DAGEN-DERPÅ: 27 smågrise stadig på fri fod i skove og på marker
BOHOLT: Med hver sin knortekæp i hånden og retrieveren Desi i front drog familien Holgersen i går på grisejagt.

Under storbranden natten til i går så gårdejer Hans Erling Holgersen, Bøsørevej 86, Boholt ved Hesselager, ingen anden løsning end at slippe 168 smågrise fri, da længen stod i flammer.

- Med gode naboers hjælp lykkedes det at få alle grisene ud. Ellers var de endt som stegt kød, fortæller Hans Erling Holgersen.

Han fik ikke lukket et øje den nat. Konen Margrethe var til gymnastik, så Hans Erling var alene hjemme på den fem-længede gård, da han klokken 21.50 hørte det knage og brage udenfor. Han kiggede ud af vinduet. Flammerne havde allerede godt fat i tagpladerne af den længe, hvor halmfyret befinder sig. Ifølge politiet opstod ilden på grund af fejl i de elektriske installationer. Siden spredte luerne sig til to øvrige afsnit. Kun stuehuset og bygningen, hvor en grisebesætning på 600 befinder sig, kunne reddes af Falck.

På vej hjem fra aftenmotionen blev Margrethe Holgersen på lang afstand opmærksom på ildskæret, der oplyste nattehimlen. Hun skyndte sig at parkere bilen.

- Jeg traf med det samme min svigerdatter Maria, som kunne fortælle mig, at "Alle har det godt, grisene lever og stuehuset er intakt". Først da kunne jeg slappe lidt af, fortæller Margrethe Holgersen.

Kun en enkelt gris måtte aflives på grund af brækket ben.

Allerede på brandnatten tog familien Holgersen fat på den store redningsaktion. Nu skulle smågrisene indfanges igen. Størstedelen af dem lod sig heldigvis tiltrække af billygterne fra den lastvogn, Hans Erling Holgersen havde tilkaldt.

- Det gik egentlig nemmere end jeg havde forventet, og grisene har ikke taget skade. De er ikke spor stressede, siger Hans Erling Holgersen.

Så da tirsdagen tog sin begyndelse, var kun 37 grise fortsat på fri fod.

Hans Erling, Margrethe, sønnen Jesper og svigerdatteren Maria Bjerregaard spadserede nu rundt på marker og i skovområderne omkring brandtomten. Og det var retrieveren Desi, som i skoven lokaliserede en lille gruppe på ti grise. De viste betydelig samarbejdsvilje og spadserede direkte mod grisebilen med familien i hælene.

- Jeg tror, de var så trætte, at de ikke gad løbe væk, skønner Margrethe Holgersen, der bliver afbrudt...

- Postbudet har sagt til Eskild, at han har set "noget udefinerligt" på markerne ved Taarup, fortæller Jesper, og så er det afsted igen, skønt familien ellers så småt var ved at opgive her hen på eftermiddagen.

Hvis nogen ser en løs gris i området omkring Boholt, hører Hans Erling Holgersen gerne fra dem på telefon 65 37 10 68.
  • fyens.dk