Festival-frygt: Vi bliver forfulgt af bøller


Festival-frygt: Vi bliver forfulgt af bøller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ÅBNING: Angst for overfald prægede åbningen af omstridt kulturfestival
SVENDBORG: Angsten var til stede, da de første håndfulde kulturfestival-deltagere i går ankom til Landsstævnepladsen i Svendborg.

Stort set alle betragter lejren som et skalkeskjul for den ulovlige og landsdækkende bz-sommerlejr, der har kaldt bz-ere til Svendborg for at besætte huse. Med nøjagtigt samme tidsplan som den kommunalt støttede kulturfestival. Mistanken fik ikke mindst næring, da Stiftstidende kunne afsløre, at en af fe-stivalens arrangører, Jacob Jonas Grandetoft, er ankermand bag begge aktiviteter.

Og det almindeligt benyttede lighedstegn mellem bz-ere og festival-deltagere bekymrer de nye campister på Hellegårdsvej.

Ingen vil fotograferes

Bz-erne har nemlig smertefulde erindringer om overfald og gadekrig. De blev for tre år siden jaget ud af Svendborg under husbesættelse af ejendommen Møllergade 64 og måtte søge tilflugt hos politiet. En gruppe voldelige unge svendborgensere skræmte dem ud af byen. Det skete dengang som udløber af den årlige havnefest og ikke mindst udskænkningen herfra. På fredag er der så havnefest igen.

- I må ikke fotografere festdeltagernes ansigter. I formiddags holdt bøller i bil med deres store skaldede ansigter bag ruderne og holdt øje med os, siger kulturfestival-arrangør Peter Teil Laustsen.

Guldøl knappes op

Lejrens førstankomne er begyndt at snitte løg til aftensmaden. Enkelte telte slåes op. Guldbajere knappes op og nydes sammen med årets første solstråler. Fire piger har forladt selskabet. Blandt halmballer flere hundrede meter væk sætter de sig kreds på det grønne græs. De vil under ingen omstændigheder risikere, at deres portrætter kommer i avisen.

- Vi er alle sammen bange for at blive overfaldet. Folk nede i byen har overhørt samtaler, der drejer sig om at tage op og smadre lejren, siger en af festivaldeltagerne.

Vi bliver forfulgt

Tilbage til hovedmanden bag det hele, Peter Teil Laustsen, 20 år. Han bor i samme Skolebakken-ejendom i Svendborg som bz-arrangør Jacob Jonas Grandetoft.

Foreløbig fungerer Peter Teil Laustsen som festivalens talsmand sammen med jævnaldrende Emilie Hansen. Begge er fra Svendborg og efterhånden kendte ansigter i gademiljøet.

- Det er meget ubehageligt. En bil fulgte efter os fra byen og ud til festivalpladsen, da vi skulle transportere en trailer med lægter afsted.

- Og politiet siger, at de har stoppet nogle af de gamle kendinge fra voldsepisoderne for tre år siden. De var ellers flyttet fra byen, men er nu vendt tilbage, fortæller Peter Teil Laustsen.

Appel til lejrdeltagerne

Han har indtrængende opfordret samtlige lejrdeltagere til at forholde sig passive, hvis nogen vil tæske dem.

- Vi kan alligevel ikke stille noget op mod folk, der vil slås, siger Peter Teil Laustsen.

Aftalen med politiet lyder på, at festivaldeltagerne kun forlader græsarealet ved Hellegårdsvej i mindre grupper. Større flokke på vej mod byen kan virke provokerende og i øvrigt skabe mistanke om begyndende bz-aktioner.

Vi er ikke en bz-lejr

Peter Teil Laustsen fastholder, at festivalen ikke er identisk med bz-ernes varslede sommerlejr.

- Vi vil holde arrangementet præcist efter det program, kommunen har fået, siger han.

- Det er din bofælle Jacob Jonas Grandetoft, der har modtaget støtte fra Første Maj Fonden. Og han erkender at være arrangør af både bz-lejr og kulturfestival?

- Jeg har ikke talt med Jacob nogle dage. Han har været i København. Jeg ved godt, det må lyde utroværdigt, men det er altså rigtigt. Kulturfestivalen har ikke noget med bz-lejren at gøre.

- Har du selv været med til husbesættelser?

- Nej, og jeg kunne ikke tænke mig at gøre det.

- Har du sympati for bz-bevægelsen?

- Jeg kan i hvert fald godt se, at der mangler et ungdomshus i Svendborg. I hvert fald for sådan nogen som os. Vi opsøger ikke det almindelige foreningsliv med fodbold og sådan noget.

- Kan du garantere, at ingen af lejrens campister deltager i husbesættelser, mens de er i Svendborg.

- Nej, det kan man jo aldrig garantere, når det drejer sig om andre mennesker.

Så festivalen startede i går. Den bliver to dage kortere end berammet og afsluttes altså fredag - dagen, hvor Tved Gymnastik- og Idrætsforening påbegynder havnefesten med irske Johnny Logan som hovednavn.

Dagens ret:3,67 kr.

Årsagen til det afsnuppede program er angiveligt dårlig økonomi. Kultur-festivalens budget er beskåret, og Emilie Hansen oplyser, at gårsdagens aftenmåltid i folkekøkkenet kostede den beskedne sum af 3,67 kroner pr. ret.

- Menuen er ris og sursød sov. Eller kald det "krydder-snask". Eller "tøm køleskabet".

Peter Teil Laustsen lægger ikke skjul på, at han frygter en økonomisk øretæve.

Dansk Ungdoms Fællesråd har truet med at trække sit tilskud tilbage, hvis der bliver nogen form for ulovligheder i forbindelse med lejren.

- I så fald skal Jacob og jeg betale 24.000 kroner ud af egen lomme, siger Peter Teil Laustsen.

Festival-frygt: Vi bliver forfulgt af bøller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce