SØSIDEN

sidenRing-Andersens skibsværft i Svendborg er et af Danmarks få træskibsværfter i aktiv drift som erhvervsvirksomhed. Kun værftet i Hobro etableret i 1849 er ældre.

En stor del af Danmarks træskibsflåde plus skibe fra bl. a. Tyskland serviceres ved kaj, på værftets beddinger og i flydedokken.

Ring-Andersen tilbyder også reparation og vedligeholdelse af stålskibe. I nogle år i starten af forrige århundrede drev Ring-Andersen også et stålskibsværft på Frederiksøen.

Grundlæggeren Jørgen Ring Andersens første nybygning, skonnerten Ellen til en reder på Tåsinge, blev søsat på Thurø i 1862. Første nybygning fra det nye værft Frederiksøen var skonnertbriggen Kodan bygget til en Svendborg-reder i 1867.

Værftets sidste større nybygning i træ var fiskekutteren Ingelise fra 1975 - bygget til en skipper i Esbjerg. Den seneste nybygning i træ er lystyachten Solstrålen fra 2008. Den er nu udstillet hos det nærliggende Danmarks Museum for Lystsejlads.

Udvalgte, eksisterende nybygninger fra værftet: Sundfærgen Helge, topsejlsskonnert Lilla Dan, bramsejlsskonnert Activ, bilfærgerne Fritz Juel og Svendborgsund (husbåde) Taasinge (filmfærge), galeasen Seute Deern, paketten Mjølner, Christiansø-båden Peter og Limfjordsfærgen Livø. Værftet har leveret i alt omkring 200 nybygninger.

Ring-Andersens værft er beskrevet i tre bøger: "Jørgen Ring Andersen" - en mindebog og antikvarisk sjældenhed fra 1946. "J. Ring-Andersen Skibsværft" - den store dansk-tyske "bibel" fra 2011 med bl. a. komplet, illustreret nybygningsliste. "Ring Andersens Værft" - værftets egen netop udsendte jubilæumsbog af Kaj Nykjær Jensen.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Da Ringeren fyldte 150:Festlig flagning overalt

Da Ringeren fyldte 150:Festlig flagning overalt

Fem generationer i samme familie har bygget skibe på Frederiksøen

Fem generationer i samme familie har bygget skibe på Frederiksøen

Hvad ville du gøre, hvis din ged slog sig på flasken?

Hvad ville du gøre, hvis din ged slog sig på flasken?