlerne velkommen, når de lægger til i øens havn, men den kommende sommer skulle det gerne være nye kræfter, der skal få gæsterne til at føle sig velkomne og gøre havnen til et rart sted at være, som det lyder i jobbeskrivelsen. Jobbet indebærer desuden at renholde havnebygningerne og udendørsområdet, hjælpe sejlerne med billetkøb og være kontakten mellem øen og Svendborg Havn. Til gengæld kan man nøjes med at arbejde fra 1. april til og med efterårsferien otte timer om ugen i gennemsnit, men travlest i sommerferien.

Og så til en, der også får løn som fortjent omend af en lidt anden kaliber. Poul Høite Andersen, mangeårigt medlem i Peder Most Garden, blev i sidste weekend tilkendt Landsgardeforeningens æresmedalje for sit store arbejde for garderkulturen. Prisen er indstiftet i forbindelse med Landsgardeforeningens 25 års jubilæum som blev holdt på Danhostel Svendborg. "Vi er selvfølgelig pavestolte", fortæller Kirsten Hildebrandt, formand for Peder Most Garden, og tilføjer, at både Poul Høite Andersens børn og børnebørn også har spillet i garden. " Og mon ikke vi også ser oldebarnet om få år?"

En æresmedalje kan 22-årige Jonas Nibe Klit ikke bryste sig af helt endnu. Til gengæld landede det unge svømmetalent fra Svendborg Svømmeklub hele tre medaljer i weekenden ved de danske mesterskaber i parasvømning. Til trods for at Jonas Nibe Klit havde været skadet frem til to uger før DM, kunne han ved weekendens afslutning kalde sig dansk mester i både 200 og 400 meter fri i handicapklassen for svømmere med psykisk handicap. En sølvmedalje blev det også til i 100 meter fri, og selvom man skulle tro, at weekenden bød på lutter metal, kunne svendborg-svømmeren også vende hjem med to personlige rekorder.

Vundet har projektet "Nye fællesskaber" i Ollerup på sin vis også. For projektet, som Gymnastikhøjskolen i Ollerup og Ollerup Gymnastikforening står bag, har pludselig fået udsigt til 50.000 kroner lige ned i kassen. En anden forening, Foreningen til bevarelse af Vester Skerninge gamle krosal, har nedlagt sig selv, da den gamle krosal er blevet solgt til Vester Skerninge Kro. Der er derfor ikke længere noget for foreningen at arbejde for, så nu har den anmodet Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget om tilladelse til at overdrage dens formue på 50.000 kroner til projektet "Nye fællesskaber". Og heldigt nok for projektet syntes udvalget, at det var en fin idé.

Fra den vestlige del af kommunen til det centrale Svendborg, hvor cykelparkeringen ved stationen godt kan være en lidt rå oplevelse med cykler bag tremmer. Men onsdag og torsdag i den forgangne uge blev området lidt grønnere og noget kønnere, da arbejdsgruppen Grønt og Blåt tog fat. Gruppen er en del af områdefornyelsen Liv i min By under Svendborg Kommune, der arbejder med at forskønne, renovere og skabe liv i området mellem midtby og havn. Gruppen fik fra en håndfuld borgere hjælp til at fylde 330 kasser med hundredevis af kilo jord og plante omkring 2000 planter i dem. Det gav mange positive bemærkninger fra forbipasserende. Projekt "Grønne vægge" er udviklet i samarbejde med borgere i byen og vil efterhånden, som planterne vokser til, blive tættere og mere grønt at kigge på. Væggenes beplantning er desuden designet, så der også vil opstå mønstre på væggene. Hen over sommeren vil nye projekter under gruppen blive realiseret, oplyser blomsterdekoratør Charlotte Franke, som havde styringen.

Og så til en spidsfindighed i det politiske landskab. For en måned siden kunne vi fortælle, at formand i Nye Borgerliges vælgerforening på Sydfyn, Annelise Ømand, var blevet ekskluderet fra partiet og dermed også trak sig fra formandsposten. Det fik resten af bestyrelsen i foreningen til også at trække sig. Det betød - og betyder stadig, viser det sig - at der altså ikke eksisterer en sydfynsk afdeling af Nye Borgerlige. Eller gør der, må man nødvendigvis spørge? For klikker man sig ind på Nye Borgerliges hjemmeside fremgår det med al tydelighed, at Svendborgkredsen eksisterer. Dog har man redigeret hjemmesiden, så Annelise Ømand ikke længere står angivet som formand. Den tidligere formand bekræfter nu endnu engang, at foreningen er lukket i kraft af den manglende bestyrelse, og samme melding kommer fra tidligere bestyrelsesmedlem og nuværende løsgænger i byrådet på Langeland, Stephanie Terndrup, der kort udtaler: - Der er ikke nogen vælgerforening. Partiets hjemmeside synes lidet oplysende, tør svagt antydes.

(catj, jurb, gedde, lakja, anwni)

  • Af: