Den truede vandrefalk fik gyset frem hos et stort publikum
SVENDBORG: Med over 80 km i timen fik en vandrefalk gyset frem hos et stort publikum, der i går nød eftermiddagssolen på Dronningemaens naturlegeplads.

Falkoner og formand for Dansk Falke Klub, Frank Skaarup Hansen, gav et flot show med sin fire år gamle Fønix, der dykkede lige over hovedet på menneskemængden for at få fat i den kødklump, falkoneren stod med.

Falkeshowet var optakt til en debat på Naturama om netop falkejagt, og her mødte falkoneren Niels Riis, der er biolog og sidder i forretningsudvalget i Danmarks Ornitologiske Forening.

Både børn og voksne var begejstrede for den flotte optræden, hvor Fønix ellers startede med at tage sig en slapper på et nærliggende hustag. Efter nogle minutter nagede sulten dog Fønix så meget, at den startede den intensive jagt.

Vandrefalken var meget tæt på udryddelse for blot få år siden. Insektgift tog livet af en lang række rovfugle, blandt andre vandrefalken, inden der blev råbt vagt i gevær.

- Men vi skal kun et par generationer tilbage, før holdningen var helt anderledes overfor rovfugle i Danmark. I årene 1943-1950 aflivede vi alene i Danmark 110.766 rovfugle på statens befaling, men så kom naturvenner i sving og fik stoppet nedskydningen, og i dag har vi heldigvis igen en ganske pæn bestand i Danmark af bl.a. vandrefalken, fortalte Frank Skaarup Hansen, mens han til stor fornøjelse for publikum viste sine forskellige tricks sammen med "Fønix", der som andre rovfugle i fangenskab bærer en radiosender.

- Men den er samtidig fri og selvstændig, så det er en indbygget erhvervsrisiko, at den blot flyver sin vej og aldrig kommer tilbage, lød det fra falkoneren, der tilføjede at en vandrefalk kan flyve helt op til 387 km i timen ifølge internationale målinger.
  • fyens.dk