Fælleshus tæt på lukning: Lokalsamfundet har ikke bakket op

Sådan så det ud, da en arbejdsgruppe blev til foreningen Gudme Fælleshus. Nu er både foreningen og projektet tæt på at blive lagt i graven. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Fælleshus tæt på lukning: Lokalsamfundet har ikke bakket op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Manglende opbakning til arbejdet for at holde liv i Gudme Fælleshus får nu foreningen bag til at indkalde til ekstraordinær generalforsamling med nedlæggelse på dagsordenen.

Gudme: På tirsdag i næste uge kan det være slut med Gudme Fælleshus.

Da der forleden var generalforsamling i foreningen bag landsbyens fælles samlingssted i det gamle rådhus, mødte bare et enkelt medlem foruden bestyrelsen på fire op. Og det slog hovedet på sømmet for bestyrelsen, der gennem lang tid har manglet opbakning fra lokalsamfundet og foreningslivet til at holde liv i fælleshus-projektet.

- Vi gav op.

Sådan lyder det fra Lonnie Jensen, der er næstformand i Gudme Fælleshus og frontløber i kampen for at bevare, hvad der er byens eneste sted for foreninger og andre aktiviteter at forsamles.

Tirsdag 2. maj har foreningen derfor indkaldt til ekstraordinær generalforsamling med henblik på at nedlægge sig selv. Og der skal mirakler i form af et fremmøde stort nok til at samle en ny bestyrelse til for at ændre på det. Og det er ikke Lonnie Jensens forventning.

- Vi har længe forsøgt at pumpe luft i baglandet, men det er ikke lykkes. Folk vil gerne bruge lokalerne, men der er ikke nogen, der vil bakke om projektet ved at gå ind i arbejdet med det, siger hun.

Gudme Fælleshus
Foreningen Gudme Fælleshus blev stiftet i efteråret 2015.Gennem et års tid inden da havde en arbejdsgruppe vendt, hvordan Gudmes gamle rådhus kunne blive til et fælleshus for byen til gavn for lokale foreninger, der havde brug for lokaler, eller borgere, der manglede et sted til forskellige andre aktiviteter.

Foreningens formål var på det tidspunkt at købe rådhuset af Svendborg Kommune.

I dag holder blandt andre en folkedanserforening, LOF, en seniorklub, Sydøstfyns Pensionistforening og Gudme Beboerforening til i huset. Flere andre foreninger har allerede fundet andre lokaler til sine aktiviteter på grund af usikkerheden om fremtiden for fælleshuset.

Hjemløse foreninger

Gudme Fælleshus blev stiftet i efteråret 2015. På det tidspunkt havde lokalsamfundet en rådighedsaftale med Svendborg Kommune, som gav foreninger og dagplejen lov til at benytte det gamle rådhus frem til 31. december 2017. Foreningen har kæmpet for at få aftalen forlænget med henblik på at få udtænkt og søsat en model, hvor driften af huset overgik til en lokal forening, så huset fortsat kan være byens samlingssted. Det lykkedes også at få slutdatoen flyttet til 30. juni 2018, men da opbakningen til projektet endnu ikke har bevæget sig over vågeblus-niveauet, har foreningens bestyrelse opgivet kæmpe imod kommunens beslutning om at opsige rådighedsaftalen.

Lonnie Jensen er ærgerlig, men har samtidig også et bud på, hvorfor det er svært at engagere folk.

- Folk har travlt, og de har jo deres. Gudme Beboerforening har tre store arrangementer om året, så de har ikke overskud til mere. Og uden det skal lyde negativt, har GOG jo også noget at sige. Mange af de frivillige kræfter, der er her i områder, bliver jo lagt derovre, siger hun.

Lonnie Jensen kunne også have ønsket sig mere opbakning fra Gudme Beboerforening, der ikke sidder i Gudme Fælleshus' bestyrelse længere.

- Det var dem, der i sin tid satte gang i det, og dem, der ville have et foreningshus i byen, siger hun.

Den nuværende formand for beboerforeningen, Malene Kuhn Nielsen, har kun haft sin post siden efteråret og ønsker ikke at udtale sig om beboerforeningens engagement i fælleshuset, men hun ærgrer sig på lokalsamfundets vegne over, at fælleshuset med al sandsynlighed lukker.

- Det betyder jo, at vi ikke har noget sted, vi kan samles. Fælleshuset har været brugt af os til fastelavn og juletræsfest, så det skal vi finde et nyt sted til. Det samme gælder de møder, vi har holdt, så vi bliver hjemløse. Og dagplejens legestue skal rykke ned i børnehaven, og flere andre foreninger bliver også hjemløse. Så hvis nogen skulle få lyst til at bygge et forsamlinghus her, skal de være velkomne, siger hun.

Fælleshus tæt på lukning: Lokalsamfundet har ikke bakket op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce