En uges kortere sommerferie?: Skoleelever går til kamp mod korte juleferier

Marie Schrøder og Sigurd Hansen kræver sammen med de øvrige Elevforum-repræsentanter indflydelse på skolernes ferieplan. Og det får de. Foto: Hans Henrik Dyssel

En uges kortere sommerferie?: Skoleelever går til kamp mod korte juleferier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eleverne i Svendborg Kommunes skoler kræver indflydelse på ferieplanlægningen og vil have mulighed for at korte en uge af sommerferien og lægge den på juleferien i stedet. Og indflydelse får de, har Udvalget for Børn og Unge besluttet.

Svendborg: Om eftermiddagen mandag den 27. november rejste 11-årige Sigurd Hansen sig op i byrådssalen på Svendborgs rådhus, og så fik politikerne i Udvalget for Børn og Unge en indføring i det uhensigtsmæssige i, at sommerferien i år var så lang, mens juleferien til gengæld bliver kort.

- De lyttede. Det var en meget positiv oplevelse, konstaterer han, da vi møder ham og 13-årige Marie Schrøder på Ørkildskolen Byen.

Helt kort fortalt er de to medlemmer af det fælleskommunale Elevforum, som blev oprettet i april i år og har repræsentanter fra alle kommunens 12 skoler, og på mandagens møde fik de for første gang mulighed for at møde politikerne.

Og Sigurd var udpeget som talsmand for et af Elevforums helt store ønsker: Muligheden for at få indflydelse på ferieplanlægningen.

Her er nemlig bestemt plads til forbedring, fortæller Sigurd, som går i 5. klasse på Ørkildskolen Byen.

- Jeg fortalte politikerne, at vi føler, at juleferien ligger meget dårligt i år. Det er nytårsaften på en søndag, så vi har kun en fridag, inden vi skal i skole igen. Det er "nederen", siger han, og Marie, som går på Nymarkskolen, supplerer:

- Vi får først juleferie den 22. december, og det er lige at stramme den. Det er vigtigt, at man kommer ud af sit stress i ferien, men julen er en travl tid, og når der er så få feriedage, når man det ikke. Men i sommerferien kan man sagtens nå det. De sidste uger går man bare rundt uden at lave noget, siger hun.

Ønsket er derfor, forklarer de to, at der i år med såkaldt arbejdsgiverjul bliver snuppet op til en uge fra sommerferien, og den skal så bruges til at forlænge juleferien. Eventuelt i begge ender.

Og Sigurd mener bestemt, at han kom igennem med budskabet hos politikerne.

- Jeg forklarede dem det, og de havde ingen spørgsmål, siger Sigurd, der har indtryk af, at slaget er så godt som vundet.

Elevforum
Elevforum er et fælleskommunalt elevråd.Det består af skoleelever fra samtlige kommunens 12 skoler. Hver skole er repræsenteret af to elever.

Rådet mødes med politikerne i Udvalget for Børn og Unge to gange om året.

Møderne bliver holdt i byrådssalen på rådhuset i Svendborg.

Det blev vedtaget at oprette Elevforum på et møde i Udvalget for Børn og Unge den 3. april 2017.

Hensigten med det er dels at skabe et forum for fællesskab og samarbejde mellem skolernes elevråd, dels at give eleverne medindflydelse.

Kilde: Svendborg Kommune

 

 

Sejren hjemme

Det er ikke helt galt opfattet.

Udvalget for Børn og Unge-formand Mette Kristensen (V), bekræfter, at Sigurds redegørelse trængte ind hos de folkevalgte, og oplyser, at de tog affære på et udvalgsmøde umiddelbart efter.

- Vi besluttede, at næste gang, der bliver lavet en ferieplan, skal den forelægges udvalget, og så sender vi den ikke kun i høring i skolebestyrelserne, men også i Elevforum, inden vi vedtager den, siger Mette Kristensen.

Ifølge Peter Faarup, der er pædagogisk konsulent ved Svendborg Kommune, er der allerede vedtaget ferieplan for skoleårene 2018/2019 og 2019/2020, men det betyder ikke nødvendigvis, at løbet er kørt, oplyser Mette Kristensen.

- Jeg vil drøfte med skolechefen, om vi ikke kan gøre indføre det allerede for det kommende skoleår, siger formanden, som i øvrigt glæder sig over nyskabelsen Elevforum.

- Det handler om at motivere eleverne, så de kan se, at de kan få indflydelse og gøre en forskel, hvis de engagerer sig. Og mit indtryk er, at de kan mærke, at vi lytter, siger hun, hvilket Sigurd Hansen og Marie Schrøder altså bekræfter.

- Det var en vildt positiv oplevelse. Det er blevet nemmere at få kontakt til politikerne, og jeg ser frem til at arbejde videre, siger Marie Schrøder.

En uges kortere sommerferie?: Skoleelever går til kamp mod korte juleferier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce