Fik nok efter et halvt år: Ullemose opgiver omstridt formandspost

Dorthe Ullemose insisterede i de interne forhandlinger i Dansk Folkeparti i december 2017 på, at hun skulle have formandsposten i Svendborg Kraftvarme, og det gav intern ballade. Nu opgiver hun posten et halvt år efter, hun er tiltrådt. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Fik nok efter et halvt år: Ullemose opgiver omstridt formandspost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dorthe Ullemose træder efter et halvt år tilbage som formand for Svendborg Kraftvarme. For et år siden kæmpede hun for posten, der var medvirkende årsag til, at DF-gruppen blev sprængt.

Svendborg: Dansk Folkepartis byråds- og folketingsmedlem Dorthe Ullemose har opgivet posten som bestyrelsesformand i det kommunalt ejede aktieselskab Svendborg Kraftvarme, og det er ikke en hvilken som helst post.

Det var nemlig netop den post, der i de politiske forhandlinger efter valget for et år siden var med til at lægge kimen til de voldsomme stridigheder, der sprængte den firemand store, nyvalgte DF-gruppe og efterlod Dorthe Ullemose alene tilbage.

Dorthe Ullemose insisterede i konstitueringsforhandlingerne dengang på, at hun ville have den lønnede formandspost i Svendborg Kraftvarme, men efter blot et halvt år har hun nu fortrudt.

Hun overtog formandsposten den 25. maj sidste år, men har nu bedt næstformand Ove Engstrøm (K) overtage hendes post, og han har indvilget i at overtage ansvaret fra 1. januar. Aftalen blev indgået på et møde i november.

- Dorthe Ullemose havde antydet overfor mig, at hun havde travlt og svært ved at nå de mange møder, og på et tomandsmøde i november blev vi enige om at bytte, så jeg igen bliver formand, fortæller Ove Engstrøm, der også var formand for selskabet i sidste valgperiode.

Kort fortalt
Dansk Folkeparti får ved valget i 2017 valgt fire medlemmer til det nye byråd.

Ved den interne fordeling af poster efter valget, bryder længere tids uro i partiet ud i lys lue. Det sker blandt andet, da spidskandidat og stemmesluger Dorthe Ullemose insisterer på, at hun vil have formandsposten i Svendborg Kraftvarme.

Ullemose kræver i første omgang ud over posten som gruppeformand tre af partiets syv udvalgsposter samt formandsposten i kraftvarmeselskabet.

Morten S. Petersen klager over fordelingen til partitoppen på Christiansborg, og Jens Munk meddeler dagen før det konstituerende møde i byrådet, at han vil stemme imod, hvis Ullemose tildeles formandsposten i Svendborg Kraftvarme.

Den interne strid om poster udløser den ballade, der op til påske resulterer i, at gruppen bliver sprængt, og tre af de fire valgte bliver løsgængere.

Dorthe Ullemose fastholder posten som formand for kraftvarmeselskabet og indtræder den 25. maj 2018. I november meddeler hun næstformand Ove Engstrøm (K), at hun ikke har tid til at passe posten, som han overtager ved årsskiftet.

Uden politisk indflydelse

Dorthe Ullemose forklarer, at posten som formand for Svendborg Kraftvarme har kostet mere tid end forventet. I selskabets forretningsorden fremgår det, at der bliver holdt fire årlige bestyrelsesmøder, men det har vist sig, at arbejdet har krævet mere arbejde af formanden. Det skyldes ikke mindst, at byrådet i august sidste år besluttede at afvikle selskabet frem mod 2024.

- Det betyder, at der er en del ekstra møder - blandt andet med Svendborg Fjernvarme - og det er Ove meget interesseret i, og da jeg også sidder på Christiansborg, synes jeg, det er mest ordentligt, at vi bytter kasketter. Han har en kæmpe interesse i det her og deltager i flere møder end mig, siger Dorthe Ullemose.

Du siger nej til posten et halvt år efter, du er startet. Burde du ikke dengang, du insisterede på at få posten, have undersøgt, hvilket arbejde der lå i den?

- Jeg siger ikke nej til den post, vi bytter bare roller, så jeg bliver næstformand og deltager i de møder, jeg kan. Vi bytter kasketter, og der er tale om en lille post uden nogen politisk indflydelse, siger Dorthe Ullemose.

Forudser hurtigt salg

Hun genopstiller ikke ved det kommende folketingsvalg senere på året og får altså mere luft i kalenderen, men Dorthe Ullemose mener, det er vigtigt at være med til alle møder i det kommende halve år. Det har Ove Engstrøm mulighed for.

- Der har været mange møder, og det bliver der også i det kommende halve år, for det er nu, vi er ved at afvikle, siger Dorthe Ullemose.

Byrådet har besluttet, at afviklingen skal ske frem mod 2024?

- Ja, men det kan ske lang tid før, hvis vi finder en eller anden, der skal overtage det. Det kan ske om et halvt år eller om et år.

Og det, du siger, er, at du ikke har tid til at være formand - heller ikke, når du indenfor et halvt år stopper som folketingsmedlem?

- Jeg har tid til at deltage i bestyrelsesmøderne, som var det, jeg gik ind til, da jeg sagde ja til at blive formand. Nu skal vi afvikle, og det betyder, at der kommer en masse ekstra møder, som Ove Engstrøm har deltaget i, og det kommer han også til i fremtiden, siger Ullemose.

Måtte bøde for beslutning

Det mangeårige byrådsmedlem Jens Munk forlod i marts sidste år Dansk Folkeparti og blev løsgænger, og det var netop formandsposten i Svendborg Kraftvarme, der udløste balladen.

Han nægtede dengang at stemme for en fordeling, hvor Dorthe Ullemose tog kraftvarmeposten, og Ullemose slog tilbage ved at tage en udvalgspost fra Jens Munk. Han ryster på hovedet af den situation, der nu er opstået.

- Vi kritiserede dengang Dorthe for ikke at ville give noget fra sig, og nu må hun opgive posterne, fordi hun ikke har tid. Det er sørgeligt og grotesk, siger Jens Munk, der ærgrer sig over, at han efter 17 år i partiet måtte bryde med Dansk Folkeparti.

- Vi endte med at måtte bøde for hendes forkerte beslutninger, og når jeg siger vi, så tænker jeg både på mig selv og DF, for jeg meldte mig ikke ud af Dansk Folkeparti, fordi jeg var uenig i politikken, men på grund af interne stridigheder. Det ærgrer mig, at det er gået sådan, siger Jens Munk.

Med posten som formand for Svendborg Kraftvarme følger et årligt honorar på 25.000 kroner.

Fik nok efter et halvt år: Ullemose opgiver omstridt formandspost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce