PROBLEM: Aabo Maleanlæg flytter eller bygger fabrik for mål 2-støtte
SVENDBORG: Når de sydfynske borgmestre 20. oktober vurderer en ansøgning fra Aabo Maleanlæg om støtte på to millioner kroner, kender de konsekvensen af et nej.

Erling Aabo Andersen lægger i sit oplæg til mål 2-sekretariatet ikke skjul på, at alternativet kan blive udflytning af virksomheden til Østeuropa - formentlig Polen eller Tjekkiet, hvor Aabo Maleanlæg i forvejen har samarbejdspartnere.

På den anden side - skulle Aabo Maleanlæg krybe gennem nåleøjet og modtage EU-checken på de to millioner kroner, er Erling Aabo Andersen og sønnen Claus Aabo Andersen klar til at lade en helt ny fabrik bygge i Svendborg.

Der vil i givet fald være tale om en samlet investering for Aabo Maleanlæg på 9,5 millioner kroner.

Firmaets lejemål opsagt

For noget skal der ske. Efter 14 års lejemål er Aabo Maleanlæg opsagt fra lokalerne på Græsholmevej, hvor indehaveren Contex selv ønsker at kunne disponere over kvadratmetrene.

Hvis den nye fabriksbygning placeres i Svendborg, vil det ifølge Erling Aabo Andersen skabe 5-8 arbejdspladser ud over de knap tyve, som eksisterer i dag.

Erling Aabo Andersen ønsker ikke i dag at kommentere sin slet skjulte trussel i ansøgningen om mål 2-millionerne.

- Jeg udtaler mig først efter 20. oktober, når det er besluttet, om vi bliver bevilget støtte, siger Erling Aabo Andersen.

Direktørens kovending

For ham er der tale om lidt af en kovending. Erling Aabo Andersen har tidligere udtalt til Fyens Stiftstidende, at han hverken tror på mål 2-midler fra EU eller ny motorvej som løftestang til at skabe nye arbejdspladser på Sydfyn.

- Hvis ikke tingene kan eksistere i sig selv, har de ingen berettigelse. Så hellere bruge mål 2-midlerne til kulturelle aktiviteter, sagde Erling Aabo Andersen til avisen for tre år siden.

Overraskelse i Metal

Formanden for Metal Svendborg Jørn Jensen er overrasket og ikke begejstret ved udsigterne til virksomhedens eventuelle flytning ud af landet.

- Jeg vidste ikke, man gjorde sig de overvejelser på Aabo Maleanlæg. Vi har da ellers en tillidsmand derude, siger Jørn Jensen.

Aabo Maleanlæg blev startet af Erling Aabo Andersen for 24 år siden på Thurø.

For få år siden var virksomheden i alvorlig økonomisk krise med negativ egenkapital tre år i træk, men via nye markeder i Tyskland, Tjekkiet og Polen kom Aabo Maleanlæg frelst igennem.

Efter en mindre afmatning gennem nogle måneder ser beskæftigelsessituationen nu igen lovende ud med en lille snes ansatte.
  • fyens.dk