Borgergruppe protesterer mod godsejer Kim Rasmussens ansøgning om at opføre et tredje solcelleanlæg ved Ulbølle. De mener, anlægget vil skæmme naturen og foreslår, at det i stedet placeres i forlængelse af det ene af de solcelleanlæg, der allerede findes.

Ulbølle: Ove Bruun Pedersen er vokset op på en gård, hvor man levede af jorden og nød at se på den, når man ikke arbejdede i den. Naturen skal være naturlig og tilgængelig for nydelse for alle.

Det er nu engang sådan, han har det, manden, der nu i næsten fire år har været frontmand i den gruppe af Ulbølle-borgere, som er modstandere af solceller i deres horisont.

Processen

Den forudgående høring løber indtil 1. februar, hvor der er frist for høringssvar.Herefter vil høringssvarene og sagen igen blive taget op i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget. Hvis udvalget ønsker det, skal der sættes gang i udarbejdelsen af et forslag til en lokalplan og et kommuneplantillæg, som efterfølgende også vil blive sendt i høring.

Lokalplanen skal endeligt vedtages i byrådet.

 

- Jeg mener, at det ikke kun er en enkelt, man skal tage hensyn til, men borgerne og naturen. Vi er jo mange, og han har sine egne interesser, siger han.

Sådan kan den nyeste etape i slaget om solceller i Ulbølle kridtes op.

For hvor de første slag stod i baghaverne hos de Ulbølle-borgere, der bor i Grønnegade og har udsigt ud over de marker, hvor godsejer Kim Rasmussen fra Rødkilde Gods fik lov at opføre sit første solcelleanlæg og søgte om tilladelse til at rejse flere, handler det nu knap så meget om udsigt og huse, der måske bliver mindre værd af at være nabo til solceller.

Nu handler det om, at naturen omkring Ulbølle ikke skal skæmmes af flere solceller, mener Ove Bruun Pedersen og hans borgergruppe.

Kim Rasmussen har søgt tilladelse til at opføre et tredje solcelleanlæg på otte hektar på sin jord ud til Faaborgvej en fulgeflugtskilometer fra Ulbølle. Problemet med den placering, mener Ove Bruun Pedersen, er, at det ikke ligger i forlængelse af de to solcelleanlæg, Kim Rasmussen i forvejen har fået lov at opføre.

Det første anlæg kan de ikke stille noget op med, og det andet anlæg endte med at blive placeret der, hvor borgergruppen ønskede det. Men en tredje etape solceller kan være en glidebane, mener han.

- For hvor stopper det så? Kommunen har ikke nogen samlet plan for, hvor de vil have solceller, så hvor kan det ende henne, siger han på vegne af borgergruppen, der tidligere har klaget til Naturklagenævnet uden, dog uden at få medhold.

Ukonstruktivt møde

Bliver solcellerne placeret i forlængelse af den anden etape solceller, vil de ikke være synlige fra byen. Og de vil heller ikke skæmme udsigten fra Faaborgvej.

Så det vil borgergruppen, der i øvrigt ikke er imod solceller generelt, foreslå politikerne nu, hvor Kim Rasmussens ansøgning er i forudgående høring. Det betragter han som konstruktivt. Han føler bare ikke, at hverken forslaget eller borgerne blev hørt, da der forleden var borgermøde i forbindelse med den forudgående høring.

- Det er svært at sætte ord på, men jeg synes ikke, det var ret konstruktivt, fordi vi blev mødt med en forudindtagethed fra både politikere og embedsmænd. Jeg føler ikke, det er vores kommune, men godsejerens kommune. Og det var ikke en ret pæn tone, det blev holdt i. Jeg var faktisk lidt rystet efter mødet.

Men slaget om solcellerne fortsætter.

- Vi, der bor her, er her jo, fordi vi godt kan lide naturen. Hvorfor miste de værdier, der er her i området? Vi mener, man bør have en grænse for, hvor mange solceller et område kan få, siger Ove Bruun Pedersen.

- Vi er en lille by, og det skal vi holde fast i og beskytte. Jeg tænker på helheden. Det derude i naturen og Brugsen. Det hænger jo sammen.

Fyns Amts Avis har været i kontakt med Kim Rasmussen, men han ønsker ikke at kommentere på sagen.

  • Bødiker_Julie_Ruby_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' redaktion i Svendborg og skriver om meget forskelligt, men har brugt særligt mange arbejdsdage på at dække sygehusstof, Svendborgbanen og by- og havneudvikling. Mine rødder er jyske, men mit hjerte er tabt til Sydfyn.

Mere om emnet

Se alle
Udvalgsformand om solcellestrid: - Helt utilstedeligt

Udvalgsformand om solcellestrid: - Helt utilstedeligt

1
Ulbølle efterlyser en grænse for solceller

Ulbølle efterlyser en grænse for solceller

1
Personlige angreb i ophedet debat om solceller

Personlige angreb i ophedet debat om solceller