Flere motorcykler i Svendborg: Høj fart på to hjul dræber

Antallet af motorcykler på de danske landeveje stiger, viser tal fra Danmarks Statistik. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Flere motorcykler i Svendborg: Høj fart på to hjul dræber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af motorcykler i Danmark er støt stigende, og lige straks skriver kalenderen forår og markerer dermed den officielle start for motorcykelsæsonen. Men pas på, for det kan hurtigt gå galt for både motorcyklisten og bilister, advarer eksperter.

Svendborg: Det er ikke just vejr til at vride øret på den to-hjulede og nyde en tur på den cykel, der for manges vedkommende har været pakket væk i en garage vinteren over.

Ikke desto mindre markerer overgangen fra vinter til forår på torsdag, at motorcykelsæsonen går i gang, og det får eksperter til at advare mod at dreje for hårdt i gashåndtaget.

- Det er farten, der dræber, fastslår Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, og han råder motorcyklisterne til at passe på.

Motorcykelsæsonen
Perioden fra den 1. marts til 1. december er officielt motorcykelsæson. Det skyldes, at de fleste motorcykelforsikringer indebærer, at man ikke kører i vintermånederne.Man kan dog købe sig en helårsforsikring, men langt de fleste foretrækker af vejrmæssige årsager at lade cyklen stå i de koldeste måneder. Desuden er en helårsforsikring lidt dyrere.

Populær maskine

Alene i Svendborg er der pr. 1. januar i år indregistreret 1889 motorcykler, viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik, og sammenholdt med antallet i 2007 på 1235 motorcykler står det klart, at trods faren ved at køre på motorcykel, er det blevet mere og mere populært.

Samme tendens gør sig i øvrigt gældende, hvis man kigger på Fyn eller for den sags skyld hele landet.

Man kan dog reducere risikoen for at komme galt afsted, hvis både bilister og motorcyklister tager sig sine forholdsregler, fortæller Havarikommissionen for Vejtrafikulykkers formand, Mette Fynbo, der i 2009 var med til at analysere en række motorcykelulykker.

- Kør lidt defensivt, lyder hendes opfordring til motorcyklisterne.

- For noget af det, vi kunne se, var, at motorcyklisterne ofte kører for stærkt. Og det gør jo, at skaderne bliver større. Så et godt råd er at overholde hastighedsgrænsen, siger hun.

Svær at se

Dertil kommer, at motorcyklister generelt er sværere at få øje på, og det kan for bilister være svært at vurdere, hvor hurtigt en motorcykel nærmer sig, og derfor kan bilisten nemt komme til at køre ud foran og afstedkomme en ulykke.

- Det er blevet mere og mere populært med motorcykler i pangfarver, og motorcykeltøj og hjelme i farver og refleksveste, og det gør altså at man nemmere bliver set, siger hun og råder til at motorcyklister tænker over, at de er sværere at få øje på.

Dokumenationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund, er enig med Mette Fynbo i at motorcyklisterne skal passe på og sørge for at køre forsvarligt. Han opfordrer dog også bilister til at orientere sig ekstra grundigt, når nu motorcyklerne begynder at trille ud på de danske landeveje.

- Brug spejlene og sørg for at blinke, når du for eksempel skal svinge til venstre, for det er altså et af de steder, det kan gå galt, hvis motorcyklisten kører uden om lige idet man svinger, siger han, og Mette Fynbo supplerer:

- Hold ekstra øje med motorcyklisterne, orienter dig grundigt inden du kører ud, og hold hellere tilbage, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er en motorcykel eller en knallert, der kommer kørende.

Flere motorcykler i Svendborg: Høj fart på to hjul dræber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce