Uansvarligt, siger de borgerlige partier om Socialdemokraterne. Uansvarligt, siger S om budgettet for 2009
SVENDBORG: Uansvarligt. Det mener Venstre og de fem andre borgerlige partier i byrådet om Socialdemokraterne, som ikke gik med i det forlig om budgettet for 2009, som blev indgået i går eftermiddag.

Uansvarligt, mener Socialdemokraterne til gengæld om det budgetforlig, som foruden Venstre omfatter Konservative, Dansk Folkeparti, de Radikale, Liberal Alliance og Sydfyns Borgerliste.

Det er første gang i 53 år, at Socialdemokraterne i Svendborg ikke står bag et kommunalt budget.

Heller ikke SF, Tværsocialisterne eller Enhedslisten er med i budgetforliget.

Samtlige byrådets partier var sidste år med i forliget om budgettet for i år.

- De er nogle skarn, at de ikke vil stemme for budgettet, siger den konservative Jørgen Lundsgaard om S.

- Jeg er skuffet over Socialdemokraterne. Vi har slet ikke været i tætte forhandlinger med dem, som vi har været med SF og Tværsocialisterne. De har sat fingeraftryk i budgettet. Det har S ikke. Min vurdering er, at de fra starten har besluttet ikke at være med, siger borgmester Lars Erik Hornemann (V), der tilføjer, at han tror, det skyldes, at S regner med på den måde at stå bedre i næste års valgkamp.

- Alt har været i spil. Men vi har fastholdt ét ultimatum - vi ville ikke snakke skat, siger gruppeformand Svend Rosager (V).

Ny ledelse ikke erfaren

- Det er tydeligt, at Socialdemokraterne har fået ny ledelse, som ikke er helt så erfaren og derfor har sat politik over det at få indflydelse. Det har vi ikke oplevet før, siger Jørgen Lundsgaard (K).

Den nye ledelse er gruppeformand Curt Sørensen (S). Han - og en enig S-gruppe - afviser budgettet.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Det betyder en markant omfordeling. Folk skal af med mere i brugerbetaling for en ringere service. Det er altså helt almindelige mennesker, der rammes, ældre, børnefamilier og andre, siger Curt Sørensen.

Skat på erhvervslivet

S havde - i stedet for besparelser på næsten alle områder - foreslået genindførelse af den såkaldte dækningsafgift, som blev afskaffet for to år siden.

Det er en skat på erhvervslivet. Den var på 5,5 promille, da den blev afskaffet. En genindførelse ville kunne give knap 14 millioner kroner.

- Det ville være ansvarligt og ordentligt. For det er vigtigt, at alle bidrager, også erhvervslivet, siger Curt Sørensen.

- Helt uansvarligt, siger Lars Erik Hornemann og henviser til, at regeringens skattestop betyder, at trefjerdedele af dette beløb i givet fald skulle afleveres til staten.

Multiarenaen, som mindst to af forligspartierne (K og DF) hidtil har talt imod, er fortsat på budgettet.

Der er næste år kun afsat godt 1,1 million kommunale kroner i støtte til driften af den private multiarena - 3,4 millioner mindre end oprindeligt.

Det skyldes, at arenaen bliver forsinket fra 1. maj til 1. november.

I årene derefter skal kommunen af med seks-otte millioner om året til arenaens drift.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Rundbarbering af administration