For sjette år i træk er beboere, butikker og spillestedet i Møllergade klar til at holde gadefesten, der er kendt som verdens flinkeste af sin slags.

Svendborg: Til dagligt er det "bare" endnu en del af gågaden med butikker og spisesteder på hver side.

Én gang om året bliver Møllergade i Svendborgs centrum dog omdannet til et sted med gak, løjer, dans, gøgl, klovnerier, fest, musik og naturligvis overordentligt mange og flinke mennesker.

Det er blevet tid til Verdens Flinkeste Gadefest, som startede for seks år siden og nu er blevet et fast indslag i kulturkalenderen.

Verdens Flinkeste Gadefest

I seks år er beboere, butikker, erhvervsdrivende og kulturoasen Ribers Gård i Møllergade gået sammen om at skabe Verdens Flinkeste Gadefest. I år finder den sted 19. maj. Her er det foreløbige program.

09:00 Fælles morgenmad for butikkerne og beboerne i gaden10:00-23:00 Gøgl, happenings, mad, drikke og hygge14:00 Spillemænd ad libitum15:00 Swing - Jan Schønemann og Josefine Ottesen16:00 Brazilian jazztrio ved Øko Cafeteriet på Havnetrappen 16:30 MAJA18:00 Two Tone Chili BandSPISNING ta' din egen mad med eller udforsk de skønne madsteder på Toppen19:00 Klaus Handsome & friends20:00 TrailerPark: Jesus21:00 Instant Mojo

Bag den står beboere, butiksindehavere og kulturstedet Ribers Gård i Møllergade, og formålet er relativt let at forstå.

- Det handler om at skabe en identitet for kvarteret og at lave nogle sjove ting, som gør det endnu mere interessant at komme i Møllergade, forklarer Nikolaj Amstrup, der bor i gaden og var med til at stable festen på benene.

- Det kom sig lidt af, at der udkom en bog dengang, som hed "Fucking Flink". Derfor blev vi enige om, at vi var så flinke i Møllergade, at vi kunne bruge det til at italesætte os som verdens flinkeste gade, siger han om festens begyndelse.

Det er ingen hemmelighed, at Møllergade til tider har været ramt af butikslukninger og derfor er blevet omtalt som "lidt død i det". Det kan man dog på ingen måde sige om gaden mere, mener Nikolaj Amstrup, som ser en anden tendens.

- Den er mere sprællevende end nogenside, og det er nærmest ikke til at finde tomme butikslokaler længere, siger han.

- Det bliver jo snart et sted, hvor man kan spise på mange forskellige måder. Både på det økologiske cafeterie, Carlos' Kitschen og så på gourmetstedet Resumé, når det åbner.

Klovnefestival og cafe-åbning

Det er på fredag den 19. maj, at gadefesten finder sted. Den begynder traditionen tro med fælles morgenmad for beboere og butiksdrivende. Siden tændes der op for festlighederne -  blandt andet med spillemænd, jazz og swingmusik, ligesom der er godt med ølboder i gadebilledet.

Det er i øvrigt samme dag, at man kan byde Møllergades nyeste sted velkommen til, da Øko Cafeteriet for enden af Havnetrappen bruger anledningen til at slå dørene op for allerførste gang.

Og så falder festen sammen med Den Internationale Klovnefestival i Svendborg. Det er gjort med fuldt overlæg og vil kunne ses og mærkes på den gode måde, fremhæver Nikolaj Amstrup.

- Klovnefestivalen holder til på Ribers Gård, og de har altid været taknemmelige for, at der et stort publikum lige uden for døren. Så man ved aldrig, hvornår der kan dukke noget klovneri op i gaden, siger han.

  • Katrine Becher Damkjær

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyns Amts Avis' Svendborg-redaktion, hvor jeg beskæftiger mig med alle områder af lokalstoffet. Jeg er uddannet fra Roskilde Universitet, hvor jeg har en Cand.Comm med speciale i Journalistik. Jeg har været ansat på Fyns Amts Avis siden 2011 og har en fortid som praktikant på Fyens Stiftstidende, hvor jeg var på Nordfyns lokalredaktion og sportsredaktionen.