En rød og en rosé: Øland får produceret sin egen vin

Sune Østbjerg fra Øland vil have, at stedet får sin egen vin. Derfor har han netop indleveret 750 kilo Rondo-druer til Svendborg Vingård, der så laver vin af dem. Foto: Katrine Becher Damkjær

En rød og en rosé: Øland får produceret sin egen vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den økologiske café og købmandsbutik Øland kan forhåbentligt allerede fra næste år byde gæster på stedets helt egen vin. Druerne til vinen kommer fra Øland-indehaver Sune Østbjergs slægtsgård i Thy, mens vinen produceres på Svendborg Vingård.

Svendborg: - Ja, vinen, I smager på, er lavet få kilometer herfra.

Det er i bund og grund ovenstående, der er på spil for Sune Østbjerg denne dag på Svendborg Vingård, der ligger i den østlige del af byen. Her har indehaveren af café, købmandsbutikken m.m. Øland netop afleveret godt 750 kilo Rondo-druer, som henover det næste års tid skal blive til Ølands helt egen vin.

- Det handler om at kunne fortælle en historie med de ting, man serverer, og at kunne sige, at det er lokalproduceret, siger Sune Østbjerg.

Øland har i forvejen et stort fokus på for så vidt muligt at bruge lokale råvarer. Derfor passer det fint ind at få en lokalproduceret vin ind i sortimentet.

- Vi har netop fået alkoholbevilling, samtidig med vi har fået udvidet åbningstiderne og har åbent om aftenen, og der har været mange, som har spurgt, om vi ikke havde vores egen vin. Så er det oplagt, at vi får det, lyder det fra Sune Østbjerg.

Øland
Øland er en økologisk café, købmandsbutik og cateringvirksomhed med adresse på Brogade 37 i Svendborg. Virksomheden har særligt fokus på at lave mad fra bunden udelukkende af økologiske råvarer.Desuden lægger den vægt på at hente så mange råvarer som muligt ind fra lokalområdet og har blandt andet mel fra Kragegaarden i Ringe, most fra Fårehavegaard i Svendborg, øl fra Ærø, kød fra Steensgård og fra Gårdbutikken i Glamsbjerg, mens deres is kommer fra Skarø, og kaffen er fra ZoZozial fra Svendborg.

Øland er ejet og drevet af Sune og Mette Østbjerg.
De mange druer, som Øland har afleveret, bliver først kørt gennem en afstilker, hvorefter mosten fra druerne samles i en beholder. Foto: Katrine Becher Damkjær
De mange druer, som Øland har afleveret, bliver først kørt gennem en afstilker, hvorefter mosten fra druerne samles i en beholder. Foto: Katrine Becher Damkjær

Druer fra Thy

Mens Ølands kommende vin altså bliver produceret på Sydfyn, så kommer druerne et godt stykke herfra. Oppe fra et sted kaldet Nystrupgård i Thy for at være eksakt.

Også det ligger der en historie bag. For folk, der kender Sune Østbjerg vil vide, at han tilmed hedder Nystrup, og at gården er en gammel slægtsgård, som hans forældre ejer og gennem en lang årrække har dyrket vindruer på.

Det forklarer Sunes far, Jens Otto Nystrup, som er kørt den lange vej med druerne for sønnen.

- Vi høstede første gang i 2008 og har siden da høstet omkring 4-500 kilo om året. I år har det været helt vildt, og vi kunne have taget et ton med herned, forklarer han.

- Vi plejede så at få lavet vin ud af druerne. Først hos en vinmand oppe ved Vodskov og de sidste par år hos to fyre i Skjern. Men da vi ikke kunne det længere, tænkte vi, at det ville være en god idé at finde et sted her i Svendborg, hvor vi kunne få lavet vinen, og så kunne Sune bruge den i butikken, fortæller Jens Otto Nystrup.

Sune Østbjerg mente ligesom faren, at det var en god idé, hvorefter de fandt frem til Svendborg Vingård, og så synes han, at det bidrager til fortællingen, at druerne til vinen kommer fra slægtsgården i Thy.

- Jeg har jo selv været med til at plante vinstokkene deroppe i sin tid, så det er da lidt sjovt at kunne fortælle det.

Der går 1-2 år inden druesaften her, som samles i nogle store plastikbeholdere, bliver til vin. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der går 1-2 år inden druesaften her, som samles i nogle store plastikbeholdere, bliver til vin. Foto: Katrine Becher Damkjær

En rød og en rosé

Planen er, at Øland får to lavet slags vine, en rød- og en rosévin, og at det i alt bliver til omkring 700 flasker vin.

- Så er der både nok til at sælge i butikken og til privatforbrug, gaver og andet, siger Sune Østbjerg om vinen, der formentlig er klar til næste år.

Et navn har vinen endnu ikke fået, men står det til faderen, Jens Otto Nystrup, kunne det spille på druernes oprindelse, og at den bliver produceret på Sydfyn.

- Så kunne man jo kalde den for Thy'fyn.

Rondo-druerne, der skal blive til Ølands vin, kommer fra Øland-indehaver Sune Østbjergs slægtsgård Nystrupgård i Thy. Foto: Katrine Becher Damkjær
Rondo-druerne, der skal blive til Ølands vin, kommer fra Øland-indehaver Sune Østbjergs slægtsgård Nystrupgård i Thy. Foto: Katrine Becher Damkjær
Rondo-druerne, der skal blive til Ølands vin, kommer fra Øland-indehaver Sune Østbjergs slægtsgård Nystrupgård i Thy. Foto: Katrine Becher Damkjær
Rondo-druerne, der skal blive til Ølands vin, kommer fra Øland-indehaver Sune Østbjergs slægtsgård Nystrupgård i Thy. Foto: Katrine Becher Damkjær

En rød og en rosé: Øland får produceret sin egen vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce