Farvel til venskabsbyer efter kommunesammenlægning


Farvel til venskabsbyer efter kommunesammenlægning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Kniv og gaffel-relationer ikke nok, mener Svendborgs borgmester

SVENDBORG: Venskabsbyernes antal skal begrænses, når kommunesammenlægningen mellem Svendborg, Egebjerg og Gudme bliver en realitet.

Det lægger borgmester Jørgen Henningsen, Svendborg, op til efter et møde i sammenlægningsudvalget denne uge.

- Vi er i hvert fald nødt til at tage en diskussion om det, siger Jørgen Henningsen.

Svendborg er klart kommunen med flest venskabsby-visitkort i mappen, nemlig fra italienske Assisi, engelske Braintree, norske Bodö, svenske Jönköping, finske Kuopio, tyske Stralsund og grønlandske Aasiaat.

Og nu også kinesiske Bozhou, som i hvert fald har status af såkaldt "partnerby".

Altså otte venskabsbyer i alt til svendborgenserne. Temmelig mange relationer at pleje, og kontakten til flere af byerne er da også spinkel.

Men et er kvantiteten - et andet kvaliteten af det internationale samarbejde

- Det der med at mødes nogle gange om året med kniv og gaffel er ikke nok for mig, sagde Jørgen Henningsen i går til Fyens Stiftstidende, da han i byrådssalen underskrev endnu en venskabsby-aftale med den kinesiske borgmester Liu Jian fra millionbyen Bozhou i Kina.

Den aftale bygger på forventning om ren og skær erhvervsmæssig udvikling. Man tror, der er penge at tjene ved samarbejdet med Bozhou, der er kinesisk hjemsted for en gigantisk produktion af urtemedicin.

Svendborg Kommune har tidligere takket nej til henvendelser fra den albanske og tjekkiske ambassade om venskabsby-aftaler med disse lande.

- Der skal være noget konkret i det. Ellers er det uinteressant, siger Jørgen Henningsen.

Gudme Kommune står uden venskabsby, men til gengæld har Egebjerg Kommune to af slagsen.

Ved den forventede kommunesammenlægning vil Svendborgsund Kommune - hvis det bliver navnet - altså skulle pleje ikke færre end ti venskabsbyer i alt. Det sker nu næppe. En sanering synes på vej.

Men borgmester Mogens Johansen(S), Egebjerg Kommune, vil gerne fastholde sine venskabsbyer.

Ikke mindst udvekslingen med Dolny Kubin fra Slovakiet er en berigelse for begge parter, vurderer Mogens Johansen, mens samarbejdet med polske Stezyca måske er mere problematisk.

I starten af oktober spurgte polakkerne for eksempel Egebjerg Kommune, om man vil støtte en EU-ansøgning fra Stezyca angående tilskud til turismefaciliteter. Sydfynsk velvilje manglede ikke, men borgmester Mogens Johansen modtog kun en ud af ansøgningens fire sider.

- Vi vil jo gerne vide, hvad vi skriver under på, og bad om at få resten af ansøgningen tilsendt. Vi kunne jo risikere at forpligte Egebjerg Kommune på en eller anden måde. Og vi har ikke hørt fra dem siden, fortæller Mogens Johansen.

Farvel til venskabsbyer efter kommunesammenlægning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce