Flere og flere skader: Sådan oplever forsikringsselskaberne rotteplagen


Flere og flere skader: Sådan oplever forsikringsselskaberne rotteplagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rotteplagen har også konsekvenser for forsikringsselskaberne, der oplever en stigning i antallet af anmeldelser af skader forårsaget af den forhadte gnaver.

Brian Wahl Olsen

Skadedirektør i Alm. Brand

Brian Wahl Olsen, Alm. Brand

- Vi ser flere skader med rotter, end vi har gjort tidligere. Vi kan ikke trække nøjagtige tal på det, da rotteskader hører under samme kategori som skader med andre skadedyr, men vores fagkonsulenter siger, at de ved, at der er kommet flere skader med rotter de seneste fem-seks år. Det er der to årsager til. Den ene er, at kloaknetter mange steder bliver mere og mere tyndslidt, fordi det er misligeholdt. Den anden er, at vi har haft fire meget milde vintre, som gør, at rotterne har bedre mulighed for at formere sig.

- Vi ser flere af de her sager, hvor der for eksempel lige pludselig er vand over det hele ved opvaskemaskinen, eller at der pludselig er noget el, der ikke virker. Det skyldes typisk, at rotter er kommet ind i huset via kloakken og har gnavet. Helt grelt er det, når de har ødelagt andre ting også, men det opdager man typisk ved, at andre ting går i stykker først.

- De skader, rotter laver på rør, slanger, hårde hvidevarer og bygningsdele, er dækket af forsikringen. Men hvis de har lavet skader på indbo, som for eksempel en sofa, dækker den ikke, fordi man siger, at man kun dækker skader fra skadedyr i beboet ejendom, og hvis det har været muligt for en rotte at komme helt ind og gnave i en sofa, har boligen nok ikke været beboet hver dag. Man har pligt til at forhindre den slags skader. Men de typiske skader med rotter er i og omkring kloakken.

Stefan Gravang

Skadechef på bygning, Topdanmark

Stefan Gravang, Topdanmark

- Når noget har konsekvenser for os, er det jo fordi, det påvirker vores kunder. Og de her kunder, der anmelder rotteskader, er nogen, vi ved, vi bare skal give noget ekstra opmærksomhed, for de her mennesker er virkelig pressede. Det er at sidestille med indbrud eller brand, hvis man har haft rotter inde, fordi det er så ubehageligt.

- Vi har oplevet en stigning i antallet af anmeldelser af rotteskader hos privatkunder på 14 procent fra 2015 til 2017. Og i runde tal har Topdanmark omkostninger til erstatninger for de her skader på omkring 30 millioner kroner. Skaderne koster alt mellem et par tusinde kroner til 50.000 og derover. Det handler om, hvor omfattende følgeskaderne er.

- Der er nogle helt banale råd, man kan følge for at undgå at tiltrække rotter. Man skal have styr på sit affald, for det er noget, der tiltrækker rotter. Det gælder alt fra hønsefoder til kompostbunker og renovation. Det er ikke så sexet at vedligeholde sin kloak, men det er mindst lige så vigtigt.

Lene Rasmussen

Skadechef på bygning og løsøre, Gjensidige

Lene Rasmussen, Gjensidige

- Vi registrerer ikke rotteskader isoleret, så det er lidt svært at sige, hvor mange rottesager vi har, men det er helt klart sager, vi ser. De er meget forskellige. Nogle skader er ganske små. Hvis det alene er undermineringen af en kloak, er det ikke specielt dyrt, men der er også nogle store skader imellem. Det kan være, hvis rotterne har gnavet sig igennem til noget el, og der er sket en kortslutning, som medfører en brand. Så det er mere følgeeffekterne af den handling, de bavianer foretager sig. Skaderne varierer meget i omfang og dermed også udgifter.

- Vores moderselskab i Norge har opgjort, at den gennemsnitlige skadeomkostning for en rotteskade er 60.000 norske kroner (godt 46.400 danske kroner), og i Norge har man udbetalt 60 millioner kroner over de seneste tre år. Det kan muligvis skyldes, at andre forhold gør sig gældende i Norge som for eksempel flere træhuse.

- Rotteproblemet skyldes helt klart, at der er en større koncentration af rotter, og jeg er heller ikke i tvivl om, at det ville have en effekt, hvis man fik gjort noget effektivt ved kloaknettet.

Flere og flere skader: Sådan oplever forsikringsselskaberne rotteplagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce