Fællesskab for LGBT-unge åbner i Svendborg

LGBT-unge i Svendborg får nu et sted at være, som de har lyst, når AURA-fællesskabet åbner i byen. Arkivfoto: AFP PHOTO / PAU BARRENA

Fællesskab for LGBT-unge åbner i Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond åbner LGBT+ Danmark et AURA-fællesskab uden for København. Første by er Svendborg.

Svendborg: Hvor går man hen, hvis man er 16 år, homoseksuel, måske lidt usikker og med adresse i Svendborg? Ingen steder. For der findes ikke, som i hovedstaden, tilbud om fællesskab og samvær for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede unge.

Men det ændrer sig snart. Initiativet AURA, som er et tilbud til unge, der bryder med normer for køn og seksualitet, åbner inden længe sin første afdeling uden for København - og det bliver i Svendborg.

Med penge fra Den A.P. Møllerske Støttefond i ryggen er det blevet muligt for AURA at sprede sit tilbud om fællesskab for LGBT-personer ud til nogle af landets mindre byer, og det er der brug for, mener projektleder Andreas Beck Kronborg fra LGBT+ Danmark.

- I en mindre by er man måske i særlig grad underlagt forventninger om, hvordan man skal opføre sig. I København er det lidt lettere at gå under radaren, hvis man har en adfærd eller en påklædning, som er uden for normen. Det er lettere at spotte i provinsen. Det virker måske som om, der ikke er så mange af dem i en by som Svendborg, men det er nok fordi, de går og putter sig, for der er jo ikke noget bevis for, at der procentvis skulle være færre LGBT-personer i provinsen end i København, siger han.

AURA i Svendborg
AURA står for anerkendelse, ungdom, respekt og accept - og LGBT står for det engelske lesbian, gay, bisexual, transgender.Tilbuddet kører under LGBT+ Danmark og LGBT+ Ungdom og har eksisteret i København i tre år. I den kommende tid åbner tilbud uden for hovedstaden. Nu i Svendborg, og siden kommer flere andre byer i Jylland til.

AURA er et tilbud om fællesskab og samvær for LGBT-unge under 25 år. Tilbuddet er alkoholfrit og ledet af lokale frivillige.

I Svendborg har ni frivillige allerede meldt sig, men der er brug for flere. Hvis man har lyst til det, kan man skrive til cafeaura@lgbt.dk

Det er planen, at der skal være møde i Svendborg hver tirsdag fra og med uge 5. Møderne kommer til at foregå i Frivilligcenter Sydfyn, Havnegade 3 i Svendborg. De kræver ingen tilmelding.

Et sted, hvor man ikke er eksotisk

AURA er et tilbud om fællesskab og samvær i trygge rammer ledet af lokale frivillige for LGBT-unge under 25 år. Med andre ord et sted med plads til bare at være med det, man er, forklarer Andreas Beck Kronborg.

- De her unge har brug for et sted, som ikke er traditionelle fællesskaber som sportsklubben, familien, fritidsklubber. Et sted, hvor det ikke er eksotisk at have en LGBT-identitet. I AURA er vi ikke så interesserede i LGBT-identiteten, men i det hele menneske. Lærere og kammerater for eksempel er jo ikke onde, men de kan godt komme til at få de her unge gjort til noget lidt kuriøst. Så det er et sted, hvor de ikke behøver føle sig eksotiske, siger projektlederen.

Samtidig, og i og med, at tilbuddet er rettet mod de helt unge, er det også et sted, hvor man kan testkøre sin identitet på et tidspunkt i livet, hvor den kan være svær at få greb om.

- I AURA kan man komme og være, som man vil. Vi kalder det også et prøverum, hvor man kan eksperimentere med sine navne eller sit pronomen. Siger man, at man vil kaldes "han" i stedet for "hun", bruger de frivillige det aktivt i sproget med det samme. Det har vi flere unge, der gør i København, og så skifter det lidt. Det har man nok ikke lige mulighed for at gøre i sin skoleklasse. Her kan de så opnå den styrke, der skal til for at håndtere de særlige udfordringer, de her unge kan have, siger Andreas Beck Kronborg og tilføjer:

- Man kan også bare komme og slappe af. Nogle kommer og er nervøse, men som tiden går, falder skuldrene ned, og så er man bare.

Ni frivillige har allerede meldt sig til AURA i Svendborg. De mødes for første gang i weekenden, og første AURA-aften bliver efter planen tirsdag 30. januar i Frivillighuset i Havnegade.

Fællesskab for LGBT-unge åbner i Svendborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce