Fire politiske reaktioner efter budgetforliget: Det ender med, at vi alle sammen skal sluge kameler


Fire politiske reaktioner efter budgetforliget: Det ender med, at vi alle sammen skal sluge kameler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Budgetforliget i Svendborg blev torsdag aften indgået med et næsten enigt byråd, hvor alle pånær Enhedslistens tre mandater var med. Der skulle sluges kameler, og det er igen kommet til besparelser på børne- og ældreområdet.
  • Fire af byrødderne kommer her med deres reaktion på budgetforliget.

Henrik Nielsen - Konservative
Henrik Nielsen (K). Arkivfoto: Michael Bager

I skal i Børne- og Ungeudvalget finde besparelser på næsten seks millioner de kommende måneder. Kan I friholde de nul- til femårige denne gang?

- Det er der stor vilje til. Jeg er ikke i tvivl om, vi er i stand til at finde de seks millioner. Jeg glæder mig over, at vi har et flot kommunalt serviceniveau, så udgangspunktet er, at vi ligger på et højt niveau - og så finder vi også de seks millioner.

Der er noget at skære af - er det dét du siger?

- Ja, det er det jeg siger. Det er altid kedeligt, at man skal sænke serviceniveauet, men det er dog bedre at sænke serviceniveauet fra et højt niveau end fra et lavt niveau.

Hvad har været den sværeste besparelse for dig at spise i den her omgang?

- Jeg synes, vi har haft en god dialog, så jeg vil ikke pege på en enkelt besparelse. Noget, der blev diskuteret meget, var det her klippekort, og der har tilgangen fra vores side været, at vi fastholder de her to millioner på området, som vi vil bruge primært på dem, der ikke har et netværk og ikke har pårørende tæt på, fordi det er vigtigt at pårørende støtter op omkring deres familiemedlemmer og dermed løfter nogle af de opgaver, som klippekortet giver mulighed for.

Så du er stadig optimistisk?

- Ja, det er jeg. Vi har et flot kommunalt serviceniveau, og nu bliver der nedjusteret i det, og det er selvfølgelig ærgerligt. Det kommer til at ramme nogen, både på personalesiden, men også den service, borgerne oplever. Men det er vigtigt, at vi får understreget, at vi stadig bor i en fantastisk kommune, hvor der er et flot kommunalt serviceniveau.

Lars Erik Hornemann - Venstre
Lars Erik Hornemann (V). Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

I vil kigge på det her med pladser på ældrecentrene. Hvis man lægger to og to sammen, så kunne man jo godt frygte, at plejecenteret i Hesselager lukkede. Gør det det?

- Det var vigtigt for os at få præciseret, at det her handler ikke om at sigte efter et bestemt plejecenter, men omvendt er det svært for os at sige, at vi ikke skulle tilpasse kapaciteten. Derfor skal vi have en grundig sagsfremstilling, der viser hvordan er prognoserne, for vi ved jo også, at vi bliver flere og flere ældre. Selv om vi har fået friplejehjemmet, hvordan ser situationen så ud i 2020 og 2021? Vi skal ikke reducere for bagefter at etablere igen, medmindre det giver mening.

Men lige nu giver det mening at reducere i pladserne?

- Ja, det er jo lagt ind i budgettet 2021 og 2022. Først i 2021 er der lagt en besparelse ind på 1,7 millioner, fordi det tyder på ifølge det materiale vi har til rådighed, at vi har for mange pladser. Og det kan vi jo ikke andet end at gå ind og se på, hvor giver det mest fornuft at lave den tilpasning. For os var det vigtigt at få fjernet det, der var lagt op til i forslaget, at man skulle lukke et mindre plejecenter. Det har vi gjort klart, at det er ikke det, det handler om, men det handler om, at vi selvfølgelig skal kigge på en kapacitetstilpasning.

I vil spare på nogle af de pædagogiske områder, som de svageste børn godt kan få brug for. Hvorfor det?

- Det var heller ikke vores kop te. Men her har det været sådan, at hvis man ikke kunne finde det på den ene måde, så skulle man finde det på den anden, og intet af det var nemt. Det er klart, at vi har haft vores mærkesager, ligesom andre har haft. Men det ender med, at vi alle sammen skal sluge kameler.

Dine overordnede tanker om budgetforliget?

- Der mange ting, jeg synes, er okay, men jeg anerkender også, at der er rigtig mange tidsler, vi skal omkring alligevel.

Hanne Ringgaard - Radikale Venstre
Hanne Ringgaard (RV). Arkivfoto: Michael Nørgaard

Børne- og ældreområdet ligger Radikale nært. Alligevel skal der spares på de to områder. Er der noget at være glad for ved det her forlig?

- Det eneste, man kan være glad for, er, vi er så mange personer, der har lavet det her forlig sammen, selv om der er rigtig mange barrierer i Svendborg Kommune lige nu.

Men det ændrer vel ikke ved, at det går ud over borgerne?

- Nej, men hvad skulle vi ellers gøre i den her situation. Der er det at være glad for, at vi har stået sammen om at finde de her penge på fordragelig vis. Det, som vi græder mest over, er, at staten ikke giver os de tilskud, som de plejer, eller det vi beder om. Og så at regionen har den store snabel nede i kommunekassen og pludselig tager op til 40 millioner mere, end vi plejer at give for de sundhedsydelser, vi får.

Det er politikernes ansvar at have en ikke-skrøbelig økonomi, der kan stå imod i modgangstider. Skal I til at ændre linje og have en mere robust økonomisk tilgang fremover?

- Vi har valgt at sige, at vi har stærk modvind lige nu, så vi har fastholdt den økonomisk rentable politik, at vi har en rimelig likviditet, og det økonomiske overskud skulle være der. Hvem kommer så til at mærke det? Det gør borgerne i Svendborg Kommune. Men det gør de små børn ikke. Der er bred politisk enighed om ikke at ramme de nul- til femårige, og selv om det er kommet ned i udvalgene, så følger den politik stadig med. Så er der skoleområdet, hvor der skal findes penge, og her er diskussionen, om det skal være på ledelsesniveau, om det er skolesammenlægninger eller noget tredje. Klasserne kan ikke blive større, det har vi besluttet.

Dorthe Ullemose - Dansk Folkeparti
Dorthe Ullemose (DF). Arkivfoto: Michael Nørgaard

Du sagde, da du gik til valg og i foråret, at ældre vil du ikke røre ved. Alligevel har du skrevet under på en aftale, hvor I tager fra de ældre i form af klippekortsordningen blandt andet. Hvorfor har du skrevet under på den, hvis du er uenig?

- Det er vigtigt for mig at være med ved bordet. Det er vigtigt for mig at være med til at præge, og det har jeg gjort i forhold til klippekortsordningen. Jeg synes, at hvis man vil være med i budgetforlig, så må man give og tage. Og så må man gå på kompromis. Alt kan jo ikke falde ud til ens fordel, men jeg synes, det er vigtigt at være med og præge i det omfang, man kan.

Der er jo blevet sparet på de ældre, så hvad er det, du har præget?

- Jeg har skånet halvdelen af klippekortsordningen. Der var flere om bordet, der pegede på, at det var de nemme penge at tage - 3,8 millioner. - så var de væk. Så det har jeg præget.

- Et budskab, der også var med i aftrykket fra DF's side, var budskabet om mådehold overfor konsulenter, og at det blev indskrevet i budgetforliget. At alle skal have mådehold overfor eksterne konsulenter, for det er altså en dyr post.


Hvordan kommer det til at påvirke de ældre, at klippekortsordningen bliver mere end halveret?

- Der er ensomme ældre, der sidder ude på plejecentrene, som ikke har pårørende, der lige kommer og tager dem med ud af huset. De mennesker vil fortsat sidde der. De mennesker som ikke har familier, der kommer jævnligt, det vil være dårligt for deres livskvalitet, for livskvaliteten vil falde, det er klart. Derfor synes jeg, det er så ærgerligt, at man overhovedet kan finde på at pege på de her besparelser i klippekortsordningen.

Fire politiske reaktioner efter budgetforliget: Det ender med, at vi alle sammen skal sluge kameler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce